H "Κίνηση Πολιτών Σύρου" για την αύξηση των δημοτικών τελών

  • Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, 2015 - 12:50

Μείζονος σημασίας πολιτική πράξη, που προϋποθέτει απόλυτη διαφάνεια και ενδελεχή ενημέρωση εκείνων που καλούνται να αποφασίσουν σχετικά με τη διαμόρφωση εσόδων και δαπανών, χαρακτηρίζει η δημοτική παράταξη «Κίνηση Πολιτών Σύρου» την ψήφιση του όποιου προϋπολογισμού από το δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή την αύξηση των δημοτικών τελών.

Αυτούσια η επιστολή

«Με μία εισήγηση, στην οποία παρουσιαζόταν αποκλειστικά ο τρόπος με τον οποίο συντάσσεται ο προϋπολογισμός των δημοτικών τελών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μια εισήγηση στην οποία απουσίαζε η οποιαδήποτε εμπεριστατωμένη μελέτητεκμηρίωση και περιγραφή των δαπανών, η Δημοτική Αρχή έφερε προς ψήφιση την «οριακή», όπως την χαρακτήρισε, αύξηση των δημοτικών τελών, επικαλούμενη κατά κύριο λόγο την “τρύπα” που έχει δημιουργηθεί στα ταμεία του δήμου από την «πλασματική αύξηση (κατά 261.000) των τετραγωνικών μέτρων που είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή το 2013, για την οποία επίσης απουσίαζε οποιαδήποτε νύξη στο προς ψήφιση κείμενο.

Η ψήφιση του όποιου προϋπολογισμού από το δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί μια κατεξοχήν - μείζονος σημασίας- πολιτική πράξη, που προϋποθέτει απόλυτη διαφάνεια και ενδελεχή ενημέρωση των καλούμενων να αποφασίσουν σε ό,τι αφορά τόσο την διαμόρφωση των εσόδων όσο και των δαπανών, προκειμένου να διασφαλίζονται τόσο η δημοκρατικότητα στη λήψη των αποφάσεων όσο και η μέγιστη δυνατή προσπάθεια διαμόρφωσης προϋπολογισμών επ΄ ωφελεία των πολιτών, στους οποίους οφείλουν να “επιστρέφουν” τα τέλη με τρόπο απτό και σαφή στην καθημερινότητά τους.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν διασφαλίστηκε στην αμιγώς λογιστικού χαρακτήρα και εν πολλοίς ελλιπή εισήγηση, θέτοντας σειρά ερωτημάτων για την πολιτική στόχευση του Δήμου και τις ενέργειες που καταβάλλει προκειμένου -με δεδομένες και τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες-  αφενός να αυξήσει τα έσοδά του χωρίς επιβάρυνση των πολιτών και αφετέρου να καθιστά κοινωνούς και συναποφασίζοντες τους πολίτες.

Ενδεικτικά, βλέπουμε τον προϋπολογισμό του ΦΟΔΣΑ να διαμορφώνεται στα 480.000 ευρώ, χωρίς να αναλύεται ο καταμερισμός των δαπανών, ενώ την ίδια στιγμή δεν συζητείται καθόλου η σταδιακή καταβαράθρωση του ποσοστού ανακύκλωσης των απορριμμάτων και η πιθανότητα να δημιουργηθεί ένας νέος τομέας εσόδων για τον Δήμο από την ορθολογική εκμετάλλευση  των απορριμμάτων όπως γίνεται σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η δημοτική αρχή δεν δραστηριοποιείται σ΄ έναν τομέα που θα μπορούσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποφέρει μειώσεις στα δημοτικά τέλη για όλους τους δημότες και όχι αυξήσεις. (Παραθέτουμε στο παράρτημα του δελτίου τύπου στοιχεία από την πορεία της ανακύκλωσης στο νησί τα τελευταία 5 έτη).

Τέλος, δεν μπορούμε να μην καυτηριάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, την "Έγκριση δαπάνης για την φιλοξενία στελεχών της “Enterprise Greece” για την αξιοποίηση του στρατοπέδου",  που έφερε η Δημοτική Αρχή σε αυτή τη συνεδρίαση «μετά από παλαιότερη πρόσκληση του Δημάρχου» και «μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους» -τυχαία- μία ακριβώς ημέρα μετά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε μόλις τρεις μέρες νωρίτερα και αφορούσε αυτό καθεαυτό το θέμα της … “αξιοποίησης του στρατοπέδου”.

Είναι πραγματικά πρόκληση, τρεις μέρες μετά την συζήτηση για το ζήτημα του στρατοπέδου, με κατατεθειμένες ενστάσεις σε ό,τι αφορά την αδιαφάνεια των “διαπραγματεύσεων” και την απουσία διαβούλευσης για μια κεφαλαιώδους σημασίας “πρωτοβουλία” και αλλαγή στρατηγικής του Δήμου, αλλά και τρεις μόλις μέρες μετά τη διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση του Δήμου, να έρχεται η έγκριση 800 ευρώ για την φιλοξενία στελεχών της εταιρείας που θα “τρέξει” την “επένδυση”, την ίδια μέρα που προτείνεται η αύξηση των δημοτικών τελών. Πέρα από “άκομψο”, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και ως ύβρις απέναντι στους πολίτες, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που αγωνίζονται να ανταποκριθούν με αξιοπρέπεια στις υποχρεώσεις τους, να καλούνται να καταβάλουν 800 ακόμη ευρώ  για … φιλοξενίες στελεχών Ανώνυμης Εταιρείας (!).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στοιχεία πορείας ανακύκλωσης/απορριμμάτων και προσδοκώμενα έσοδα

 (σύμφωνα με την εμπειρία αντίστοιχων δήμων ανά την Ελλάδα)

Η Κίνηση Πολιτών Σύρου, θεωρεί ως πρωταρχικής σημασίας την αξιοποίηση των απορριμμάτων μέσω της βελτίωσης του συστήματος συλλογής και διάθεσης, προκειμένου αφενός να δημιουργηθούν έσοδα για το Δήμο, αφετέρου για την προστασία του πολύτιμου και περιορισμένου περιβάλλοντός μας. Ένα ερέθισμα για μια συζήτηση που οφείλουμε να την ανοίξουμε.

Από τα παρουσιαζόμενα στοιχεία, είναι προφανής η εγκατάλειψη της ανακύκλωσης από την νέα δημοτική αρχή. Η πορεία της ανακύκλωσης βαίνει φθίνουσα, με σταθερή την πορεία του συνόλου των απορριμμάτων. Το προσδοκώμενα έσοδα υπολογίσθηκαν με μια μέση τιμή πώλησης των προϊόντων ανακύκλωσης με 100 ευρώ/τόνο (τιμή που ισχύει στην αγορά προϊόντων ανακύκλωσης στη χώρα)».

 

Έτος

Ποσότητα ανακύκλωσης

 (σε τόνους)

Ποσότητα απορριμμάτων (σε τόνους)

Ποσοστό ανακύκλωσης/έτος

Προσδοκώμενα έσοδα

 (σε ευρώ)

2011

3.800

9.000

42%

380.000

2012

2.200

9.900

22%

220.000

2013

2.500

8.800

28%

250.000

2014

1.500

9.600

15,6%

150.000

2015

1.200

9.900

12%

120.000

Σύνολο προσδοκώμενων εσόδων

1.120.000