Ρίψη ειδικού σκυροδέματος κι ενίσχυση του κρηπιδώματος για την πρόσδεση σκαφών στο λιμάνι της Ερμούπολης

Ένεκα ανάπλασης, παρελθόν η παλαιά δόμηση

Ανάδειξη του τμήματος που αποτελεί την πρώτη πύλη με τοποθέτηση αναπαλαιωμένων πλακών

Στο βωμό του έργου της ανάπλασης “θυσιάζεται” το τμήμα του κρηπιδώματος που φαινόταν η παλαιά δόμηση του λιμένα Ερμούπολης και ειδικότερα πλησίον της πλατείας Κανάρη και δη στην προβολή του περιπτέρου, με τη ρίψη ειδικού σκυροδέματος για την πρόσδεση σκαφών να έχει υλοποιηθεί ήδη σε σημαντικό βαθμό.

Η σημαντική διαδρομή του τόπου και ειδικότερα, η ανάπτυξη της Ερμούπολης μέσω του λιμένα της, καθίσταται ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ιστορίας της, που με κάθε τρόπο θα πρέπει να αναδεικνύεται, τόσο προς υπενθύμιση αλλά και μετάδοση γνώσης στους κατοίκους του νησιού, όσο όμως και προς ενημέρωση στους επισκέπτες.

Αν και το τμήμα του κρηπιδώματος που βρέχεται από τη θάλασσα, - κατά μήκος των τελευταίων επιχειρήσεων της παραλίας -, στο οποίο μέχρι πρόσφατα μπορούσε κάποιος να διακρίνει την παλαιά δόμηση, δεν ήταν εκτεταμένο και αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ του παλαιού λιμένα το οποίο και γειτνιάζει με το σημείο που αποτέλεσε την πρώτη πύλη της Ερμούπολης και θα ήταν προτιμότερο να αποκατασταθεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο, μοιάζει απλώς... ένα σενάριο.

Σήμερα, κατόπιν των εργασιών ανάπλασης στο εν λόγω τμήμα, έχει προχωρήσει και η ρίψη ειδικού τσιμέντου, με αποτέλεσμα η παλαιά δόμηση να έχει καλυφθεί σχεδόν πλήρως, ώστε να ενισχυθεί το σημείο, επί του οποίου προσεχώς θα προσεγγίζουν και θα δένουν μικρά ή μεγαλύτερα σκάφη.

Σχετικά με το θέμα, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, προέβη σε ενημέρωση ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων, πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους μελέτη ή έστω εργασίες για την διατήρηση της παλαιάς δόμησης, ενώ ακολούθως, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, μίλησε για την απόφαση ανάδειξης της πρώτη πύλης εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος.

Το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει την παρούσα αναφορά αποτυπώνει με τον πλέον εμφανή τρόπο την εικόνα που έχει προσλάβει σήμερα το “επίμαχο” σημείο, ενώ μία επιπλέον φωτογραφία, υπενθυμίζει την άποψη του συγκεκριμένου τμήματος, προ του μεγάλου έργου στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Στ. Γουσγουνέλης: “Θωράκιση για τα σκάφη. Δε γινόταν κάτι διαφορετικό”

“Έγινε η διαμόρφωση και στη συνέχεια, στην άκρη, “έπεσε” τσιμέντο καθώς θα δένουν τα σκάφη” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γουσγουνέλης, επισημαίνοντας πως, δεν πρόκειται για ρίψη απλών υλικών, αλλά “για ειδική τσιμεντοκονία, ειδικό σκυρόδεμα”, ώστε να ενισχυθεί το τμήμα, που θα υποδέχεται σκάφη. “Αν δεν γινόταν αυτό θα “έσκαγε” το κομμάτι πάρα πολύ γρήγορα” πρόσθεσε, υποστηρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσής του, αφού όπως κατηγορηματικά σημείωσε, “Πρέπει να έχει αντοχή, καθώς είχαν γίνει εργασίες εκσκαφής και ήταν σαθρό από κάτω το κρηπίδωμα”.

Κληθείς να τονίσει αν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί κάτι διαφορετικό, ώστε να διασωθεί το τμήμα της παλαιάς δόμησης, διευκρίνισε πως, “Αν δεν έπεφτε το σκυρόδεμα με τον τρόπο που έγινε, θα είχαμε προβλήματα” επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα, ότι, “Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό”.

Σαφής και κατηγορηματικός υπήρξε δε, και στην ερώτηση αν έστω μελλοντικά θα μπορούσε να εκπονηθεί - ενδεχομένως - κάποια μελέτη που με κατάλληλες εργασίες θα ήταν εφικτό να το φέρει εκ νέου στην επιφάνεια και να το αποκαταστήσει. “Όχι. Θα είχαμε προβλήματα και δεν θα μπορούσαμε να τα διορθώσουμε καθώς δε θα υπήρχαν και χρήματα” τόνισε εν συνεχεία, καταλήγοντας πως, στο τελευταίο τμήμα του κρηπιδώματος, “δεν θα υπάρξει μαρμαρόστρωση, αφού θα δένουν τα σκάφη”.

Δ. Κοσμάς: “Τοποθέτηση παλαιών πλακών στην πρώτη πύλη”

Εκ μέρους του κ. Κοσμά, πέραν την επιγραμματικής αναφοράς του στο γεγονός της ρίψης ειδικού σκυροδέματος για τη “θωράκιση” της αντοχής του κρηπιδώματος, στο οποίο θα καταπλέουν σκάφη ή ιστιοπλοϊκά μελλοντικά, υπήρξε ιδιαίτερη μνεία και στο ζήτημα της βελτίωσης, προάσπισης αλλά και ανάδειξης του τμήματος που λειτούργησε ως πρώτη πύλη στο λιμάνι της Ερμούπολης. Πρόκειται για ένα τμήμα στην προβολή της προτομής του Κανάρη, την ιστορία του οποίου αγνοούν πολλοί συμπολίτες μας, επί του οποίου με απόφαση της νέας διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου απαγορεύθηκε στο εξής η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. “Στη σκέψη μας είναι να τοποθετήσουμε τις παλαιές πλάκες, οι οποίες υπήρχαν σε όλη την Ερμούπολη. Ήδη έχουμε συγκεντρώσει αρκετές από διάφορα άλλα σημεία, τις οποίες δεν τις πετάμε, αντίθετα, τις αναπαλαιώνουμε ώστε να “ντυθεί” όλη η επιφάνεια της πύλης με τις παλαιές πλάκες” δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα πως, θα υπάρξει τοποθέτηση μαρμάρων και περιμετρικά του σημείου που μέλλεται να αναδειχθεί. Κατέληξε δε, επισημαίνοντας πως, σκοπός του Λιμενικού Ταμείου είναι “να αναδείξει όσο γίνεται περισσότερο την εικόνα του παραλιακού μετώπου”.

Ετικέτες: