Ανακοινώσεις εκατέρωθεν για την παραίτηση της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης

Ευθείες βολές

    Επίσημη ανακοίνωση απαίτησης παραίτησης της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου εκ μέρους της παράταξης της πλειοψηφίας

    Χαρακτηρισμοί και αμφισβητήσεις εκατέρωθεν επιβαρύνουν τις ήδη διαρρηγμένες σχέσεις των δύο πλευρών

    Δημοσιοποίηση της απάντησης της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προς τον Δήμαρχο με ευθείες βολές εναντίον του

    Αιχμές και από τις δύο πλευρές για την στάση, τις ενέργειες, αλλά και τις σκοπιμότητες που οδήγησαν στην παρούσα οριακή κατάσταση

    Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Δούναβης θα προταθεί από τη Δημοτική Αρχή για την ανάληψη της θέσης του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου 

Οριστικοποιήθηκαν οι μεταβολές στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, με την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της παράταξης της πλειοψηφίας απαίτησης παραίτησης της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρίας Καζαντάκη, από την θεσμική της θέση και την παραμονή της στις τάξεις της παράταξης ως απλή δημοτική σύμβουλος και την αποδοχή εκ μέρους της, με χαρακτηρισμούς και αμφισβητήσεις εκατέρωθεν να επιβαρύνουν τις ήδη διαρρηγμένες σχέσεις των δύο πλευρών.

Η έκδοση ανακοινώσεων και από τις δύο πλευρές, με ευθείες βολές εκατέρωθεν για την στάση, τις ενέργειες, αλλά και τις σκοπιμότητες που οδήγησαν στην παρούσα οριακή κατάσταση, αποτελούν τα στοιχεία που συνθέτουν την εξέλιξη στα δημοτικά πράγματα της Σύρου.

Ενημέρωση από τη δημοτική πλειοψηφία

Με ανακοίνωση περί των δημοτικών εξελίξεων, οι οποίες προέκυψαν «με νηφάλια σκέψη και κυρίως με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου», όπως αναφέρει, θέλησε η παράταξη της πλειοψηφίας, με το σύνολο των δημοτικών συμβούλων να συνυπογράφουν το σχετικό κείμενο, να ενημερώσει τους δημότες της Σύρου.

Γίνεται ενημέρωση για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της απαίτησης παραίτησης της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, με συγκεκριμένη αναφορά στην αμφισβήτηση εκ μέρους της των χειρισμών τόσο του δημάρχου όσο και δημοτικών συμβούλων σχετικά με τον προϋπολογισμό του Δήμου, «υπαινισσόμενη μάλιστα ευθέως περίεργες και δόλιες συνεννοήσεις ή συμφωνίες με συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για την πρόθεση της προέδρου να ανεξαρτητοποιηθεί, όπως την εξέφρασε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με δημοτικούς συμβούλους της παράταξής «εξαιτίας των, κατά την εκτίμησή της, εσφαλμένων χειρισμών».

Η οριστική ρήξη επήλθε κατόπιν και της συνάντησης, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείου δημάρχου, κατόπιν δικής του πρόσκλησης προς την πρόεδρο, με την παρουσία μελών της Δημοτικής Αρχής, κατά την οποία «ετέθησαν εκ μέρους του συγκεκριμένοι όροι, στο πλαίσιο της δεοντολογίας, της συναδελφικής και της πολιτικής ηθικής», οι οποίοι θα έπρεπε από όλους να τηρηθούν «με στόχο την αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ των αιρετών αλλά και τη λειτουργία του Δήμου».

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν αναφορικά με τη στάση και τους χειρισμούς του δημάρχου και των αιρετών με στόχο την επωφελέστερη αντιμετώπιση θεμάτων του Δήμου, παρά την αιτιολογημένη τεκμηρίωση τους δεν έγιναν αποδεκτές από την πρόεδρο, με αποτέλεσμα τη «διάρρηξη του κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ορθή, απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία ενός Δήμου».

Στο σημείο αυτό σημειώνεται πως «η διαφύλαξη και η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης εκ μέρους της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου….αποτελεί μείζονος σημασίας προτεραιότητα, καθήκον και υποχρέωση, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλει να αποτελεί θεματοφύλακα της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης και του κλίματος ενότητας που θα πρέπει να εμπεδώνεται από όλους ανεξαιρέτως τους δημοτικούς συμβούλους».

Ως αποτέλεσμα της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε, ο Δήμαρχος αφού έλαβε « την απόλυτη, ρητή και κατηγορηματική» συναίνεση όλων των μελών της πλειοψηφούσας δημοτικής ομάδας, ζήτησε εγγράφως την παραίτηση της προέδρου από τη θεσμική της θέση, όπως και την παραμονή της ως δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, βάσει της επιστολής της, στην οποία «διατράνωνε την πίστη της στις αξίες και στην προσπάθεια της δημοτικής μας παράταξης, καθώς και τη θέλησή της να συμπαραταχθεί ως μέλος αυτής μέχρι το τέλος της δημοτικής θητείας για την πρόοδο του νησιού μας».

Προς τους δημότες της Σύρου δίνεται η διαβεβαίωση πως «οι προαναφερόμενες πρωτοβουλίες και αποφάσεις, τόσο του δημάρχου όσο και της Δημοτικής Αρχής, ελήφθησαν με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και με γνώμονα το συμφέρον του νησιού μας και του Δήμου μας».

Τέλος, δεν παραλείπεται η αναγνώριση της συμβολής της προέδρου στην επιτυχή αντιμετώπιση πολλών και σοβαρών ζητημάτων από τη θέση της, καθ’ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, «δεδομένου ότι η Δημοτική μας Αρχή δε διακατέχεται επ’ ουδενί από αχαριστία και αγνωμοσύνη».

Απάντηση με ευθείες βολές

Άμεση υπήρξε η δημοσιοποίηση της απάντησης της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία απευθυνόμενη στον Δήμαρχο, ναι μεν παραδέχεται τις διαφωνίες που υπήρξαν μεταξύ τους για σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του Δήμου, όμως με ευθείες βολές εναντίον του σημειώνει πως «Όταν κάποιος εκλαμβάνει τη διαφορετική γνώμη και θέση του άλλου, ως βολή στο πρόσωπο του συνομιλητή του, αυτό σημαίνει ότι αδυνατεί να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα και ότι ασκεί εξουσία κλεισμένος σε στερεότυπα και προκαταλήψεις του παρελθόντος, οι οποίες δεν μπορούν να εξηγηθούν με την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής».

Η σχετική ανακοίνωση συνεχίζει υπό μορφή κατηγορητηρίου προς τον Δήμαρχο όταν αναφέρει ότι «επιβάλλεται να μην μπλέκουμε τη θεσμική ιδιότητα και το ρόλο που προβλέπεται μέσα από αυστηρές νομικές διαδικασίες, με τα προσωπικά μας συμφέροντα – επιδιώξεις – φιλοδοξίες, αλλά δυστυχώς συχνά ματαιοδοξίες, που αποδεικνύουν ότι είμαστε απλά εγωιστές και ασκούμε εξουσία με πρωταρχικό σκοπό, όχι το κοινό καλό, αλλά το συμφέρον το ατομικό ή των γύρω από εμάς, οι οποίοι βεβαίως επιδιώκουν αλλότριους και ιδιοτελείς σκοπούς».

Αφού κάνει αναφορά τόσο στις ψήφους που συγκέντρωσε όσο και στο ότι εξελέγη στη θεσμική της θέση λαμβάνοντας την έγκριση ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, στέκεται και στην αποδοτικότητα του έργου του γραφείου της κατά το διάστημα της άσκησης των καθηκόντων της, ενώ δεν παραλείπει να αφήσει αποχρώσεις σύνδεσης της χρονικής στιγμής για την απαίτηση της παραίτησης της με την αναπομπή του προϋπολογισμού του Δήμου.

Σημειώνει με έμφαση πως η άμεση παραίτησή της, «θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, με απρόβλεπτες συνέπειες στη διεκπεραίωση των υποθέσεών του», και κρίνει την παρούσα ενέργεια του Δημάρχου ως «άκρως επικίνδυνη και βλαπτική για τα συμφέροντα του Δήμου».

Κάνει λόγο για ευθύνη και υποχρέωση προστασίας εκ μέρους της του Δήμου «από τριγμούς και ρίξεις που με βεβαιότητα θα πλήξουν την ομαλή λειτουργία του». Ενώ εκφράζει την επιθυμία της να στηρίξει και να βοηθήσει το νέο πρόεδρο, στο να προσαρμοστεί στον τόσο σοβαρό θεσμικό ρόλο που θα αναλάβει.

Χωρίς να ορίζει σαφώς χρονικά την παραίτηση της ενημερώνει πως θα την θέσει στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου «αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου μας και των αποφάσεων που θα ακολουθήσουν και αφορούν επείγοντα ζητήματα….όταν όμως η λειτουργία του Δήμου δεν θα κινδυνεύσει και θα είναι απολύτως ομαλή».

Κατόπιν αυτού και πέραν κάθε ενδιαφέροντος της, όπως η ίδια υποστηρίζει, για θέσεις εξουσίας, καρέκλες και μισθούς, εφόσον γίνει δεκτή η παραίτησή της, δηλώνει ότι θα παραμείνει απλή Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας», ενώ σχολιάζοντας το σχετικό αίτημα του Δημάρχου «όπως παραδόξως μου ζητάτε και στη σχετική επιστολή σας, στην οποία αφενός αναφέρετε ότι με πράξεις και ενέργειες μου, τις οποίες δεν κρίνετε σκόπιμο να συγκεκριμενοποιήσετε (αν ασφαλώς υπάρχουν τέτοιες), έχω διαρρήξει την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου και αφετέρου μου ζητάτε να παραμείνω στην παράταξή μας, παρ’ ότι δεν με εμπιστεύεστε. Δεν μπορώ παρά να σας πω ότι, οι εγωισμοί και οι συναισθηματισμοί δεν έχουν θέση στην άσκηση πολιτικής και εξουσίας και με την αντιφατικότητα των ισχυρισμών σας, αποδεικνύεται ότι διακατέχεστε από τέτοιους».

Κλείνει δε την επιστολή της με συγκαλυμμένη απειλητική διάθεση προς τον Δήμαρχο λέγοντας ότι «όσα μου καταμαρτυρείτε για κατασυκοφάντηση θεσμών και προσώπων, ασφαλώς πρέπει να είστε προετοιμασμένος και να τα αποδείξετε με ακράδαντα στοιχεία».

Ο σχολιασμός του Δημάρχου

Η εξέλιξη των πραγμάτων είναι τέτοια που δημιουργεί νέα δεδομένα στη λειτουργία του ανώτατου συλλογικού οργάνου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς επέρχονται αλλαγές σε έναν θεσμικό ρόλο που έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αλλά έχει και ουσιαστικό αντίκτυπο στη λειτουργία του Δήμου.

Σχολιάζοντας σχετικά στην «Κοινή Γνώμη» ο Δήμαρχος αναφέρει πως «Με τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν σε συνέχεια των δημόσιων τοποθετήσεων και από τις δύο πλευρές, υπάρχει μία σύμπλευση η οποία ακολουθεί τη διάσταση απόψεων.

Εμείς ζητήσαμε στην υπό παραίτηση πρόεδρο να μείνει στην παράταξη μας και το αποδέχθηκε, όπως είχε δηλώσει και στην προσωπική επιστολή της προς εμένα, σχετικά με τη διάθεση της να συμπαραταχθεί στην προσπάθεια που καταβάλουμε για την βελτίωση του νησιού και του Δήμου».

Οι αλληλοκατηγορίες δείχνουν ότι έχουν φτάσει σε οριακό σημείο πλέον οι σχέσεις των δύο πλευρών, εξέλιξη που καθίσταται σαφής και κατά τον Δήμαρχο, ο οποίος ανέφερε ότι «Όπως διαπιστώνεται από το κείμενο της ανακοίνωσης μας και από τις υπογραφές των 15 δημοτικών συμβούλων, υπάρχει μία ομόθυμη αντιμετώπιση και αυτό που με κάνει να νιώθω ευγνωμοσύνη των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής μας ομάδας είναι η εμπιστοσύνη και η διάθεση τους να με εξουσιοδοτήσουν να πράξω τα δέοντα για να διασφαλίσω την ενότητα και την ομόνοια της παράταξης μας και το καλό του Δήμου μας. Αυτή τους η στάση καταδεικνύει το πρόβλημα το οποίο είχαμε να επιλύσουμε ότι ήταν πέραν πάσης αμφισβήτησης».

Χαρακτηριστικό των προαναφερόμενων ανακοινώσεων οι προσωπικές βολές, όταν υπάρχει στην απαντητική επιστολή της προέδρου ευθεία αμφισβήτηση της κρίσης του Δημάρχου και των χειρισμών του. Αυτά ακριβώς καταμαρτυρούνται και στην πρόεδρο και από την πλευρά της παράταξης της, με τον Δήμαρχο να σχολιάζει πως «η διάρρηξη της εμπιστοσύνης έχει να κάνει με το γεγονός ότι αμφισβητεί κρίσεις, στάσεις, συμπεριφορές όχι μόνο του Δημάρχου αλλά και στελεχών της δημοτικής μας παράταξης και μάλιστα καταλογίζοντας μας και δόλιες προθέσεις αναφορικά με τον χειρισμό θεμάτων, τα οποία χειριστήκαμε με πλήρη συναίσθηση του βάρους της ευθύνης και με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου. Γι’ αυτούς μας τους χειρισμούς και τις κινήσεις η πρόεδρος μας καταλόγισε μία σειρά από ανυπόστατες, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκαν από μία σειρά παρισταμένων δημοτικών συμβούλων, κατηγορίες οι οποίες αποτέλεσαν και την κορυφή του παγόβουνου για να έρθει αυτή η ρήξη».

Πόσο εύκολη θα είναι τώρα, κατόπιν αυτής της ισχυρής διάσπασης των σχέσεων, η συνύπαρξη στην ίδια ομάδα, καθώς δεν πρέπει να παραβλέπεται ο φόβος που επικρέμεται για εκδήλωση εσωτερικής αντιπολίτευσης, μένει να αποδειχθεί από τον χρόνο.

Από πλευράς της Δημοτικής Αρχής για την ανάληψη της θέσης του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, με την κατάθεση της παραίτησης της Μ. Καζαντζάκη θα προταθεί ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Δούναβης.

Ο χρόνος απομένει να δείξει σχετικά με την ορθότητα των αποφάσεων και της στάσης των δύο πλευρών, ενώ ερωτηθείς ο Δήμαρχος για την περίπτωση που διαψευσθεί από την στάση που θα ακολουθηθεί από την πρόεδρο ως απλό μέλος της παράταξης απάντησε ότι «Μπορεί όλοι να προβούμε σε εσφαλμένες κρίσεις. Πάντοτε αφήνεις έστω και ένα μικρό ποσοστό γι’ αυτό καθώς ποτέ δεν μπορείς να μηδενίζεις τις πιθανότητες. Μπορεί αν διαφανεί μία διάθεση μεταστροφής και έμπρακτης απόδειξης για το ενδιαφέρον προς το καλό του τόπου και της παράταξης και ως μέλος να υπάρξει συμπόρευση. Αυτή η εξέλιξη επιλογής από μέρους της προέδρου να παραμείνει ως απλό μέλος της παράταξης, μπορεί να αποδείξει την πεποίθηση της για συμπόρευση Ακόμα και εάν αυτή η απόδειξη με διαψεύσει, θα προτιμούσα να διαψευσθώ διότι αυτό θα σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα έχει να προσφέρει πολλά και σημαντικά για το νησί. Μακάρι να διαψευσθώ».