Ειδική συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Παρελθόν από την προεδρία του δημοτικού συμβουλίου η Μ. Καζαντζάκη

Με 20 θετικές ψήφους εξελέγη νέος πρόεδρος ο Γ. Δούναβης

Αποδεκτή από την πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου έγινε η παραίτηση της Μαρίας Καζαντζάκη κατά τη σημερινή ειδική συνεδρίαση, οπότε και τέθηκε επί τάπητος το σοβαρό ζήτημα κατόπιν των εξελίξεων που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας και ταλανίζουν ιδιαίτερα τα εσωτερικά θέματα της Δημοτικής Αρχής.

Με μυστική ψηφοφορία όπως ορίζει ο “Καλλικράτης” και χωρίς η ίδια να μετέχει στη σχετική διαδικασία, καθώς επίσης και με προεδρεύοντα τον δεύτερο σε σταυρούς προτίμησης, Μάριο Βουτσίνο, η παραίτηση της μέχρι πρότινος προέδρου υπερψηφίστε με 15 θετικές ψήφους, ενώ υπήρξαν 7 λευκά αλλά και 1 ψήφος κατά.

Θα πρέπει να τονισθεί πως, της ψηφοφορίας, προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους η διάρρηξη της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο της Μαρίας Καζαντζάκη τον οδήγησε να ζητήσει την παραίτησή της μετά από ομόφωνη απόφαση και των μελών της δημοτικής παράταξής του, ενώ ο λόγος δόθηκε και στην ίδια προκειμένου να προβεί σε τοποθέτηση.

Ο κ. Μαραγκός τόνισε μεταξύ άλλων, πως, από την ίδια ζητήθηκε να ακολουθήσει και να υπηρετήσει τις αρχές λειτουργίας που διέπουν τη Δημοτική Αρχή χωρίς να υπερβαίνει τα αυστηρώς δικά της καθήκοντα και χωρίς να επιδεικνύει εριστική και βλαπτική στάση για τους συναδέλφους της (αιρετά πρόσωπα) κι άρα, για την ομαλή λειτουργία του Δήμου, με την ίδια να ανταπαντά και να επισημαίνει πως ζητείται καταχρηστικά η παραίτησή της από τον δήμαρχο, ο οποίος στηρίζεται σε εσωτερικές διαφωνίες κι όχι σε γεγονότα που αποδεικνύουν ότι δεν υπηρέτησε ορθά το ρόλο της κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η εκλογή του νέου προέδρου, με τον Γιώργο Δούναβη να αποσπά τη θετική ψήφο 20 μελών, ενώ μόλις 3 δημοτικοί σύμβουλοι παραχώρησαν λευκό και μόλις μία ψήφος υπήρξε άκυρη καθώς στον φάκελο υπήρχαν και τα δύο ψηφοδέλτια (υπέρ και λευκό).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Σύρου (Παύλος Χρυσαφίδης και Κομνηνός Στρογγύλης) αφού αναφέρθηκαν στις αρχικές ενστάσεις του τρόπου που πραγματοποιείται η διαδικασία της συνεδρίασης, ωστόσο με δεδομένη την έστω κι των εκ των υστέρων λήψη της γνωμοδότησης του γραφείου της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, παρέμειναν κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, περιορίζοντας την τοποθέτησή τους στο γεγονός πως, το θέμα αποτελεί αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα της δημοτικής ομάδας του κ. Μαραγκού.

Απέχοντας από τοποθετήσεις η μείζων μειοψηφία απείχε από τοποθετήσεις συμμετέχοντας στην ψηφοφορία τόσο της παραίτησης, όσο και της ανάδειξης νέου προέδρου, ενώ ο επικεφαλής της, Ανδρέας Γιαλόγλου περιορίστηκε μόνον σε μία λιτή αναφορά αμέσως μετά την εκλογή του κ. Δούναβη.

Όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση.