Από σήμερα έως και τις 5 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για την πλήρωση των θέσεων καθαριστριών και καθαριστών στις σχολικές μονάδες της Σύρου

Έναρξη σχολικής χρονιάς με εκκρεμότητες

Αναμονή για τις ενέργειες του κεντρικού κράτους για τη δυνατότητα πρόσληψης προσώπων

Τη διαδικασία συγκέντρωσης και αξιολόγησης των σχετικών αιτήσεων για την πλήρωση των θέσεων καθαριστριών και καθαριστών στα σχολεία της Σύρου “τρέχουν” οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα άμεσης πρόσληψής τους, μόλις εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργείων.

Οι ενδιαφερόμενες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους από σήμερα έως και τις 5 Σεπτεμβρίου στα γραφεία των δύο Σχολικών Επιτροπών στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου τις εργάσιμες ώρες προκειμένου η δημοτική πλευρά να ολοκληρώσει τη διαδικασία της επιλογής των 25 ατόμων που θα απασχοληθούν στο κομμάτι της φροντίδας των σχολικών κτιρίων για το σχολικό έτος 2016 – 2017.

Μπορεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους να μην έχει ανακοινωθεί ακόμη από το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, όπως εκτιμάται εκ μέρους των Σχολικών Επιτροπών, τα σχολεία δεν θα έχουν στη διάθεσή τους το απαιτούμενο προσωπικό από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους, αφού είναι σε εκκρεμότητα η γνωστοποίηση των αποφάσεων, με τις οποίες θα “ανοίξει” η δυνατότητα πρόσληψής του, αλλά και οικονομικής κάλυψής του.

Ως εκ τούτου, το βάρος της καθαριότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων κατά το πρώτο διάστημα, δεν αποκλείεται να κληθεί να σηκώσει προσωπικό από τις Υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου.

 

Στον αέρα” οι σχετικές προκηρύξεις για πλήρωση 25 θέσεων. Όλα τα δικαιολογητικά

Ειδικότερα, εκ μέρους των προέδρων των δύο Σχολικών Επιτροπών, της Ειρήνης Μαραγκού (Πρωτοβάθμιας) και του Διονύση Μεσσάρη (Δευτεροβάθμιας) έχουν εκδοθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης οι σχετικές προσκλήσεις για τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να κατατεθούν οι απαραίτητες αιτήσεις. Όπως καθίσταται γνωστό, για το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα προσληφθούν 14 άτομα και για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περί τα 11 άτομα, τα οποία και θα απασχοληθούν για όλο το διάστημα των μηνών που διαρκεί το σχολικό έτος 2016 – 2017.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις προκηρύξεις προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, “οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Γραφείο Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο ισόγειο του Δημαρχείου Σύρου-Ερμούπολης στην πλατεία Μιαούλη, από την Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 έως και τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι τις 12 το μεσημέρι”. Όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες έχουν τη δυνατότητα να καλούν τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2281062267.

Αναφορικά με τα δικαιολογητικά που οφείλει να προσκομίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος, αυτά έχουν ως εξής: 1. Αίτηση , όπου να αναφέρει ότι ο ενδιαφερόμενος υποβάλει μοναδική αίτηση στο συγκεκριμένο Σχολείο και δεν υπέβαλλε αίτηση σε κάποιο άλλο Σχολείο της Δευτεροβάθμιας ή Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, 2.Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας, 3.ΑΜΚΑ (Φωτοαντίγραφο Βεβαίωσης), 4. Αριθμό Μητρώου ΙΚΑ (Φωτοαντίγραφο), 5.Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας έτους 2016, 6.Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, 7.Βεβαίωση προϋπηρεσίας και καλής εκτέλεσης καθηκόντων από τον Διευθυντή του σχολείου (εφόσον υπάρχει), 8.Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας (όταν πρόκειται για αλλοδαπό), 9. Διαβατήριο και άδεια διαμονής σε ισχύ (όταν πρόκειται για αλλοδαπό).

 

Oι ανάγκες για τα σχολεία της Σύρου

Στις σχετικές προκηρύξεις συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών που απαιτείται για τη φροντίδα των σχολείων (τόσο των εξωτερικών, όσο όμως και των εσωτερικών χώρων τους). Σημειώνεται πως, το εν λόγω προσωπικό θα απασχοληθεί με σύμβαση μίσθωσης έργου για το σχολικό έτος 2016 – 2017. Ειδικότερα, για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το πλάνο έχει ως ακολούθως: 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης – θέση μία, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης – θέση μία, 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης – θέσεις δύο, 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης – θέση μία, 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης – θέση μία, Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου – θέση μία, Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας – θέση μία, 1ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης – θέση μία, 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης – θέση μία, Νηπιαγωγείο Άνω Σύρου – θέση μία, Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας – θέση μία, Νηπιαγωγείο Φοίνικα – θέση μία και Νηπιαγωγείο Μάννα – θέση μία.

Παρομοίως, για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το πλάνο της αρμόδιας Σχολικής Επιτροπής είναι το παρακάτω: 1ο Γυμνάσιο Σύρου - θέση μία, 2o Γυμνάσιο Σύρου - θέσεις δύο, 3ο Γυμνάσιο Σύρου - θέση μία, Εσπερινό Γυμνάσιο Σύρου με τάξεις Λυκείου - θέση μία, ΓΕΛ Σύρου - θέσεις δύο, ΕΠΑΛ Σύρου - θέση μία, Εσπερινό ΕΠΑΛ - θέση μία, Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) Σύρου - θέση μία και ΔΙΕΚ Σύρου – θέση μία.

Άγνωστος ο χρόνος πρόσληψης. Έναρξη χωρίς καθαρίστριες

Στην προσπάθεια επικοινωνίας της εφημερίδας με τους δύο προέδρους των Σχολικών Επιτροπών κατέστη εφικτή η συνομιλία με την Ειρήνη Μαραγκού, υπεύθυνη της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας, η οποία σκιαγράφησε την κατάσταση σχετικά με τις απαιτούμενες διαδικασίες για την πρόσληψη των καθαριστριών και των καθαριστών στα σχολεία.

Αρχικά, στην ερώτηση σχετικά με τον χρόνο δυνατότητας πρόσληψης, η ίδια σημείωσε ότι προς το παρόν “είναι άγνωστος” διευκρινίζοντας πως, δεν είναι στο χέρι της δημοτικής πλευράς, αφού ακόμη και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες αποφάσεις από την πλευρά των εμπλεκόμενων Υπουργείων.

Όπως διευκρίνισε η ίδια παρακάτω, οι Σχολικές Επιτροπές “ενημερώθηκαν 27 Ιουλίου ότι με τροπολογία του νόμου 4407/2016 και με σχετικό ΦΕΚ” το καθεστώς γενικώς για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων “διατηρείται ίδιο”, ωστόσο απομένουν οι αποφάσεις που θα προσδιορίζουν α. το ύψος της οικονομικής δαπάνης και β. τον φορέα διαχείρισης της χρηματοδότησης.

Υπενθύμισε μάλιστα πως, μέχρι και τη φετινή χρονιά την αρμοδιότητα την είχε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο προωθούσε τη χρηματοδότηση στις Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες με τη σειρά τους “έτρεχαν” τις ενέργειες για την καταβολή των δεδουλευμένων των καθαριστριών. “Αναμένουμε αυτές τις δύο αποφάσεις. Από την πλευρά μας, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες έτσι ώστε να μοριοδοτήσουμε τις αιτήσεις” σημείωσε η κ. Μαραγκού, εξηγώντας πως, “προτεραιότητα έχουν εκείνες που έχουν υπηρετήσει στα σχολεία”. Στην περίπτωση όμως, “που κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπάρξει αποχώρηση ή δεν ενδιαφέρεται κάποια σχολική καθαρίστρια” όπως πρόσθεσε, θα πρέπει η δημοτική πλευρά να είναι σε θέση “άμεσης πλήρωσης και κάλυψης των κενών”.

Το βάρος στο προσωπικό Καθαριότητας

Έως και την ολοκλήρωση των διαδικασιών, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι Σχολικές Επιτροπές στις απαραίτητες προσλήψεις, το βάρος της φροντίδας των σχολικών χώρων θα πέσει στο προσωπικό της Καθαριότητας του Δήμου.

“Από την 1η Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα σχολεία και βρίσκονται οι διευθυντές και το προσωπικό στις θέσεις τους, θα έπρεπε να είχαμε τις καθαρίστριες” σημείωσε μεταξύ άλλων, η κ. Μαραγκού, εξηγώντας πως, ούτε και φέτος θα συμβεί κάτι σχετικό. Τονίζοντας πως, το χρονικό περιθώριο εκ μέρους των Επιτροπών για την κατάθεση των αιτήσεων δίδεται έως τις 5 Σεπτεμβρίου καθώς μεσολαβεί και Σαββατοκύριακο, συμπλήρωσε στη συνέχεια πως, το “πράσινο φως” θα “ανάψει” αμέσως μετά την έκδοση των σχετικών Υπουργικών αποφάσεων. “Το σωστό θα ήταν από τότε (σσ. 1η Σεπτεμβρίου) να υπάρξει η απασχόληση των καθαριστριών για τη σταδιακή φροντίδα των χώρων εξωτερικών κι εσωτερικών” τόνισε η πρόεδρος, επισημαίνοντας πως, “Από την πλευρά μας σε ό,τι μας αφορά προσπαθούμε να έχουμε λήξει τη διαδικασία άμεσα. Στόχος είναι μόλις βγουν οι δύο υπουργικές αποφάσεις και μας δώσουν το “πράσινο” φως για να κάνουμε την πρόσληψη, να μπορούμε να το κάνουμε”.

Έως εκείνη τη στιγμή όπως γνωστοποίησε, “Και πάλι θα προσπαθήσουμε με προσωπικό του Δήμου να καλύψουμε το κενό όπως μπορούμε. Όπως έγινε και πέρυσι. Είμαστε σε συνεννόηση με τον αντιδήμαρχο ώστε τα συνεργεία να ξεκινήσουν την καθαριότητα στους αύλειους χώρους. Δεν περισσεύει προσωπικό στον Δήμο στο κομμάτι της καθαριότητας, αλλά αν απαιτηθεί, οι εργάτες θα καλύψουν το κενό” ανέφερε τέλος η κ. Μαραγκού.