Συμπληρώθηκαν επτά μήνες από την τελευταία δημόσια συνεδρίαση που αφορούσε στην αποκατάσταση του Δημοτικού Ανοικτού Γυμναστηρίου Πευκακίων χωρίς καμία εξέλιξη για τη μελέτη ως σήμερα

Αδράνεια και αναμονή

Καμία σαφή κι απτή εξέλιξη σχετικά με την πορεία εκπόνησης της μελέτης αποκατάστασης του Δημοτικού Ανοικτού Γυμναστηρίου στα Πευκάκια δεν καθίσταται αντιληπτή βάσει της ενημέρωσης που πραγματοποίησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης προς την εφημερίδα.

Με αφορμή την έγκριση του τελευταίου ποσού των 12.000 ευρώ από την Οικονομική Επιτροπή, που αφορούσε στην εργολαβία που υπήρξε κατά το παρελθόν και απασχόλησε έντονα τα δημοτικά πράγματα με φόντο και την ταλαιπωρία των περιοίκων από το “κοκκινόχωμα” που είχε τοποθετηθεί στο τμήμα του ανοικτού τμήματος του σταδίου, κλήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να μιλήσει όσον αφορά στις προσπάθειες προώθησης του πολυσυζητημένου και δίκαιου αιτήματος - αποκατάστασης του “ακατάλληλου γυμναστηρίου” -, το οποίο διατηρούν υψηλά δημότες, αθλητές και Σύλλογοι αυτών.

Συμπληρώθηκαν επτά μήνες, σε εκκρεμότητα η μελέτη

Το σοβαρό θέμα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό Ανοικτό Γυμναστήριο Πευκακίων είχε αποτελέσει θέμα σχεδόν δίωρης συζήτησης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την1η Φεβρουαρίου, οπότε και είχε δημοσιοποιηθεί εκ νέου το σταθερό αίτημα πολλών πολιτών περί αποκατάστασής του, με τους συμβούλους να συνηγορούν ομόφωνα στην έναρξη των οργανωμένων προσπαθειών για τη βελτίωσή του. Παρουσία εκπροσώπων κατοίκων κι αθλητών, το σύνολο των αιρετών δε, είχε υποστηρίξει την απαίτηση προώθησης μίας μελέτης, στο περιεχόμενο της οποίας θα αποτυπωνόταν η κάθε ενέργεια κι εργασία που κρίνεται απαραίτητη για την αποκατάσταση όλων των χώρων του Γυμναστηρίου, με σκοπό και την προώθηση των επόμενων ενεργειών σε επίπεδο εξεύρεσης χρηματοδότησης.

Σήμερα, σε νέα ερώτηση που τέθηκε στο πλαίσιο χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας προς τον κ. Γουσγουνέλη, διαπιστώνεται πως, αν και παρήλθαν επτά μήνες από τη δημόσια δέσμευση όλων των αιρετών περί εντατικοποίησης των προσπαθειών, ωστόσο, η σχετική μελέτη παραμένει σε εκκρεμότητα. “Για τα Πευκάκια, επειδή το συζήτησα και με τους Δρομείς πρόσφατα, εμείς προχωρούμε ώστε να γίνει μία συνολική μελέτη αποκατάστασης του σταδίου” σημείωσε ο αντιδήμαρχος, λέγοντας ευθύς αμέσως πως, σε επίπεδο ενεργειών “Αυτή τη στιγμή, έχει γίνει η πλήρης τοπογραφική αποτύπωση του σταδίου και των κτιρίων”, επαναλαμβάνοντας γενικόλογα πως, “προχωράμε για τη μελέτη αποκατάστασής τους”.

Από άποψη ρυθμών που ακολουθούνται για την εν λόγω μελέτη αποκατάστασης και την ολοκλήρωσή της, ο ίδιος τόνισε πως, “Θα πάρει κάποιον χρόνο” προσθέτοντας πως, η Τεχνική Υπηρεσία “τρέχει” παράλληλα, πολλές υποθέσεις που έχει στην αρμοδιότητά της. “Θα πάρει κάποιον χρόνο, διότι δεν μπορούμε να την κάνουμε αποκλειστικά, καθώς κάνουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα” σχολίασε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως, γι αυτόν τον λόγο, “Δεν δίνουμε ελπίδες ότι μέσα σε έναν χρόνο μπορούν να γίνουν όλα”. Πάντως, όπως πρόσθεσε ακολούθως, το θέμα της μελέτης “Έχει πάρει μία πορεία και είμαστε θετικοί στο να επισκευαστεί το Γυμναστήριο”.

Προς επιβεβαίωση των προθέσεών του, αλλά και των υπολοίπων αιρετών, ο ίδιος σημείωσε δε, πως, ήδη “έχουν γίνει κάποιες επαφές της Επιτροπής Αθλητισμού με εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού” και ειδικότερα του προέδρου της, Γουλιέλμου Πρίντεζη, αναφορικά με το θέμα των χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση ενός μελλοντικού έργου.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα, προτού μάλιστα ολοκληρωθεί η μελέτη, για την οποία ο Σταύρος Γουσγουνέλης, εκτιμά – με πάσα επιφύλαξη – πως μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως το προσεχές Πάσχα. Σήμερα όπως σχολιάζει παρακάτω, “το στάδιο κανονικά δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει ούτε φύλακας, ούτε συντηρητής” και γι αυτό κρίνεται αναγκαία η αποκατάστασή του για την μελλοντική κάλυψη των αναγκών της νεολαίας και των αθλητών. “Πιστεύω μέχρι το Πάσχα να τα καταφέρουμε και να είναι έτοιμη αυτή η μελέτη. Γίνεται προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση” σημείωσε χαρακτηριστικά σχετικά με το θέμα του πιθανού χρόνου ολοκλήρωσης αυτής.

Σύσταση Επιτροπής “για τα μάτια του κόσμου”

Άξιο σχολιασμού αποτελεί και το γεγονός της σύστασης εξαμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης και Αποκατάστασης των ενεργειών και προσπαθειών της διαδικασίας προώθησης της αποκατάστασης του Δημοτικού Ανοικτού Γυμναστηρίου στα Πευκάκια, η οποία μέχρι σήμερα όπως δηλώνει ο αντιδήμαρχος δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά.

Αν στο πλαίσιο της κριτικής χρεώνεται ευθύνη για την εν λόγω αδράνεια η πλευρά της Δημοτικής Αρχής, πρέπει να τονισθεί ότι μερίδιο ανάλογης ευθύνης για το μηδενικό έργο της Επιτροπής μετατίθεται και στην πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας, οι οποίες συμμετέχουν με μέλη τους σε αυτήν, χωρίς ως φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουν ασκήσει πίεση για την ανάπτυξη σχετικών ενεργειών. Η συγκεκριμένη κατάσταση δε, προδίδει ενδεχομένως και υποκριτική... στάση των αιρετών στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου με σκοπό τον περιορισμό των αντιδράσεων από την πλευρά των αθλητών και των δημοτών αναφορικά με το επιτακτικό αίτημά τους.

Προς υπενθύμιση στο αναγνωστικό κοινό, να σημειωθεί πως, πέραν του κ. Γουσγουνέλη, καθώς και του προέδρου της Επιτροπής Αθλητισμού, Γουλιέλμου Πρίντεζη, στην ίδια Επιτροπή συμμετέχουν ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Βρούτσης και το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης, ενώ η Επιτροπή συμπληρώνεται με δύο εκπροσώπους των δημοτών και των Δρομέων, τους Γιώργο Χατζαντώνη και Μανώλη Αργυρό αντίστοιχα.

“Ουσιαστικά έχουμε κάνει μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αργυρό από την πλευρά των Δρομέων. Η Επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει, αλλά έχει ενημερωθεί πλήρως για την πορεία και το τί γίνεται” σχολίασε εκ νέου γενικόλογα ο κ. Γουσγουνέλης, επισημαίνοντας τέλος πως, “Μόλις έχουμε τη μελέτη, θα κινηθούμε ξανά για τη χρηματοδότηση και θα δούμε μέσω ποιου άλλου τρόπου μπορεί να υλοποιηθεί ό,τι αφορά στην αποκατάσταση”.

Ερωτηθείς να απαντήσει βάσει των προαναφερθέντων αν εκτιμά ότι στην υπόθεση αποκατάστασης παρατηρείται στασιμότητα, σημείωσε καταλήγοντας πως, “Δεν θα έλεγα στασιμότητα. Ο καθένας δουλεύει από την πλευρά του κατά κάποιο τρόπο κι ενημερώνει ο ένας τον άλλον”.