Την άμεση αποκατάσταση των κυριότερων ζητημάτων ασφαλείας, που αντιμετωπίζει ο χώρος στέγασης του 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ερμούπολης αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Συμβιβαστική λύση

Στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επανήλθε το θέμα της επισκευής των εκτεταμένων φθορών του χώρου, στον οποίο στεγάζεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο και το 3ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης και που ανήκει ιδιοκτησιακά στο Ισιδώρειο Ίδρυμα.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου, κλήθηκαν και παρέστησαν πολλοί εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού, ενώ εκπροσωπήθηκε και η Διοίκηση του Ιδρύματος, καθώς η πρόεδρος και δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, έχουν την ιδιότητα και των δημοτικών συμβούλων.

Υπενθυμίζεται, πως το θέμα είχε έλθει προς συζήτηση, έπειτα από σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ι. Κεράνη, ενός εκ των τριών συμβούλων, που εκπροσωπούν και το Ίδρυμα, ο οποίος γνωστοποίησε στο Σώμα, πως ενώ είχαν υπάρξει πρότερες συζητήσεις, μεταξύ της Διοίκησης του Ισιδωρείου και του Δημάρχου, παρουσία εκπροσώπων του ΣΓ&Κ, όσον αφορά στην ευθύνη χρηματοδότησης των επιτακτικά αναγκαίων επισκευών του κτιρίου και παρά το γεγονός, ότι η Νομική Υπηρεσία του Δήμου, είχε γνωμοδοτήσει, πως υπεύθυνος είναι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με έγγραφό της, ήδη από τον Ιούνιο, ούτε η Διοίκηση του Ιδρύματος, ούτε το Σώμα, αλλά ούτε και οι γονείς είχαν ενημερωθεί σχετικά, με αποτέλεσμα να μην έχει υπάρξει καμία ενέργεια, έως και την έναρξη του σχολικού έτους και τα παιδιά να αναγκάζονται για ακόμη μία χρονιά να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε ένα – κατά κοινή παραδοχή – επικίνδυνο περιβάλλον.

Τεράστια δομικά ζητήματα

Εδώ και αρκετά χρόνια, το κτίριο, που στεγάζει το 3ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο της Ερμούπολης, παρουσιάζει ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα, όσον αφορά στη στατικότητά του, δημιουργώντας ένα απολύτως ακατάλληλο περιβάλλον για τους μικρούς μαθητές, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα και τις παραδοχές από το Δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους, τη διοίκηση του Ιδρύματος, αλλά και τους εκπροσώπους των γονέων.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση του θέματος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, μίλησε για «σοβαρά προβλήματα στατικότητας, σε σχέση δηλαδή με τα δομικά του στοιχεία, τον φέροντα οργανισμό, έχει προβλήματα στις κολόνες, έχει προβλήματα στην πλάκα», για σάπιες κολόνες, ενώ σημείωσε, πως με αποσπασματικές και μεμονωμένες παρεμβάσεις, υπάρχει ο κίνδυνος «να πέσει το ακίνητο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Παράλληλα, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, έγινε λόγος για εισροή υδάτων από το ταβάνι και πόρτες, οι οποίες ανοίγουν προς τα μέσα, αντίθετα με τα όσα υπαγορεύουν οι κανόνες ασφαλείας, για τις σύγχρονες σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, τόνισαν, πως οι εργασίες, συνολικού κόστους περίπου 40.000 ευρώ, που πραγματοποίησε ο Δήμος στο κτίριο, από το 2012 έως και το 2015, «ήταν απαραίτητες εργασίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν η αποκόλληση των τοίχων και η πτώση των σοβάδων από τα ταβάνια των αιθουσών», επισημαίνοντας, πως η χρόνια διαμάχη, μεταξύ του μισθωτή και του ιδιοκτήτη του κτιρίου, περί ευθύνης αποκατάστασης, έχει οδηγήσει σε αυτή την απελπιστική κατάσταση το χώρο του σχολείου.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια αυτά προβλήματα, ο κ. Μαραγκός τόνισε, πως απαιτείται σοβαρή και εμπεριστατωμένη παρέμβαση, με βάση την ιεράρχηση των αναγκών, πρωτίστως με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών, που έρχονται αντιμέτωποι με αυτά, σε καθημερινή, πολύωρη, βάση.

Αίσθηση έκανε και η παρέμβαση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Χρυσαφίδη, ο οποίος τόνισε, πως η απαράδεκτη κατάσταση του κτιρίου και η ευθαρσώς αναφορά σε αυτή, δύναται να επιφέρει την παρέμβαση του Εισαγγελέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για τους υπευθύνους του Δήμου.

Ελλιπής ενημέρωση και διαφωνίες

Οι τόνοι ανέβηκαν νωρίς, κατά τη συζήτηση του θέματος, το οποίο τέθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ως εκτός ημερησίας διατάξεως, σχετικά με τον λιγοστό χρόνο προετοιμασίας των συμβούλων, καθώς τα σχετικά έγγραφα, που αφορούσαν στο ζήτημα, εστάλησαν μόλις 4 περίπου ώρες πριν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης.

Ωστόσο, από το υλικό, έλειπε η ολοκληρωμένη και κοστολογημένη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που περιείχε τις προτεινόμενες επισκευές και το κόστος τους και της οποίας την ύπαρξη γνωστοποίησε ο πολιτικός προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Αντιδήμαρχος, κ. Γουσγουνέλης, ενημερώνοντας επίσης και για το συνολικό κόστος, το οποίο προϋπολογίζεται στις 173.000 ευρώ.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος στηλίτευσε το γεγονός, πως παρά την συνεχή εισροή νέων στοιχείων και δεδομένων για το ζήτημα, όπως η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου, ή σχετικά έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το ΔΣ του Ιδρύματος παρέμενε στο σκοτάδι, επί μήνες. Σημείο διαφωνίας υπήρξε επίσης και το γεγονός, ότι η Διοίκηση επέμεινε, πως κατά τις συναντήσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων, είχε διατυπωθεί η βούληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Λεονταρίτη, να συνδράμει στο έργο της επισκευής του κτιρίου, με το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, να υποστηρίζουν πως δεν ειπώθηκε ποτέ κάτι τέτοιο, ή και να ειπώθηκε, ήταν πριν την αναλογική κατανομή, προς το Δήμο, κονδυλίου, περίπου 278.000 ευρώ από την ΠΝΑι, για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών κτιρίων.

Λύση ανάγκης

Αφού τονίστηκε από το Δήμαρχο, πως ο Δήμος δεν δύναται να διαθέσει το σύνολο του ποσού των 173.000 ευρώ, για την πλήρη αποκατάσταση του χώρου, καθώς επίσης και ότι, αν και υπεύθυνος για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων είναι ο Δήμος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κτίριο τελεί υπό ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς και άρα ευθύνη για το μίσθιο φέρει και ο ιδιοκτήτης φορέας, πρότεινε τη χρηματοδότηση ύψους 40.000 ευρώ, από το κονδύλι της Περιφέρειας, για την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων ασφαλείας του κτιρίου, ουσιαστικά σε βάρος των κονδυλίων, για τη βελτίωση των υπολοίπων 30 σχολικών μονάδων, που όμως δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλες ανάγκες, ενώ το υπόλοιπο ποσό ή μέρος του, ανάλογα και με τη βούληση της Διοίκησης, να καλυφθεί από το Ίδρυμα.

Εκ μέρους του ΔΣ του Ισιδωρείου τονίστηκε, πως το Ίδρυμα σε καμία περίπτωση δεν λογίζεται ως κερδοφόρο και άρα δεν δύναται επίσης να καλύψει όλο το υπόλοιπο, ύψους 133.000 ευρώ, καλώντας το Δήμο να συμμετέχει με περισσότερα χρήματα, ωστόσο προτάθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, ακόμη και πολυετούς, με την Περιφέρεια, προκειμένου να συνεισφέρουν από κοινού και τρεις φορείς, για την κάλυψη του πλήρους ποσού.

Κατόπιν του διαλόγου, αποφασίστηκε από το Σώμα η διάθεση του ποσού των 40.000 ευρώ, από το κονδύλι της Περιφέρειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσες καίριες ανάγκες, καθώς και η επαναφορά στον Αντιπεριφερειάρχη, του θέματος της περαιτέρω συνδρομής της Περιφέρειας, χωρίς αυτή να θεωρείται δεδομένη, με τη Διοίκηση του Ιδρύματος, να δεσμεύεται, πως θα φέρει το θέμα και στο Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασιστεί και το ποσό συμβολής του ιδιοκτήτη του ακινήτου.