Ευρεία συνάντηση των μελών του δημοτικού συνδυασμού «Η Σύρος που αξίζουμε»

Απρόσκλητοι οι ανεπιθύμητοι

  • Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, 2016 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 21 Νοε. 2016 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Διευρυμένη συνάντηση των μελών του συνδυασμού «Η Σύρος που αξίζουμε», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση τους για το διετές έργο αλλά και τον προγραμματισμό της επόμενης διετίας εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

Η συνάντηση των μελών του συνδυασμού έγινε με στόχο την ευρεία ενημέρωση τους για τα τεκταινόμενα στον Δήμο και το νησί, σχετικά με τα έργα και τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από τους εκλεγμένους της δημοτικής αρχής, κατά την περίοδο της πρώτης διετίας της θητείας τους, αλλά και του μελλοντικού προγραμματισμού δράσεων.

Η ενημέρωση αυτή θα λειτουργήσει βοηθητικά προς τα μέλη του συνδυασμού, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την ευρεία κριτική που ασκείται στη δημοτική αρχή.

Μία συνάντηση η οποία διήρκεσε 4 ώρες, καθώς ήταν λεπτομερής η αναφορά στα πεπραγμένα ανά τομέα, γεγονός που δεν επέτρεψε την τοποθέτηση των παρευρισκόμενων, υποχρεώνοντας έτσι σε συνέχιση της την ερχόμενη Κυριακή 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να κατατεθούν οι θέσεις και οι προτάσεις των μελών.

Από τα συνολικά 92 εγγεγραμμένα μέλη του δημοτικού συνδυασμού στη συνάντηση παραβρέθηκαν 63, με περίπου 10 εξ αυτών να δηλώνουν, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον επικεφαλής, τους επαγγελματικούς κυρίως λόγους που δεν τους επέτρεψαν να παραστούν.

Ηχηρή όμως ήταν η απουσία μελών, τα οποία δεν παραβρέθηκαν, παρά του ότι μετέχουν σε αιρετές θέσεις, εκλεγμένοι με τον συνδυασμό, όπως και απλά μέλη, που κατά το πρόσφατο παρελθόν δήλωναν ένθερμοι υποστηρικτές του.

Πέραν της μη φυσικής παρουσίας τους στη συνάντηση, ακόμα σαφέστερο το μήνυμα της μη πρόσκλησης τους, που πέρασε με τον πλέον δηλωτικό τρόπο ο επικεφαλής, Γιώργος Μαραγκός.

Ενημέρωση προς γνώση

Μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» ο Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού, Γιώργος Μαραγκός, είπε πως επρόκειτο για «μία συνάντηση απολογισμού των δράσεων», την οποία χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική», διότι, όπως είπε πρέπει, «να μπορούν τα μέλη του συνδυασμού μας να είναι γνώστες και κοινωνοί αυτής της προσπάθειας».

Ζητώντας του να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα αυτής της ενημέρωσης, είπε πως «ακόμα και εκλεγμένοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι δεν έχουν μία πλήρη εικόνα του τι γίνεται σε όλους τους τομείς ευθύνης του Δήμου».

Συγκεκριμένα, από τους αιρετούς έγινε μία εκτενής και αναλυτική παρουσίαση του έργου τους κατά την πρώτη διετία της θητείας τους, με έκαστο εκ των πέντε αντιδημάρχων, των προέδρων των νομικών προσώπων και των εντεταλμένων συμβούλων, να προβαίνουν στην ανάπτυξη των σχετικών θεμάτων, του τομέα ευθύνης τους.

Παράλληλα, έγινε αναφορά και στον σχεδιασμό του συνδυασμού για την επόμενη διετία, σε επίπεδο έργων, εντάξεων και πρωτοβουλιών.

Ο μόνος τομέας ο οποίος δεν αναπτύχθηκε εκτενώς ήταν αυτός της τουριστικής προβολής της Σύρου, καθώς την επόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνάντηση ενημέρωσης απολογισμού των πεπραγμένων αλλά και του προγραμματισμού των τουριστικών δράσεων για την επόμενη χρονιά, στην οποία θα προσκληθούν όλοι οι συλλογικοί φορείς, ενώ θα μπορούν να μετέχουν επιχειρηματίες και πολίτες.

Έγινε μια ενδελεχής ενημέρωση προκειμένου τα μέλη του συνδυασμού να εμφανίζονται ενημερωμένα και να έχουν τη δυνατότητα να σταθούν απέναντι στην κριτική και τις αιτιάσεις κατά του έργου της δημοτικής αρχής, ερώτημα επί του οποίου ο Δήμαρχος απάντησε ότι «για μας είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν, με έναν τρόπο αναλυτικό αλλά και αντικειμενικό, επάνω στη βάση στοιχείων και δεδομένων, το τι συμβαίνει ακριβώς».

Όπως εξήγησε «πολλοί από τα μέλη δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν για όλους τους τομείς ευθύνης όλα τα πεπραγμένα του Δήμου. Ειπώθηκαν πράγματα που τα αγνοούσαν ακόμα και εκλεγμένοι τοπικοί σύμβουλοι, διότι είναι τόσο διευρυμένο το πεδίο δραστηριοποίησης του Δήμου που ακόμα και αιρετοί που δεν είναι πολύ κοντά, δεν είναι εύκολο να έχουν μία ευρεία εικόνα.

Άρα δεν μπορούν να σταθούν και απέναντι σε μία κριτική και να υποστηρίξουν το έργο της δημοτικής αρχής».

Ηχηρές απουσίες

Θέλοντας να δώσει και έναν συγκινησιακό τόνο σε ότι αφορά στη συνάντηση, ο Γ. Μαραγκός σχολίασε ότι «Ήταν μία συνάντηση σε εξαιρετικό κλίμα», σημειώνοντας ότι «ήταν συγκινητικός ο τρόπος με τον οποίο οι παριστάμενοι ενδιαφέρθηκαν και έδειξαν την πίστη τους και την αποφασιστικότητα τους να είναι κοντά στην παράταξη και να στηρίξουν τις προσπάθειες». Χαρακτήρισε δε τα μέλη του συνδυασμού ως «μέλη μίας οικογένειας», διευκρινίζοντας πως «για μας ο συνδυασμός είναι μία μεγάλη οικογένεια».

Μία οικογένεια από την οποία όμως καταγράφηκαν απουσίες, κάποιες εκ των οποίων ήταν ιδιαιτέρως ηχηρές, διότι συγκεκριμένα πρόσωπα, που κατά το παρελθόν ήταν μέλη του συνδυασμού, τα οποία όμως τώρα δεν κλήθηκαν για να συμμετάσχουν.

Όπως διευκρίνισε, όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Γ. Μαραγκός, «κλήθηκαν όλοι αυτοί που πλαισίωσαν τον συνδυασμό στις εκλογές του 2014, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι οποίοι είτε οι ίδιοι αποχώρησαν με δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις από τον συνδυασμό, άρα δεν ανήκουν σε αυτόν, είτε παρά του ότι δεν έχουν εκφραστεί δημοσίως όσον αφορά στην διάθεση αποχώρησης τους, με τις πράξεις, τη στάση και τις συμπεριφορές τους έχουν θέσει εαυτούς εκτός του συνδυασμού».

Αναλαμβάνοντας δε την ευθύνη αυτής της εσκεμμένης μη πρόσκλησης αυτών των προσώπων είπε ότι «Με πρωτοβουλία δική μου αλλά και της δημοτικής ομάδας η πρόσκληση απευθυνόταν στο σύνολο των μελών του συνδυασμού πλην των περιπτώσεων που με τη στάση και τη συμπεριφορά τους έχουν αποδείξει ότι είναι ξένο σώμα στην παράταξη».

Είναι πάντως οξύμωρο άτομα που δεν κλήθηκαν να παραβρεθούν να είναι τα ίδια που κατέχουν αιρετές θέσεις ως μέλη του συνδυασμού, γεγονός για το οποίο ο Δήμαρχος σχολίασε ότι «ουσιαστικά οι θέσεις ευθύνης οι οποίες έχουν ανατεθεί σε μέλη του συνδυασμού, ανατέθηκαν με δική μου πρωτοβουλία σε ανθρώπους τους οποίους εμπιστεύομαι και οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα, τη διάθεση και την αποφασιστικότητα να προσφέρουν στα κοινά χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς και επιδιώξεις. Κάποιοι άνθρωποι που με τη στάση τους δεν τιμούν τις αρχές της παράταξης αυτή την περίοδο δεν έχουν θέση ευθύνης και σε τίποτα και με κανένα τρόπο δεν εκπροσωπούν τον συνδυασμό».

Ζητώντας διευκρίνιση για την τυπικότητα της παρουσίας αυτών των ατόμων στα δημοτικά όργανα, επεσήμανε πως «ακόμη και στα συλλογικά όργανα του Δήμου, τις δημοτικές ομάδες και σε άλλα όργανα, δεν καλούνται και επί της ουσίας αποτελούν ξένο σώμα για τους εκλεγμένους και την παράταξη».