Εκτός στόχων ο προϋπολογισμός του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

«Τρύπες» στα οικονομικά του Δήμου

Επισημάνσεις των τρωτών σημείων του προϋπολογισμού στο δημοτικό συμβούλιο

Από αποκλίσεις, «κενά» και υστέρηση χαρακτηρίζεται η οικονομική κατάσταση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, καθώς τα στοιχεία που τέθηκαν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκέντρωσαν πλήθος ενστάσεων, προκαλώντας παράλληλα έντονη κριτική για την οικονομική διαχείριση της δημοτικής αρχής.

Η μεγάλη υστέρηση εσόδων που καταγράφεται στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η μετάθεση των εκκρεμών εξόδων για το επόμενο έτος, οι αποκλίσεις από τα έσοδα έως το τέλος του χρόνου, ο εκτός στοχοθεσίας προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος είναι κάποια από τα στοιχεία που επισημάνθηκαν και τα οποία διαμορφώνουν μία αρνητική εικόνα για τα οικονομικά του Δήμου.

Σε πολλά σημεία αμφισβητήθηκαν οι αριθμοί που αποτυπώνουν την οικονομική κατάσταση του Δήμου, καθώς μία προσεκτική ανάγνωση, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια οικονομικής ανάλυσης, αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος προβλήματος.

Με εκφράσεις ότι ο Δήμος οδηγείται στα βράχια ή ότι διαγράφεται ζοφερό το μέλλον του, οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνόλου των παρατάξεων της μειοψηφίας καταψήφισαν τόσο τα οικονομικά στοιχεία του Γ΄τριμήνου, όσο και την 7η αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών επιχείρησε να παρουσιάσει μία θετική εικόνα, η οποία όμως, όπως κατηγορήθηκε, βασίζεται σε πλασματικά στοιχεία, που δεν ανταποκρίνονται στην δυσχερή πραγματικότητα.

Αν και οι απαντήσεις του ήταν άκρως τεχνικές, πολλά ερωτήματα που τέθηκαν εκ μέρους των δημοτικών συμβούλων έμειναν επί της ουσίας αναπάντητα, ενώ ο ίδιος υποστήριξε πως έως το τέλος του χρόνου η αισιοδοξία του θα επαληθευτεί.

Σε μέγα θέμα δε εξελίχθηκε και η συζήτηση σχετικά με τις επιχορηγήσεις των αθλητικών συλλόγων, λόγω της μετάθεσης στο πρώτο δίμηνο του 2017 της καταβολής της επιχορήγησης τους, καθώς υποστηρίχτηκε από την δημοτική αρχή πως κίνητρο αποτέλεσε η πολιτική εκμετάλλευση.

Υστέρηση εσόδων

Κατά την εισήγηση του σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία του Γ΄ τριμήνου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, εμφανίστηκε ικανοποιημένος, παρά του ότι οι αποκλίσεις είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές για την οικονομική πορεία του Δήμου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ. Παπαμανώλης «Ως προς τα έξοδα, στις δαπάνες φαίνεται ότι στο 9μηνο έχει καταβληθεί το 95% του προϋπολογισμού, ένα ποσό ικανοποιητικό και ασφαλές. Στο ίδιο διάστημα του 9μηνου, φαίνεται ότι έχουν εξοφληθεί το 93% των τιμολογηθέντων, το οποίο είναι το ίδιο ποσοστό που ίσχυε και πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα. Αυτό διαμορφώνει τα ανεξόφλητα τιμολόγια του Δήμου στις 768.000 ευρώ περίπου, ποσό που είναι βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και εξαιρετικά βελτιωμένο σε σχέση με το υπόλοιπο 31 Δεκεμβρίου».

«Το ταμειακό υπόλοιπο σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο έχει αυξηθεί. Ως προς τα έσοδα, το Γ΄ τρίμηνο παραδοσιακά είναι το καλύτερο από τα 2 προηγούμενα, κάθε χρόνο. Ειδικά φέτος, εισπράχθηκε το 30% του ετήσιου προϋπολογισμού μέσα στο Γ’ τρίμηνο, ποσοστό υψηλότερο από το αναλογικό 25%. Το θετικό είναι ότι εισπράχθηκε το 100% των εσόδων που είχαν βεβαιωθεί μέσα στο τρίμηνο. Βέβαια λόγω υστέρησης των εσόδων κατά τα 2 πρώτα τρίμηνα του έτους, αθροιστικά έχουμε εισπράξει στο 9μηνο το 70% των προϋπολογισθέντων εσόδων, το οποίο υστερεί από το ιδανικό 75%».

Μόνο που η θετική εικόνα που επιχείρησε να παρουσιάσει απέχει κατά πολύ από την σκληρή πραγματικότητα των αριθμών, που δείχνουν να τον προδίδουν.

Οι προβληματισμοί που διατυπώθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους αφορούν στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, όπου προκύπτουν διαφορές μεταξύ του ποσού που αναγράφεται στον ισολογισμό με αυτό που προκύπτει από την διαφορά των τιμολογηθέντων με τα πληρωθέντα ποσά.

Επίσης, διαφοροποιήσεις εμφανίζουν και τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί προς είσπραξη έως το τέλος του έτους, όπου και εκεί υπάρχουν αποκλίσεις, με το τελικό στόχο να μην μπορεί να επιτευχθεί.

Μέγιστο πρόβλημα στην οικονομική πορεία του Δήμου προκαλεί και η απώλεια περί 1,3 εκ. ευρώ από το αποθεματικό του Δήμου.

Μπορεί μέχρι σήμερα να εμφανίζονται οι πληρωμές σε θετικό επίπεδο, όμως αυτό συμβαίνει λόγω του ότι δεν τιμολογήθηκαν στο σύνολο τους τα ποσά που έχουν δεσμευτεί ως υποχρεώσεις του Δήμου για το 2016, κίνηση η οποία οφείλεται να γίνει έως το τέλος του έτους, γεγονός που θα μεταθέσει απλώς την υποχρέωση πληρωμής στο 2017.

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο επικεφαλής της Ανδρέας Γιαλόγλου, επανέλαβε τους λόγους που είχε μειοψηφήσει και στην Οικονομική Επιτροπής, σημειώνοντας ότι αυτή η μειοψηφία σχετίζεται με την πολύ χαμηλή εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος, με την αρμόδια οικονομικής υπηρεσία να επισημαίνει ότι η επίτευξη του τεχνικού προγράμματος είναι μόνο στο 15%, δηλαδή απόκλιση 85%.

Υπενθύμισε δε ότι τον Μάρτιο, όταν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος είχε επισημανθεί από την μειοψηφία να μπαίνουν στον προϋπολογισμό μόνο οι πιστώσεις των ποσών που προτίθεται ο Δήμος να δαπανήσει εντός του έτους και όχι του συνολικού ποσού των έργων, καθώς αυτά δεν ολοκληρώνονται μέσα σε ένα έτος, αυτό προκαλεί απόκλιση, γεγονός το οποίο επαναλαμβάνει εμμονικά η δημοτική αρχή και με τον νέο προϋπολογισμό, όπως φαίνεται στο προσχέδιο του 2017.

Χαρακτήρισε «ανησυχητική» την πορεία των οικονομικών του Δήμου για το νέο έτος, λέγοντας ότι «προδιαγράφεται ένα ζοφερό 2017 όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις δυνατότητες που θα έχει ο Δήμος για να πραγματοποιήσει ακόμα και αυτά που θεωρούνται δεδομένα», γεγονός το οποίο αιτιολογεί και την αρνητική ψήφο της παράταξης του.

Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και από την ελάσσονα μειοψηφία, με τον δημοτικό σύμβουλο, Κομνηνό Στρογγύλη, να περιγράφει την κάκιστη οικονομική εικόνα του Δήμου, λέγοντας ότι μέχρι να περάσουν τα δύο χρόνια που ακόμα μένουν στη δημοτική αρχή «θα έχετε πάει τον Δήμο στα βράχια, θα τον έχετε μπάσει πολλά εκατομμύρια μέσα, το 1 εκατομμύριο είναι ήδη ορατό στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Είστε εκτός στοχοθεσίας, εκτός προγράμματος που εσείς είχατε ανακοινώσει τους δημότες».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού από 1-1-2016 έως και 30-9-2016, ο προϋπολογισμός, που, όπως σχολίασε, στηρίχθηκε σε πολλά πλασματικά στοιχεία στην κατάρτιση του, ήταν 27,5 εκ. ευρώ. Βεβαιωθέντα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 20 εκ. ευρώ. Εισπραχθέντα 17,5 εκ. ευρώ. Άρα προκύπτει μία διαφορά περίπου 10 εκατομμυρίων για να ολοκληρωθεί ο προϋπολογισμός εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτά θα μπορέσουν να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Σε ότι αφορά στα έξοδα, είχαν προϋπολογιστεί για το έτος 27,5 εκ. ευρώ, δεσμευθέντα 20 εκ. ευρώ, τιμολογηθέντα περίπου 13,5 εκ. ευρώ, ενταλθέντα 14, 5 εκ. ευρώ, πληρωθέντα 14 εκ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά πως επιτρέπουν να δηλώνει ευτυχής ο αντιδήμαρχος για την πορεία του προϋπολογισμού;

Πάντως σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών «Για να αποδειχθεί η ορθότητα των λεγομένων μου, σε ένα μήνα τελειώνει η χρονιά, θα έχουμε το κλείσιμο του προϋπολογισμού οπότε θα αποδειχθεί ποιος λέει αλήθεια».

Αναμόρφωση προϋπολογισμού χωρίς συναίνεση

 

Ένα δημοτικό συμβούλιο που απασχολήθηκε ιδιαίτερα με οικονομικά θέματα καθώς τέθηκε προς συζήτηση και η 7η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου για το τρέχον έτος, η οποία περιλάμβανε την ανακατανομή εσόδων και κάποια εξ αυτών προέκυψαν περισσότερα από όσα προϋπολογίστηκαν, επίσης την ενσωμάτωση της αναμόρφωσης του τεχνικού προγράμματος, ταυτοποιήσεις κατανομής κωδικών.

Θέμα τέθηκε εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, σε ότι αφορά στην αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος, όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην εγγραφή σε νέο κωδικό του ποσού των 100.000 για το έργο του σχολείου της Βάρης.

Ευλόγως προκύπτει το ερώτημα για το ποιά η σκοπιμότητα αυτής της αναμόρφωσης, καθώς εντός τους έτους δεν πρόκειται να γίνει καμία εκταμίευση για το παρόν έργο, για το οποίο δεν προβλέπεται καμία δαπάνη, όταν δεν έχει εγκριθεί ούτε καν η δημοπράτηση του.

Εκ μέρους του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών, υποστηρίχθηκε ότι «τα ποσά αυτά προκύπτουν κατόπιν συνεννόησης με το γραφείο προγραμματισμού και είναι αυτά που προκύπτουν από τις αποφάσεις κατανομής».

Αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, επεσήμανε ότι «Δεδομένου ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είχε απόκλιση από την στοχοθεσία κατά 85% στην επίτευξη, δηλαδή είχε υλοποίηση 15%, το οποίο επισύρει και αυτόματη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου, σύμφωνα με τις επιταγές του θεσμικού πλαισίου».

Έθεσε παράλληλα το ερώτημα για το πότε θα γίνει αυτή η αναμόρφωση, η οποία είναι υποχρεωτική βάσει της απόκλισης η οποία επισημάνθηκε.

Τελικώς η αναμόρφωση του προϋπολογισμού καταψηφίστηκε από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας.

Επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων για ψηφοθηρία

Μεγάλη έκταση έλαβε η συζήτηση σχετικά με τις επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων, για το ένα τελικά θα επιχορηγηθούν για το 2016 ή όχι, καθώς ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είπε πως οι επιχορηγήσεις για το τρέχον έτος μετατίθενται για τον Φεβρουάριο του 2017.

Αυτή η μετάθεση μεγιστοποίησε την συζήτηση καθώς εκφράστηκε η άποψη πως χάνεται κατ’ ουσία η επιχορήγηση του 2016. Επ’ αυτού υπήρξε η αποσαφήνιση πως πέραν της καταβολής που θα γίνει τον Φεβρουάριο, η επιχορήγηση του 2017 θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Θέμα προκλήθηκε όταν επισημάνθηκε πως στην ομάδα του Φοίνικα δόθηκαν ήδη για το τρέχον έτος 40.000 ευρώ και στον Ναυτικό Όμιλο Σύρου άλλες 7.000 ευρώ, γεγονός που αιτιολογήθηκε από τον Δήμαρχο πως σε ότι αφορά στον Φοίνικα στηρίζεται οικονομικά το σωματείο, «το οποίο προσφέρει σε επίπεδο εξωστρέφειας, προβολής και προώθησης του νησιού».

Για δε τον ΝΟΣ, το ποσό που επιχορηγήθηκε αφορούσε το κόστος συνδιοργάνωσης του διεθνούς γεγονότος της υποβρύχιας αλιείας.

Αυτό βέβαια δημιούργησε εύλογες απορίες γιατί συγχέονται οι επιχορηγήσεις των σωματείων με τα έξοδα των συνδιοργανώσεων, όταν αυτά τα έξοδα προϋπολογίζονται ξεχωριστά.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίστηκε πως οι επιχορηγήσεις θα δοθούν σε όλα τα σωματεία, χωρίς κανένα να ζημιωθεί και πως το θέμα μεγεθύνθηκε για ψηφοθηρικούς λόγους, με τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, να σημειώνει πως «Περίσσεψαν οι εντυπώσεις στη συζήτηση του θέματος. Πολλά τα σωματεία, οι ακαδημίες, παιδιά, γονείς, ψηφαλάκια και ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν αυτή την αντιμετώπιση, η οποία βέβαια μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή και από τις κάμερες και από τα μέσα ενημέρωσης».

Στην κατάληξη του θέματος αναφέρθηκε πως οι επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων θα είναι μειωμένες την επόμενη χρονιά, με τον Δήμαρχο να θέτει τις προϋποθέσεις λέγοντας ότι «από εδώ και στο εξής τόσο στα αθλητικά όσο και τα πολιτιστικά σωματεία, μιας που διανύουμε περιόδους ισχνών αγελάδων, οι επιχορηγήσεις θα δίνονται με φειδώ, με τεκμηρίωση τέτοια που θα πιστοποιεί την προσφορά, τη δραστηριότητα, την εξωστρέφεια και την προβολή των δράσεων κάθε σωματείου προς τα έξω. Πέρασαν οι εποχές που δίναμε χωρίς κανέναν έλεγχο, καμία σκοπιμότητα και κανένα έρεισμα χρηματοδοτήσεις σε σωματεία για να κάνουν μαζώξεις σε ένα δωμάτιο για να διασκεδάζουν μεταξύ τους. Είναι δύσκολες οι εποχές, οι χρηματοδοτήσεις δίνονται με φειδώ, όμως δίνονται με αξιοπρέπεια, με διαφάνεια και με βάση τις αρχές της αναλογικότητας σε σχέση με το τι προσφέρει ο κάθε ένας».