Σε εξέλιξη η προσπάθεια τακτοποίηση ακίνητης περιουσίας του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών

Ανοικτή υπόθεση η καταγραφή περιουσίας

Την πεποίθηση πως θα έχει κατοχυρωθεί εμπρόθεσμα το σύνολο της ακίνητης δημοτικής περιουσίας που προέρχεται από τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου και δεν είχε περάσει στο Κτηματολόγιο ως περιουσιακό στοιχείο του ενιαίου πλέον Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μέχρι σήμερα, διατύπωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών στο πλαίσιο των σχετικών ενημερωτικών δηλώσεών του προς την εφημερίδα.

Αφορμή στάθηκε η επιγραμματική τοποθέτησή του προς το σώμα κατά την τελευταία συνεδρίαση και δη, μετά από ερώτηση αιρετού προσώπου, αναφορικά με την εξέλιξη της διασφάλισης της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, υπόθεση, για την οποία, η πλευρά της Δημοτικής Αρχής είχε επισημάνει τον ορατό κίνδυνο απώλειας περιουσίας της, προ έτους, αφού υπήρχαν οικόπεδα και κτίσματα που δεν είχαν τακτοποιηθεί.

Σήμερα, ο Γιώργος Παπαμανώλης εξηγεί πως, οι διαδικασίες για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο – που γνωρίζει ο Δήμος έστω κι από ελλιπείς φακέλους, ότι του ανήκει -, προωθείται μεθοδικά, τονίζοντας παράλληλα, ότι δίνεται προτεραιότητα σε όσα ακίνητα μπορούν να αποφέρουν οικονομικό όφελος στον Δήμο.

 

Συμπλήρωση φακέλων και έμφαση σε επείγουσες υποθέσεις

Αν και δεν μίλησε με ακριβή αριθμό περιουσιακών στοιχείων τα οποία κι έχουν εξετασθεί από την αρμόδια Επιτροπή τακτοποίησής τους στην οποία συμμετέχει ο ίδιος, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης, ωστόσο, σκιαγράφησε πως, από τα 160 ακίνητα που είχαν γνωστοποιηθεί πως ανήκουν στον Δήμο πέρυσι, τα 80 περίπου εξ αυτών ήταν άμεσης προτεραιότητας κι έχει καταπιαστεί με την κατοχύρωσή τους η αρμόδια Επιτροπή.

“Χοντρικά τα μισά δεν έχουν ενδιαφέρον επειδή είναι δρόμοι. Περίπου τα 80 είναι κτήματα ή κτίσματα” σχολίασε προς την εφημερίδα, επισημαίνοντας πως, ήδη έχει δοθεί προτεραιότητα σε αυτά. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πως πέρυσι και ειδικότερα στη συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου του δημοτικού συμβουλίου, ο ίδιος είχε αναφέρει πως, “είχαν εξετασθεί περί τα 30 ακίνητα, όμως απέμενε ακόμη αρκετή δουλειά”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “ξεκινήσαμε από ακίνητα που είχαν κάποιο θέμα κι ενοικιάζονται όπως είναι ο χώρος του λατομείου της Lafarge ή τα ακίνητα στην Άνω Σύρο που είναι κτίσματα καθώς υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που ήταν δρόμοι και κοινόχρηστοι χώροι”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, το “άμεσο ενδιαφέρον γι αυτά” προέκυπτε από το οικονομικό όφελος που θα μπορεί να έχει ο Δήμος ή ήδη έχει αν τα αξιοποιεί και προχωρά στην ενοικίασή τους. Ένα ακόμη παράδειγμα που ανέφερε, αποτελούν τα γκαράζ στη θέση “Πορτάρα” για τα οποία η διαδικασία τακτοποίησης είναι σε εξέλιξη όπως ανέφερε. “Ξεκινήσαμε από κάποια που είχαν ένα άμεσο ενδιαφέρον και έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε καθώς ήταν νοικιασμένα. Τα γκαράζ στην Πορτάρα ήταν αυθαίρετα, οπότε ζητήσαμε και νομιμοποίηση από την πολεοδομική υπηρεσία. Παράλληλα, με όποιο ακίνητο που είχε ενδιαφέρον, εξετάζαμε, “τρέχαμε” κι άλλες διαδικασίες, δηλαδή το προτάσσαμε” σημείωσε κατηγορηματικά, διευκρινίζοντας πως, “Έχει ποικιλία η πληρότητα των φακέλων κατά περίπτωση”, αφού για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο μπορεί να λείπει διαφορετικό έγγραφο.

 

Χρονοβόρα διαδικασία και χρήσιμα τα βιβλία έως το 1970

Ο κ. Παπαμανώλης υπήρξε σαφής αναφορικά με το γεγονός πως, η διαδικασία τακτοποίησης των φακέλων είναι χρονοβόρα, αφού απαιτεί την εξέταση των στοιχείων που δεν υπάρχουν και την αποτύπωση του κάθε κτίσματος ή οικοπέδου με λεπτομέρεια. “Η Επιτροπή έκανε περίπου 4-5 συνεδριάσεις και κρατήσαμε πρακτικά. Μετά ζήτησε η Τεχνική Υπηρεσία έναν χρόνο για να επεξεργαστεί τα στοιχεία για το κάθε ακίνητο (πχ. τοπογραφικά ή αεροφωτογραφίες), βάσει των όσων ζήτησε και ο δικηγόρος” σημείωσε ο κ. Παπαμανώλης, εξηγώντας παράλληλα πως, “Σε κάποια κτήματα θα αποτυπωθούν με αεροφωτογραφίες τα οικόπεδα και θα τα υπογράψει μηχανικός του Δήμου” ενώ “σε κάποια άλλα ακίνητα που αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο, θα γίνει καινούργιο τοπογραφικό”.

Στη συνολική προσπάθεια, ο ίδιος επεσήμανε πως, βοήθησαν και ο π. αιρετός και αντιδήμαρχος του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, Γιάννης Ρούσσος καθώς και δύο μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας που προέρχονται από τον πρώην Δήμο, ενώ άκρως χρήσιμο εργαλείο επεσήμανε πως αποτέλεσαν οι ενημερωμένοι κατάλογοι που διατηρήθηκαν για τα περιουσιακά στοιχεία έως και το 1970 από τον Δήμο.

“Μας βοήθησε πάρα πολύ η αντιπαραβολή των σημερινών στοιχείων με τα παλαιά. Ξεκινήσαμε την ταυτοποίηση των ακινήτων με το βιβλίο Κτηματολογίου που είχε ο πρώην Δήμος Άνω Σύρου, ένα βιβλίο το οποίο ήταν ενημερωμένο μέχρι το 1970 και παρά το ότι δεν υπήρχε τότε τεχνολογία για μία συστηματική καταγραφή βλέπουμε ότι τότε υπήρχε ένα βιβλίο λεπτομερές. Γιατί συμβόλαια που μπορεί να μην έχουμε σήμερα, με τον αριθμό του συμβολαίου μπορούμε να τα ζητήσουμε από το Υποθηκοφυλακείο και να φαίνεται ότι αποκτήθηκε το ακίνητο”. Γνωστοποίησε μάλιστα πως, μετά την επιστροφή του αρμόδιου νομικού συμβούλου του Δήμου, “θα δούμε ακριβώς που βρισκόμαστε με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Τεχνική Υπηρεσία”.

Θέλησε μάλιστα παρενθετικά να προσθέσει πως, από πέρυσι μέχρι και σήμερα, “η Τεχνική Υπηρεσία δια μέσου της υπαλλήλου που συμμετείχε στην Επιτροπή ταξινόμησε σε φακέλους το οποιοδήποτε αρχείο έλλειπες ή όχι, βρήκε από τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου” υπενθυμίζοντας πως, το πρόβλημα εστιάζεται από το 1970 και μετά, οπότε και δεν τηρήθηκαν συστηματικά τα βιβλία που έπρεπε να έχει ο Δήμος. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως, πέρυσι ο κ. Παπαμανώλης στηλιτεύοντας το γεγονός πως η υπόθεση της ακίνητης περιουσίας από τον πρώην Δήμο δεν είχε προωθηθεί, υπενθύμισε πως στην έναρξη της θητείας είχε παραδοθεί ένας κατάλογος σε μορφή excel με τα περιουσιακά στοιχεία για τα τελευταία έτη.

 

Περιθώριο μετά από αναβολές

Δεδομένου ότι η νυν Δημοτική Αρχή είχε σηκώσει πολύ το θέμα της καταγραφής της περιουσίας στα όρια του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, ασκώντας εντονότατη κριτική στην προηγούμενη Διοίκηση, την οποία και είχε αντικρούσει μερικώς ο Φώτης Ξαγοράρης στο δημοτικό συμβούλιο πέρυσι, σήμερα κλήθηκε ο κ. Παπαμανώλης να ενημερώσει σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος απώλειας δημοτικής περιουσίας.

“Με δεδομένο το πώς ήταν το αρχείο, δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά” δήλωσε κατηγορηματικά, καθιστώντας σαφές, πως αν η δημοτική πλευρά είναι κύριος κάποιου ακινήτου που δεν γνωρίζει καθώς δεν διαθέτει κανένα απολύτως στοιχείο γι αυτό, τότε δεν είναι απίθανη η απώλεια περιουσίας. “Από τα στοιχεία που είχαμε κάναμε την αντιπαραβολή, αλλά για οποιοδήποτε ακίνητο που είχε περιέλθει στον Δήμο μετά το 1970 και μετά τη χρονική στιγμή που έπαψε να ενημερώνεται το βιβλίο του Δήμου και δεν έχει φάκελο σήμερα, αυτό πρέπει να είσαι μάγος για να το εντοπίσεις και να το τακτοποιήσεις” σχολίασε σε καυστικό τόνο. Υπογράμμισε μάλιστα πως, σήμερα προχωρά η διαδικασία, εκφράζοντας παράλληλα πως, ο Δήμος έχοντας λάβει αναβολές από το Κτηματολόγιο, θα μπορέσει εμπρόθεσμα να ρυθμίσει τις υποθέσεις τακτοποίησης. “Το Κτηματολόγιο στη Σύρο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005, η προθεσμία ήταν δωδεκαετής από την έναρξη λειτουργίας του γραφείου και με την παράταση έγινε δεκατετραετής. Δηλαδή ήταν να λήξει το 2017 και πήγε το 2019. Έως τον Νοέμβριο του 2019 έχει περιθώριο ο Δήμος να τα τακτοποιήσει” ανέφερε, καταλήγοντας στο θέμα.