Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας μιλά για τις μέχρι στιγμής δράσεις και παρεμβάσεις, αλλά και τον προγραμματισμό ενεργειών εντός του 2017 για την περιοχή

«Λίγα λόγια, πολλές πράξεις»

Σε έναν μίνι απολογισμό, όσων προωθήθηκαν και επιτεύχθηκαν, μέσα σε περίπου 2,5 χρόνια, από την ανάληψη καθηκόντων των μελών της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, αλλά και την κυριότερη στοχοθεσία του συμβουλίου για το νέο έτος, προχωρά ο Πρόεδρος, κ. Δημήτρης Νταλαχάνης.

Η θητεία του ξεκίνησε, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην εφημερίδα, «με την απειρία που χαρακτήριζε, όσους από εμάς δεν είχαμε ασχοληθεί ξανά με τα κοινά, αλλά κυρίως με πολλή όρεξη, μεράκι και πολλή διάθεση να προσφέρουμε στον τόπο μας, ο καθένας από το μετερίζι το δικό του». Παρ’ όλα αυτά, παραδέχεται, ότι στη συγκεκριμένη τοπική κοινότητα, οι συνθήκες υπήρξαν ευνοϊκότερες, δεδομένης της «κληρονομιάς» των επιλυμένων σοβαρών θεμάτων του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας, με τον τελευταίο τεχνικό προγραμματισμό του οποίου, να στέκεται ως κατευθυντήρια γραμμή για την έναρξη της δράσης του τοπικού συμβουλίου.

Η σημασία της ύπαρξης τοπικών συμβουλίων

Όπως υποστηρίζει ο κ. Δημήτρης Νταλαχάνης, «η αλήθεια είναι, ότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη, ο ρόλος των τοπικών συμβουλίων μειώθηκε αισθητά, όσον αφορά στην δυνατότητα υλοποίησης», ωστόσο τονίζει, ότι «η σημαντικότητα του σημερινού τοπικού συμβουλίου επηρεάζεται απόλυτα από τον τρόπο που ο πρόεδρος και τα μέλη ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους και κατά πόσον βρίσκονται κοντά στους συμπολίτες τους. Είναι η πρώτη επαφή της πολιτείας με το οποιοδήποτε ζήτημα και είναι εκείνοι, που δίνουν τα ερεθίσματα στους αρμόδιους, ιεραρχώντας τα θέματα, προκειμένου εκείνοι που έχουν δυνατότητα υλοποίησης πλέον, να τα φέρουν εις πέρας».

Αυτός είναι και ο λόγος, που όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος, το γραφείο της Κοινότητας είναι ανοιχτό κάθε εβδομάδα, από την αρχή κιόλας της θητείας, για τους πολίτες, οι οποίοι το επισκέπτονται, ωστόσο, υπογραμμίζει, ότι η περισσότερη επαφή των δημοτών με τα μέλη του συμβουλίου, γίνεται έξω, στο δρόμο, ή με άμεση τηλεφωνική επικοινωνία.

Συνεργασία φορέων στην υλοποίηση έργων

Στη διάρκεια αυτών των δύο και πλέον χρόνων, σύμφωνα με τον κ. Νταλαχάνη, έχουν πραγματοποιηθεί μία σειρά μικροέργων, τα οποία βελτίωσαν, όμως, αισθητά την καθημερινότητα των κατοίκων, όπως αποκαταστάσεις προστατευτικών τοιχείων, αποκαταστάσεις και σκυροδετήσεις δημοτικών οδών, βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού και αποκαταστάσεις απορροών ομβρίων υδάτων από τη ΔΕΥΑΣ.

Στα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα, κατατάσσει την αποκατάσταση του δρόμου στη στροφή για παραλία Φετουρή, όπου υπήρχε χρόνιο πρόβλημα με λιμνάζοντα ύδατα, ένα έργο που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την  αποκατάσταση των πεζοδρομίων της οδού έμπροσθεν της Έπαυλης Τσιροπινά, την αποκατάσταση τάπητα γηπέδου μπάσκετ του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, καθώς και το σημαντικότερο όλων, την ενεργειακή αναβάθμιση του Νηπιαγωγείου Ποσειδωνίας, με εργασίες μονώσεων τοίχων και δώματος, τοποθέτηση νέων ενεργειακών παραθύρων και λαμπτήρων και προμήθεια και τοποθέτηση νέου λέβητα.

«Προβήκαμε στην προμήθεια φορητής εξέδρας αποκλειστικά για χρήσεις της στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Έπαυλη Τσιροπινά», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην «αλλαγή δύο μηχανημάτων παροχής νερού και ρεύματος στο Αλιευτικό καταφύγιο Αγκαθωπών από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και διάφορες μικροεπισκευές και συντηρήσεις σε συνεργασία με τα μέλη του Φυσιολατρικού Ερασιτεχνικού Ομίλου Αλιέων Ποσειδωνίας, που είναι πάντα αρωγός μας στην προσπάθεια ευπρεπισμού του καταφυγίου και καλυτέρευσης της καθημερινής του εικόνας».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, αρκετές ενέργειες, πραγματοποιήθηκαν και στον τομέα του πολιτισμού. «Πραγματοποιήθηκαν πλήθος εκδηλώσεων τα 2,5 περίπου αυτά χρόνια με αποκορύφωμα τις εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια κτίσης της Έπαυλης Τσιροπινά», η οποία μάλιστα το τελευταίο διάστημα φαίνεται να προσελκύει και τους διοργανωτές διαφόρων εκδηλώσεων και φεστιβάλ ως χώρος πραγματοποίησης δράσεων.

Ο κ. Νταλαχάνης ευχαρίστησε για τα παραπάνω την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Θωμαή Μενδρινού, για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκδηλώσεις, καθώς και το προσωπικό που απαρτίζει το Τμήμα Πολιτισμού. «Δεν θα έπρεπε να παραλείψω να ευχαριστήσω τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας , ο οποίος πραγματοποιεί σημαντικότατες εκδηλώσεις που συνδράμουν στην ανάδειξη του πολιτισμού γενικότερα και της περιοχής μας ειδικότερα, με κορωνίδα αυτών την εκδήλωση «Το Σπίτι του Άη Βασίλη» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες στην Έπαυλη Τσιροπινά από 26-31 Δεκεμβρίου και περιμένει όλους μας, μικρούς και μεγάλους, να το επισκεφθούμε και να διασκεδάσουμε», επεσήμανε.

Τέλος, σημείωσε ότι ξεκίνησε και έχει υλοποιηθεί ένα μέρος του έργου για τη διάσωση του αρχείου της πρώην Κοινότητας Ποσειδωνίας από την ομάδα του κ. Λούκου.

Όσον αφορά στις παραλίες, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις σημαντικές ενέργειες βελτίωσης των υπηρεσιών στις 5 παραλίες της κοινότητας, με προμήθειες εξοπλισμού, αλλά και στην επανάκτιση της Γαλάζιας Σημαίας για την παραλία των Αγκαθωπών.

Σημαντικά έργα στον προγραμματισμό του 2017

Σημαντικότερη όλων όμως για την περιοχή, ο κ. Νταλαχάνης εκτίμησε την επαναλειτουργία, μετά από 4 χρόνια, του Δημοτικού Ξενώνα Αγκαθωπών, ο οποίος «αφού συντηρήθηκε, μισθώθηκε σε ιδιώτη και αποτελεί πόλο έλξης για την περιοχή, αναβαθμίζοντάς την συγχρόνως».

Όπως γνωστοποίησε, «αντιλαμβανόμενοι τη δυναμική της περιοχής των Αγκαθωπών, όσον αφορά στον τουριστικό-επιχειρηματικό τομέα, έχουμε προγραμματίσει για να υλοποιηθεί πριν το καλοκαίρι του 2017 η δημιουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης οχημάτων πίσω ακριβώς από το δημοτικό ξενώνα, σε οικόπεδα που παραχωρήθηκαν δωρεάν από τους ιδιοκτήτες τους, αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Ένα έργο που σε συνδυασμό με την μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που έχει συνταχθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και αφορά τη νέα σήμανση στην περιοχή και τη επαναχωροθέτηση θέσεων πάρκινγκ για ΑΜΕΑ και για μηχανές, θα αποσυμφορήσει την περιοχή από το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρούταν την καλοκαιρινή περίοδο», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «οι συμπολίτες μας και οι επισκέπτες του νησιού, να στηρίξουν αυτή μας την προσπάθεια και να σεβαστούν τις νέες ρυθμίσεις».

Επίσης στον προγραμματισμό για το 2017, ο Πρόεδρος περιέλαβε και το έργο προϋπολογισμού ύψους 1,9 εκ. ευρώ «που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΥΑΣ και αφορά στην πλήρη αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της Ποσειδωνίας και των όμορων σε αυτήν κοινοτήτων, έργο που θα οδηγήσει στην βελτίωση της ποιότητας του νερού που καταλήγει στα σπίτια και της επιχειρήσεις της περιοχής», όπως επίσης και τις συντηρήσεις σε δημοτικά κτίρια.

Όσον αφορά στα μικροέργα, ο κ. Νταλαχάνης τόνισε, πως η Τ.Κ. έχει γνωστοποιήσει τις προτάσεις της προς την Τεχνική Υπηρεσία, ωστόσο, ενδεχομένως, λόγω των μειωμένων πόρων του Δήμου, να μην υλοποιηθούν όσα θα ήταν αρχικά θεμιτό.

Διαρκής προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας

«Πέραν όμως όλων αυτών, για εμένα πολύ σημαντική είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου και προς αυτόν τον σκοπό κινούμε και λειτουργώ, όλο αυτόν τον καιρό. Ασχολούμαι καθημερινά και αρκετές ώρες, είτε με φυσική παρουσία, είτε διά τηλεφώνου, με τα θέματα της Κοινότητας, βρίσκομαι συνεχώς δίπλα στους συγχωριανός μου και δίνω όλες μου τις δυνάμεις για την εξυπηρέτησή τους και για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν», τονίζει ο κ. Νταλαχάνης.

Καθιστώντας σαφές ότι γνωρίζει, πως τα θέματα που υπάρχουν ακόμα άλυτα είναι αρκετά, σημειώνει, ότι γεγονός είναι, ότι «δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στην περιοχή, κάτι που είναι παρακαταθήκη της καλής διαχείρισης επί του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας». Παρ’ όλα αυτά τονίζει, ότι «έχουμε πολύ δουλειά ακόμα να κάνουμε και για αυτό δεν θα σταματήσω να προσπαθώ για την καλυτέρευση της καθημερινότητάς μας, πάντοτε επιδεικνύοντας χαμηλό προφίλ με λίγα λόγια, αλλά με πολλές πράξεις, δίνοντας δυναμικό παρών στα θέματα που απασχολούν την περιοχή της Ποσειδωνίας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, ευχήθηκε υγεία και αγάπη στους πολίτες, δύναμη στους υπαλλήλους Δήμου και Κοινοτήτων, οι οποίοι αποτελούν τα «γρανάζια», δίχως τα οποία δεν θα μπορούσε να παραχθεί έργο, αλλά και σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ των αιρετών, προκειμένου τα όποια θέματα να λύνονται στοχευμένα και αποτελεσματικά.