Δημιουργία χώρου αναψυχής και αθλοπαιδιών καθώς και η επέτειος των 100 ετών ζωής της έπαυλης Τσιροπινά απασχόλησαν την Τοπική Κοινότητα Ποσειδωνίας

Συνεδρίαση με ακροατήριο

Για την παρουσία δημοτικών συμβούλων καθ΄ όλη τη διάρκεια της νέας θητείας στο τοπικό, μίλησε ο πρόεδρος, Δ. Νταλαχάνης

Προσπάθειες για τη μελλοντική δημιουργία παιδικής χαράς αλλά και γηπέδου καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης στην Ποσειδωνία αποφάσισαν να καταβάλουν οι σύμβουλοι της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας στην προχθεσινή συνεδρίασή τους, στην οποία συγκεκριμενοποίησαν στο μέτρο του δυνατού και τις προτάσεις τους για την επέτειο συμπλήρωσης των 100 ετών της έπαυλης Τσιροπινά από τη χρονολογία δημιουργίας της.

Παρουσία αρκετών δημοτικών συμβούλων που μετέβησαν στα γραφεία της Κοινότητας για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, ελήφθησαν οι σχετικές ομόφωνες αποφάσεις αναφορικά με τις οποίες μίλησε στην εφημερίδα ο πρόεδρος, Δημήτρης Νταλαχάνης, ο οποίος τοποθετήθηκε παράλληλα και για την παρουσία αιρετών στα τοπικά συμβούλια.

Ανοικτή επικοινωνία με την Καθολική Επισκοπή για χώρο άθλησης και αναψυχής

“Από την αρχή της θητείας, μας απασχολούσε η έλλειψη ενός χώρου που θα μπορούσε να χωροθετηθεί μία παιδική χαρά αλλά και κάποιο γήπεδο στην Ποσειδωνία” ανέφερε ο κ. Νταλαχάνης, λέγοντας πως ο ίδιος θεωρούσε “ως ιδανικότερο σημείο για να χωροθετηθεί κάτι τέτοιο, το Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Παύλου”. Αυτός ήταν ο λόγος που όπως γνωστοποίησε, προέβη σε επικοινωνία με την Καθολική Επισκοπή ώστε να καταθέσει την πρόταση. “Πήρα την πρωτοβουλία και συναντήθηκα με τον Καθολικό Επίσκοπο Σεβ. π. Πέτρο Στεφάνου ζητώντας του να παραχωρήσει στην Τοπική Κοινότητα κάποιο χώρο, ώστε τουλάχιστον να μπορέσει να δημιουργηθεί μία παιδική χαρά. Αρχικά στο πλάνο μας, δεν είχαμε τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο. Ο ίδιος με εξέπληξε ευχάριστα αφού τον άκουσα να λέει ότι έχει διάθεση να μας παραχωρήσει έναντι μικρού ετήσιου συμβολικού αντιτίμου όλο το γήπεδο στον Άγιο Παύλο, του οποίου η έκταση ανέρχεται περίπου σε 6 στρέμματα”.

Σύμφωνα με όσα τόνισε παρακάτω, “Με αυτήν την απόφασή μας, στην ουσία ξεκινάμε τη διαδικασία και ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο να εκκινήσει κι αυτό τις απαραίτητες από το νόμο διαδικασίες για τη μίσθωση του συγκεκριμένου χώρου, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του έργου, το οποίο θα ικανοποιήσει τα αιτήματα πολλών ετών τόσο των κατοίκων της Ποσειδωνίας, όσο και των όμορων Κοινοτήτων”.

Δεδομένου ότι για την υλοποίηση αυτού του έργου, απαιτείται υψηλή δαπάνη, ο πρόεδρος, κληθείς να ενημερώσει αν υπάρχει πλάνο χρηματοδότησης, αναγνώρισε πως, “Υπάρχει ανοικτό βέβαια, το θέμα της εξεύρεσης των πόρων”, τονίζοντας μάλιστα πως, “Όσον αφορά στα οικονομικά, για την Αυτοδιοίκηση είναι δύσκολη περίοδος”. Παρ΄ όλα αυτά, υπογράμμισε πως, η Τοπική Κοινότητα θα αναζητήσει τρόπους υλοποίησης του έργου, χωρίς να αποκλείσει και την ύπαρξη κάποιας δωρεάς ή χορηγίας που μπορεί να προκύψει. “Θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας, για να βρούμε τους πόρους, ακόμη και από δωρεές, ώστε να μπορέσει ο χώρος αυτός να γίνει πραγματικότητα”.

Κατευθυντήριες γραμμές για τα 100 χρόνια της έπαυλης

Αν και τον τελευταίο λόγο για την οριστικοποίηση των εκδηλώσεων μέσω των οποίων θα αναδειχθεί η ιστορία των 100 ετών της έπαυλης Τσιροπινά έχουν τόσο η Επιτροπή Πολιτισμού όσο όμως και το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο η αρμόδια Τοπική Κοινότητα της περιοχής, συζήτησε και αποφάσισε να καταθέσει τις προτάσεις της αναφορικά με το μεγάλο γεγονός για το 2016. Όπως εξηγεί ο κ. Νταλαχάνης, “είχαμε κάνει κάποιες προτάσεις τον Απρίλιο, αλλά μας ζήτησε η Επιτροπή Πολιτισμού να συγκεκριμενοποιήσουμε κάποιες εκδηλώσεις που θα θέλαμε να γίνουν στο πλαίσιο αυτού του χρονολογικού ορόσημου το 2016 για τα 100 χρόνια από την κτήση της”. Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη ομόφωνα κατέληξαν σε ορισμένες προτάσεις. “Είναι δύσκολο να καταθέσουμε προτάσεις όταν δεν γνωρίζουμε το υπόλοιπο πρόγραμμα ώστε να προσέξουμε δύο σημαντικά γεγονότα να μην ταυτιστούν χρονικά και να υπάρχει προσέλευση του κόσμου” διευκρίνισε ο πρόεδρος, λέγοντας παρακάτω, πως, “Αρχικά είχαμε σαν σκέψη να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μία ολόκληρη εβδομάδα, όμως ενδεχομένως να υπήρχε θέμα σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι υπάλληλοι του Δήμου τα απογεύματα και σε ώρες εκτός ωραρίου τους. Έτσι, αποφασίσαμε να ορίσουμε μία ημερομηνία περίπου στις αρχές του Αυγούστου και να προτείνουμε να γίνει τουλάχιστον μία μεγάλη συναυλία στην έπαυλη, μία έκθεση ζωγραφικής και μία έκθεση φωτογραφίας, η οποία όμως θα μπορεί να συνοδεύεται ταυτόχρονα και με σχετικό διαγωνισμό για την “έπαυλη τότε και τώρα””.

Σημαντικό θέμα όπως πρόσθεσε, αποτελεί και η αναζήτηση ενός λογότυπου για τα 100 χρόνια ιστορίας του εντυπωσιακού κτιρίου, με τα μέλη της Κοινότητας να έχουν αποφασίσει να διεξάγουν διαγωνισμό. “Θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιηθεί ένας ανοικτός προς το κοινό διαγωνισμός για την δημιουργία και την επιλογή ενός λογότυπου για τα 100 χρόνια με τη συμμετοχή και του πανεπιστημίου” τόνισε ο Δημήτρης Νταλαχάνης, καταλήγοντας πως, “Πιστεύω ότι στο πρόγραμμα της Επιτροπής Πολιτισμού θα υπάρξουν κι άλλες εκδηλώσεις συναφείς με την επέτειο” καθώς όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, στο οποίο “θα συνδράμουν και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής και των όμορων Κοινοτήτων”.

“Το θέμα της επιστολής, έχει λήξει”

Την ικανοποίησή του εξέφρασε στη συνέχεια ο κ. Νταλαχάνης όσον αφορά στην παρουσία δημοτικών συμβούλων στις συνεδριάσεις της Κοινότητας καθ΄ όλη τη διάρκεια της νέας θητείας. Με φόντο την παρουσία αιρετών της μείζονος μειοψηφίας στην προχθεσινή συνεδρίαση, ο ίδιος ανέφερε πως, “Δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκαν την Κοινότητα δημοτικοί σύμβουλοι. Συμμετείχε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου με τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας που εκλέχθηκε στην Ποσειδωνία, Μάρκο Ρούσσο και τους Γιάννη Βρούτση και Μιχάλη Ζουλουφό ενώ παρόντες ήταν ακόμη και ο χωρικός αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου και ο δημοτικός σύμβουλος, Μάρκος Πρίντεζης”. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, “τις περισσότερες φορές παρίσταται ο χωρικός αντιδήμαρχος, αλλά κατά καιρούς έχουν περάσει όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ποσειδωνίας από την πλειοψηφία, η πρόεδρος, μέλη της ΔΕΥΑΣ και της Επιτροπής Αθλητισμού αλλά και συμπολίτες μας”, με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι, η παρουσία όλων, “αναβαθμίζει το τοπικό δημοτικό όργανο”.

Δεδομένου ότι ο κ. Νταλαχάνης αναφερόμενος στο σύνολο των αιρετών του δημοτικού συμβουλίου, υπογράμμισε κατηγορηματικά πως, “Εμείς τους θέλουμε όλους δίπλα μας”, κλήθηκε να απαντήσει αν εκτιμά ως άστοχη την έκδοση επιστολής που συνυπέγραψαν πρόσφατα τρεις πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων – ένας εκ των οποίων και ο ίδιος – με φόντο τη “σκόνη” που σηκώθηκε σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου αλλά και κατόπιν αυτής, για τον τρόπο που πρέπει να διεξάγονται συνεδριάσεις του δημοτικού οργάνου εκτός “έδρας”.

“Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που έχει λήξει. Δεν πρέπει να τα συνδέουμε. Η αλήθεια είναι ότι συζητήθηκε το θέμα και φύγαμε όλοι φίλοι από το γραφείο της Κοινότητας” δήλωσε, εξηγώντας πως, “θεωρώ ότι και με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο Ποσειδών”, Μάρκο Ρούσσο, οι σχέσεις μας παραμένουν ως ήταν, έστω κι αν μέσα από αυτήν την επιστολή” όπως αναγνώρισε, “ήταν εκείνος που έλαβε τα περισσότερα χτυπήματα”. Συμπλήρωσε τέλος πως, “δεν θεωρώ ότι ήταν άστοχη η επιστολή μας, αλλά δεν βλέπω τον λόγο να συνεχιστεί αυτό. Τότε τη θεωρήσαμε ως μία επιστολή που έπρεπε να γίνει, αλλά το κατά πόσον ήταν σωστή ή όχι, πιστεύω θα το κρίνει ο χρόνος”.