Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την απειλή της συρρίκνωσης, αντίθετα με άλλες δομές στην επικράτεια, αλλά ενισχύεται περισσότερο το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία στη Σύρο

«Νέα ώθηση στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ»

Την παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΕ, προκάλεσε η συρρίκνωση δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, οι οποίες στηρίζονται σε Υπουργική απόφαση του 2001, ενώ «εκτός κινδύνου» και σε τροχιά αναβάθμισης βρίσκεται το Κέντρο της Σύρου.

Τις ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών, ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος του συλλογικού οργάνου των Δήμων της χώρας, κ. Γιώργος Πατούλης, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενημερώνει για την συρρίκνωση αρκετών μεγάλων δομών, ενώ επισημαίνει την ανάγκη τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου.

Από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, δεδομένης της ανησυχίας που έχουν εκδηλώσει οι κοινωνικοί φορείς, με επίκεντρο τα άτομα με αναπηρία, σημειώνεται, πως όσον αφορά στην τρέχουσα περίοδο έως και τον Ιούλιο του 2017, όταν και λήγει η προγραμματική σύμβαση για την χρηματοδότηση της δομής, δεν είναι πιθανή η διακοπή της λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

 

Επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου

Σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Πατούλη, προς την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, ζητείται η ενημέρωση, για τις ενέργειες από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να επιλυθεί το μείζον πρόβλημα που αφορά στη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών με αναπηρία στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί λύση το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εκατοντάδες παιδιά με αναπηρία θα βρεθούν εκτός των ΚΔΑΠ», τα οποία λειτουργούν «κυρίως από τις δημοτικές επιχειρήσεις και χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις μιας και η φροντίδα και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία αποτελεί τομέα πρώτης αιχμής για την κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ σήμερα τη χρηματοδότησή τους αντλούν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» 89 ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε όλη την Ελλάδα, που παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης σε 1.670 παιδιά, με την παράλληλη υποστήριξη των οικογενειών τους.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι παρ’ όλη την εξαιρετική λειτουργία των ΚΔΑΠ ΜΕΑ, όλα τα περασμένα έτη και την απρόσκοπτη ένταξή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, «τον Σεπτέμβριο του 2016, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, ανακάλεσαν τις άδειες λειτουργίας σε εκείνα τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, που η δυναμικότητά τους ξεπερνά τα 25 άτομα, επικαλούμενες την αριθμ.Π2β.Γ.Π.οικ.14957 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, την οποία εξέδωσε στις 9/10/2001 ο τότε υφυπουργός Υγείας κ. Δ. Θάνος», σύμφωνα με την οποία, όπως υποστηρίζει η ΚΕΔΕ, «περιγράφεται, ότι πρόκειται για μονάδες δυναμικότητας 20-25 ατόμων, με αναπηρία, χωρίς όμως να αποκλείει ρητά τη φιλοξενία περισσότερων ατόμων, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές ως προς το χώρο».

Δεδομένου, ότι η Υ.Α. του 2011 αποτέλεσε αφορμή για την ανάκληση αδειών σε δεκάδες ΚΔΑΠ ΜΕΑ, με παραπάνω από 25 θέσεις, παρ’ ότι αυτές είχαν εγκριθεί από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει, ότι «είναι τραγικό να μειώνεται η δυναμικότητα σε ήδη υπάρχοντα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και να αναγκάζονται οι δομές να διώξουν παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με αναπηρία που εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουν», υπενθυμίζοντας τις παλαιότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης, προκειμένου αυτό να εναρμονιστεί με την υπάρχουσα κατάσταση, μία δέσμευση, η οποία γνωστοποιήθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου των Υπουργών κ. Κουρουμπλή, κ. Φωτίου και κ. Χαρίτση, τον Οκτώβριο, με θέμα τους Παιδικούς Σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, όπου υπήρξε σαφής τοποθέτηση του κ. Κουρουμπλή, ότι ήδη τα Υπουργεία ήταν σε διαδικασία τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου, το οποίο και θα ήταν έτοιμο έως το τέλος του έτους.

«Ωστόσο η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα και καθώς το τέλος του έτους είναι ορατό, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου τον κίνδυνο να ανακληθούν άδειες λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ και να βρεθούν εκατοντάδες παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με αναπηρία, χωρίς φροντίδα και εκπαίδευση. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή θα επιφέρει πολλαπλά προβλήματα, καθώς οι συμμετέχοντες σήμερα έχουν όλοι λάβει voucher από το πρόγραμμα της Εναρμόνισης Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής και είναι δικαιούχοι συμμετοχής στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

 

Μικρή ανησυχία για τη δομή της Σύρου

Για τη δομή του ΚΔΑΠ ΜΕΑ της Σύρου, η ανησυχία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, καθώς δεν υπερβαίνει τις 25 θέσεις, ενώ από την πλευρά του Δήμου και της Περιφέρειας, έχει εκδηλωθεί αποδεδειγμένο και έμπρακτο ενδιαφέρον για τη συνέχιση και την ενίσχυση της λειτουργίας του, αφού παράλληλα με τη χρηματοδότηση της ΕΕΤΑΑ, συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό στην οικονομική στήριξή του.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για τα ζητήματα κοινωνικής μέριμνας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Απόστολο Ρουσουνέλο, από την πρώτη στιγμή, που ανέκυψε το ζήτημα της συρρίκνωσης των δομών, μέλη των Δ.Σ. των κοινωνικών φορέων του νησιού, με επίκεντρο τα άτομα με αναπηρία, επικοινώνησαν με το Δήμο, προκειμένου να εκφράσουν την ανησυχία τους.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωσε ο κ. Ρουσουνέλος, όχι μόνο δεν συρρικνώνεται η δομή της Σύρου, αλλά με βάση την πρόσφατη έγκριση, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, της προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ, η λειτουργία της εμπλουτίζεται με ακόμη περισσότερα προγράμματα.

«Μέσα από την προγραμματική σύμβαση την οποία εμείς θα υπογράψουμε, θα δώσουμε καινούρια ώθηση σε αυτό το Κέντρο», σημείωσε καθησυχαστικά, ενώ συμπλήρωσε, πως θα λειτουργήσουν και μερικά εκ των ανενεργών τμημάτων του Κέντρου, που θα διαφοροποιήσουν αισθητά τη δομή.

Από την πλευρά του και ο αρμόδιος για τα οικονομικά Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Παπαμανώλης, δήλωσε, πως με δεδομένο, ότι θα συνεχιστεί η υφιστάμενη χρηματοδότηση από την ΕΕΤΑΑ, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τριμερή στήριξη του ΚΔΑΠ ΜΕΑ της Σύρου, δυναμικότητας 25 θέσεων, τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου του 2017, που ολοκληρώνεται η σύμβαση.

 

Ετικέτες: