Νέος Αντιπρόεδρος στο Προεδρείο του Δ.Σ. του Δ. Σύρου – Ερμούπολης, με τα ίδια σχεδόν μέλη η Οικονομική Επιτροπή, ενώ στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εκπροσωπείται πλέον η ελάσσων μειοψηφία

Μικρές αλλαγές στα πρόσωπα

Μόνο ένας εκ των επικεφαλής προχώρησε σε απολογιστικό σχόλιο για το πρώτο μισό της θητείας

Σε ειδική συνεδρίαση, επανακαθορίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, τα μέλη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, χωρίς “εκπλήξεις” στις νέες συνθέσεις.

Με την ίδια, σχεδόν, σύνθεση θα εκτίσουν και το δεύτερο μέρος της θητείας, οι Δημοτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως προέκυψε από τις ψηφοφορίες της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 5 Μαρτίου, ενώ όσον αφορά στο Προεδρείο, η μείζων μειοψηφία επέλεξε να δείξει εμπιστοσύνη στο δημοτικό σύμβουλο, κ. Γιάννη Βρούτση, για τη θέση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ., αντί του κ. Γιάννη Κεράνη, ο οποίος κατείχε τη θέση μέχρι σήμερα.

Τρεις ψηφοφορίες για ανάδειξη Γραμματέα

Με 23 μέλη στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκίνησε η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προεδρείου, με τη Δημοτική Αρχή να προτείνει εκ νέου τον κ. Γιώργο Δούναβη, για τη θέση του Προέδρου, τη μείζονα μειοψηφία, όπως αναφέρθηκε, τον κ. Βρούτση, για τη θέση του Αντιπροέδρου και την ελάσσονα μειοψηφία, να προτείνει την παραμονή του κ. Παύλου Χρυσαφίδη, για τη θέση του Γραμματέα του Δ.Σ.

Στην πρώτη ψηφοφορία εκλέχτηκαν ο κ. Γ. Δούναβης ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με 19 ψήφους υπέρ και 4 λευκά και ως Αντιπρόεδρος ο κ. Βρούτσης, με 16 υπέρ και 6 λευκά αντίστοιχα.

Την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε στην πρώτη ψηφοφορία ο κ. Χρυσαφίδης, ο οποίος έλαβε 13 ψήφους υπέρ – αντί των 14 που απαιτούνταν – 8 λευκά και 2 άκυρα, αλλά ούτε και στην δεύτερη, όπου συγκέντρωσε μόλις 11 ψήφους υπέρ, 6 λευκά και 6 άκυρα. Παρ’ όλα αυτά, η “ταλαιπωρία” του κ. Χρυσαφίδη έληξε με την τρίτη ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Νίκος Καΐλης, με 15 ψήφους υπέρ, 7 λευκά και 2 άκυρα.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος, κ. Δούναβης ευχαρίστησε τα μέλη του Σώματος για την εμπιστοσύνη, που έδειξαν στο πρόσωπό του, επιφυλασσόμενος να συνεχίσει να φέρεται δίκαια, δημοκρατικά και συνεργατικά, ενώ ο Αντιπρόεδρος, κ. Βρούτσης, ευχαρίστησε τα μέλη της παράταξής του, τα οποία τον στήριξαν και τον πρότειναν για τη θέση.

Με τη σειρά του, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Χρυσαφίδης, ευχήθηκε, στο άμεσο μέλλον, ενόψει των αλλαγών στη νομοθεσία για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, να δοθούν πραγματικές αρμοδιότητες σε όλο το προεδρείο και ο Γραμματέας να μην είναι επιφορτισμένος απλά με την αρμοδιότητα να ανακοινώνει τους παρόντες και τους απόντες από κάθε συνεδρίαση, ενώ υποσχέθηκε να συνεχίσει να είναι “ενοχλητικός” όπως μέχρι σήμερα, πάντα με γνώμονα το καλό αυτού του τόπου.

Τέλος, λαμβάνοντας το λόγο, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, συνεχάρη τα μέλη του Προεδρείου, ευχόμενος “καλή επιτυχία στο δύσκολο και ευθυνοφόρο έργο τους, διότι όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, το Προεδρείο, για το Δημοτικό Συμβούλιο, για ένα τέτοιο δημοτικό όργανο, αποτελεί παράγοντα συνεκτικότητας όλων των αιρετών”, ενώ δεσμεύτηκε πως “προσωπικά και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα σταθούμε αρωγοί στο έργο σας”.

Τα μέλη των Επιτροπών

Πέραν του ορισμού των μελών του Προεδρείου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εκλέχτηκαν και τα μέλη δύο εκ των Επιτροπών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Όσον αφορά στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, της οποίας θα προεδρεύει και για τα υπόλοιπα 2,5 χρόνια, σύμφωνα με εκδοθείσα απόφαση του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Παπαμανώλης, η μειοψηφία πρότεινε εκ νέου ως τακτικά μέλη τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέα Γιαλόγλου και τον δημοτικό σύμβουλο της ίδιας παράταξης, κ. Νίκο Φωτεινιά, ενώ ως αναπληρωματικά μέλη, επίσης από τη μείζονα μειοψηφία, τον κ. Μιχάλη Ζουλουφό και τον Βρούτση. Εκ της πλειοψηφίας προτάθηκαν εκ νέου, οι κ.κ. Αλέξης Αθανασίου, Φραγκίσκος Βακόνδιος, Πρίντεζης Μάρκος και Απόστολος Ρουσσουνέλος ως τακτικά μέλη και οι κ.κ. Δημήτρης Κοσμάς, Γιάννης Χαρίτος και Δομένικος Σαγκινέτος ως αναπληρωματικά μέλη.

Από την πρώτη ψηφοφορία, τα 6 τακτικά μέλη – τέσσερα της πλειοψηφίας και δύο της μειοψηφίας, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία – έλαβαν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, με βάση την απόλυτη πελιοψηφία, όπως επίσης και τα πέντε αναπληρωματικά μέλη – τρία από την πλευρά της πλειοψηφίας και δύο από την πλευρά της μειοψηφίας, όπως ακριβώς προτάθηκαν.

Εν συνεχεία, στην ψηφοφορία για τον καθορισμό των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, της οποίας παραμένει πρόεδρος ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, κ. Μάριος Βουτσίνος, οι παρατάξεις της μειοψηφίας πρότειναν ως τακτικά μέλη τους δημοτικούς συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας, κ.κ. Νίκο Φωτεινιά και Μάρκο Ρούσσο, όπως και στην προηγούμενη θητεία, ενώ στα αναπληρωματικά μέλη, εκτός από τον κ. Βρούτση της μείζονος, προτάθηκε και ο κ. Παύλος Χρυσαφίδης, από την ελάσσονα μειοψηφία. Υπενθυμίζεται, πως η ελάσσων μειοψηφία δεν είχε εκπρόσωπο ούτε στα τακτικά, ούτε στα αναπληρωματικά μέλη, κατά την προηγούμενη θητεία.

Αντίστοιχα, η παράταξη της πλειοψηφίας, πρότεινε ως τακτικά μέλη τους κ.κ. Γιάννη Χαρίτο, Εμμανουήλ Αρμακόλα και Σταύρο Γουσγουνέλη, όπως ήταν, ενώ στη θέση της π. Δημοτικής Συμβούλου, κ. Ιωάννας Σίμου, η οποία κατείχε θέση στα τακτικά μέλη της Επιτροπής, ωστόσο παραιτήθηκε από τη θέση της ως Δ.Σ., προτάθηκε η αντικαταστάτρια της, νεοεισαχθείσσα στο Σώμα, κ. Μαρίζα Αγγελοπούλου. Ως αναπληρωματικά μέλη, προτάθηκαν οι κ.κ. Φρ. Βακόνδιος, Θωμαή Μενδρινού και Μάρκος Πρίντεζης.

Με την πρώτη ψηφοφορία, κατάφεραν να υπερβούν σε αριθμό την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων όλα τα προτεινόμενα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, εκτός του κ. Χρυσαφίδη, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να επαναληφθεί δεύτερη φορά, κατά την οποία συγκέντρωσε 15 ψήφους και 2 λευκά, επί 17 ψηφισάντων και συνεπώς κατοχυρώθηκε στη θέση του αναπληρωματικού μέλους.

Στηλίτευση για την απουσία απολογισμού

Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως κανείς εκ των επικεφαλής των παρατάξεων, πέραν του κ. Παύλου Χρυσαφίδη, αλλά ούτε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ερωτήθηκαν, δεν προχώρησαν σε κάποιο σχόλιο, σχετικά με το πέρας του πρώτου μισού της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά το γεγονός, πως υπήρξε περίοδος αναταράξεων, με αρκετές παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων, ανακατατάξεις και απομακρύνσεις αιρετών από θέσεις ευθύνης.

Επιχειρώντας να δώσει το δικό του στίγμα, σε ό,τι αφορά τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια, ο μόνος εκ των επικεφαλής, που έλαβε το λόγο, τόνισε, πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες, ενώ οι πολιτικές λιτότητας είχαν ως αποτέλεσμα το Κράτος να επανακτήσει τον πολιτικό έλεγχο στους ΟΤΑ, με πρόσχημα την ανάγκη ελέγχου των δημοσιονομικών τους, με συνέπεια τη διοικητική, λειτουργική και οικονομική υποβάθμιση, όπως υπογράμμισε, των Δήμων, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν περικομμένους προϋπολογισμούς και τη μη απόδοση των πόρων για την Αυτοδιοίκηση, παρά την κανονική είσπραξή τους.

“Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τύποις να έχει τον έλεγχο του Δήμου το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αρκείται μόνο σε διαχείριση αφού του έχουν αφαιρέσει εν τοις πράγμασι τον πολιτικό του ρόλο και εξουσία. Αυτό βέβαια έγινε και με την αποδοχή της απαξίωσης του σαν πολιτικό όργανο και από τους ίδιους τους αιρετούς”, σημείωσε.

Περνώντας, ωστόσο στην τοπική πολιτική σκηνή, επεσήμανε το γεγονός, ότι, αν και στον 3ο μήνα του 2017, η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε απολογισμό, για τα πεπραγμένα του 2016, απευθύνοντας το ερώτημα “απολογισμός έγινε; Ειπώθηκε τι πρόσφερε το απερχόμενο προεδρείο στους δημότες; Εκτός και αν ο ρόλος του είναι να άρχει σε ένα όργανο που άλλοι αποφασίζουν αν οι αποφάσεις του μπορούν να εφαρμοστούν”.

Τέλος, ο κ. Χρυσαφίδης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ελπίδα πως ο Πρόεδρος του Δ.Σ., θα καταφέρει “να επαναφέρει πολιτική βούληση στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί Πολιτική είναι η δημιουργία και εφαρμογή ιδεών και μεθόδων για την καλύτερη λειτουργία της κοινωνίας προς όφελος των πολιτών της”.