Επίσημος απολογισμός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου για τα νησιά αρμοδιότητάς του, που αναμένεται να παρουσιασθεί σε προγραμματισμένη εκδήλωση πεπραγμένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στις 5 Απριλίου

“Ενέσεις” βελτίωσης χερσαίων ζωνών

Βήμα βήμα προς τη σταδιακή ικανοποίηση των τεράστιων ανοικτών θεμάτων των χερσαίων ζωνών της Σύρου, της Κέας, της Κύθνου και της Σερίφου βαδίζει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, αξιοποιώντας πόρους και χρηματοδοτήσεις για την εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών.

Μέσω του απολογισμού που ακολουθεί για το έτος 2016, τον οποίο και οφείλει να παρουσιάσει η διοίκηση επισήμως, στην προγραμματισμένη εκδήλωση πεπραγμένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθίσταται σαφές πως, έργα, εργασίες και μικρές παρεμβάσεις στις λιμενικές – χερσαίες ζώνες των τεσσάρων νησιών, έχουν αποτελέσει “ενέσεις” αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών, καλύπτοντας ένα μέρος των σοβαρών αναγκών που υπάρχουν στους μικρούς νησιώτικους τόπους.

Σύμφωνα με όσα σκιαγραφεί στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΣ, Δημήτρης Κοσμάς, με βασικό συστατικό την εποικοδομητική συνεργασία των μελών του διοικητικού συμβουλίου και κυρίως, λόγω της άριστης επικοινωνίας με τους υπαλλήλους του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, παράγεται έργο που ωφελεί τόσο την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όσο όμως και τα άλλα τρία νησιά.

Υπογραμμίζεται πως, τα πεπραγμένα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για το 2016, όπως αυτά θα ανακοινωθούν επίσημα στις 5 Απριλίου, εστιάζουν στις παρεμβάσεις τόσο στο λιμάνι της Ερμούπολης, όσο όμως και τις λιμενικές ζώνες τριών χωριών της Σύρου, καθώς επίσης και στην Κύθνο, αν και όπως εξήγησε ο κ. Κοσμάς, παρεμβάσεις ήπιου χαρακτήρα έγιναν κατά την περυσινή περίοδο στο σύνολο των νησιών.

ΗΠΙΟΝΗ: Σταθμός αναμονής για άτομα με προβλήματα Υγείας

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που δίνουν έμφαση στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στο λιμάνι της Ερμούπολης εντάσσεται και η δημιουργία του σταθμού ατόμων με προβλήματα Υγείας με τον τίτλο “ΗΠΙΟΝΗ”. Συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου προχώρησε στην αλλαγή χρήσης του χώρου των WC πλησίον των στεγάστρων αναμονής στο λιμάνι, αξιοποιώντας το ποσό των 8.352 ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες που απαιτούνταν για την αναβάθμισή του. Οι παρεμβάσεις σε επίπεδο οικοδομικών εργασιών, ηλεκτρολογικών και υδραυλικών παρεμβάσεων ολοκληρώθηκαν στις 29 Ιουνίου του 2016, με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου επί της ουσίας να παρέχει πλέον έναν σύγχρονο χώρο αναμονής των ανθρώπων που έχουν σοβαρά προβλήματα Υγείας και αδυνατούν να παραμείνουν στα στέγαστρα αναμονής και τον επιβατικό σταθμό.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, το συγκεκριμένο μικρό έργο, πέραν της εξυπηρέτησης συνανθρώπων μας, κατέστησε παρελθόν τις εικόνες καταστροφής που μέχρι πέρυσι χαρακτήριζαν τον χώρο, ο οποίος λειτουργούσε αποκλειστικά ως WC.

Portal με πλήρη στοιχεία για τα τέσσερα νησιά

Απόφαση που ήρθε να αγκαλιάσει τις ανάγκες ενημέρωσης των επισκεπτών που προσεγγίζουν τη Σύρο, την Κέα, την Κύθνο και τη Σέριφο αποτελεί και η δημιουργία του σύγχρονου portal (portofsyros), το οποίο και δημιουργήθηκε με απόφαση του ΔΣ, με σκοπό την παροχή πληροφοριών προς τους χρήστες τόσο των λιμένων, όσο και των αλιευτικών και τουριστικών καταφυγίων. Ειδικότερα, με δαπάνη που ανήλθε στο ποσό των 9.280 ευρώ εντός ενός μήνα, προέκυψε η πληρέστατη ιστοσελίδα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, η οποία και παραδόθηκε στο ΔΣ, λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή του στις 29 Ιουνίου του 2016. Το συγκεκριμένο εργαλείο, η διαδικτυακή πύλη, παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης στους ενδιαφερόμενους πολίτες σε επίπεδο παροχών προς τα σκάφη, τα ιστιοπλοϊκά και τα κότερα, καθώς επίσης περιλαμβάνει, τα προγράμματα της κρουαζιέρας και τις προγραμματισμένες προσεγγίσεις, ενώ παρέχει ενημέρωση για τα βασικά και απαραίτητα χαρακτηριστικά των λιμενικών εγκαταστάσεων στο σύνολο των νησιών. Επιπλέον, σε ειδική κατηγορία γίνεται αναφορά σε μεγάλα έργα και παρεμβάσεις αναβάθμισης των χερσαίων ζωνών, ενώ περιλαμβάνεται και ξεχωριστή μνεία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέονται με τις ζώνες ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου. Αξίζει να επισημανθεί πως, βασικό χαρακτηριστικό του portal είναι η ανάδειξη των τεσσάρων νησιών μέσω αξιόλογου φωτογραφικού υλικού, ενώ πρέπει να καταστεί σαφές ότι, το περιεχόμενό του επικαιροποιείται συστηματικά.

Φάκελος κρουαζιέρας: “Ένα επιστημονικό εργαλείο”

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης της κρουαζιέρας στη Σύρο, το Λιμενικό Ταμείο προχώρησε και στη σύνταξη ειδικού εγχειριδίου, το περιεχόμενο του οποίου παρουσιάστηκε σε επίσημη εκδήλωση, μετά την ολοκλήρωση της σύνταξής του, στις 3 Απριλίου του 2016.

Πρόκειται για ένα εργαλείο με τα βασικά χαρακτηριστικά της υποδομής της Σύρου για την ενημέρωση των εταιρειών κρουαζιέρας. Ειδικότερα, η διοίκηση για τον φάκελο κρουαζιέρας επισημαίνει πως, κρίνεται απαραίτητος, αφού η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού συνολικά, “μπορεί να συνεισφέρει τόσο στην αύξηση των εσόδων, όσο και στην τουριστική ανάπτυξη ολόκληρου του νησιού”. Ως εκ τούτου, “Κρίθηκε σκόπιμη η ανάπτυξη ενός επιστημονικού εργαλείου που θα χρησιμεύσει τόσο ως βάση δεδομένων, όσο και ως εργαλείο προτάσεων και μεθόδων περαιτέρω ανάπτυξης της κρουαζιέρας”. Η σύνταξη του φακέλου και το σύνολο των ενεργειών για την καταγραφή λεπτομερέστατων πληροφοριών κόστισαν στο Λιμενικό Ταμείο 15.000 ευρώ.

Παρεμβάσεις στη λιμενική ζώνη Ερμούπολης

Κατά τη διάρκεια του 2016, το Λιμενικό Ταμείο προχώρησε και στην υλοποίηση μικρών παρεμβάσεων στη χερσαία ζώνη της Ερμούπολης. Εξ αυτών, οι σημαντικότερες εστιάζονται στην περιοχή “Νησάκι” και στη θέση εντός του λιμένα. Πιο αναλυτικά, η διοίκηση με δαπάνες που ανήλθαν σε 5.500 ευρώ εντός χρονικού διαστήματος τεσσάρων ημερών προχώρησαν στην τοποθέτηση συνθετικού δαπέδου στο σημείο που χρησιμοποιούν αρκετοί λουόμενοι για τα καλοκαιρινά μπάνια τους. Επιπλέον, η διοίκηση προχώρησε σε προμήθεια, μεταφορά και τοποθέτηση ανακλινόμενων σιδηροϊστών για το επιβατικό κρηπίδωμα. Η εν λόγω παρέμβαση πλησίασε το ποσό των 7.946 ευρώ.

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, για την Ερμούπολη θα αποτελούσε παράλειψη να μην αναφερθεί η βελτίωση των παροχών υπηρεσιών νερού και ρεύματος προς τα σκάφη και τα ιστιοπλοϊκά που προσεγγίζουν το λιμάνι, αφού με ποσό άνω των 60.000 ευρώ αντικαταστάθηκαν τα ειδικά μηχανήματα (pillars) σε όλο το παραλιακό μέτωπο.

Βελτιωτικές εργασίες σε Αζόλιμνο, Φοίνικα και Μέγα Γιαλό

Στη λίστα απολογισμού του Λιμενικού Ταμείου για το 2016 συμπεριλαμβάνονται και μικρά έργα ή εργασίες σε αρκετά χωριά του νησιού. Πιο αναλυτικά, η διοίκηση προχώρησε στην κατασκευή ναυδέτων στο καταφύγιο του Φοίνικα για την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών σκαφών κλπ, δαπανώντας περί τα 4.408 ευρώ, αφού απαιτήθηκαν και υποβρύχιες εργασίες για τη δημιουργία των θέσεων πρόσδεσης στο νότιο τμήμα της προβλήτας.

Σημαντικές παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν και σε δύο σημεία της περιοχής της Αζολίμνου, που αφορούν στην άρση επικινδυνότητας της παραλιακής οδού με την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης καθώς επίσης και στην επίστρωση της μικρής προβλήτας πλησίον του μικρού αναψυκτηρίου που λειτουργούσε στο τέλος της παραλίας. Στο μικρό μόλο υλοποιήθηκαν παρόμοιες εργασίες επίστρωσης, με σκοπό την εξυπηρέτηση και κυρίως την ασφάλεια των λουομένων.

Οι παρεμβάσεις εντός του 2016 στα χωριά της Σύρου και στις ζώνες ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου ολοκληρώθηκαν με την προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων στην παραλία του Μέγα Γιαλού, καθώς όσα υπήρχαν μέχρι και πέρυσι, είχαν καταστραφεί λόγω πολυετούς χρήσης κι εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Επισκευές στον προβλήτα αλιευτικών σκαφών Κύθνου. Νέος προγραμματισμός

Εκ των τεσσάρων νησιών που έχει στην “ομπρέλα” του το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, η Κύθνος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή σε επίπεδο ολοκλήρωσης ενός σημαντικού έργου που εστίασε στις ύφαλες επισκευές του προβλήτα των αλιευτικών σκαφών στον Μέριχα Κύθνου. Με το ποσό των 12.000 ευρώ, η διοίκηση μερίμνησε για το έργο και συγκεκριμένα για την αποκατάσταση υποθεμελιώσεων στον πόδα του κρηπιδοτοίχου και των σπηλαιώσεων σε διάφορα σημεία, με χρήση σακκολίθων και έγχυτου σκυροδέματος C20/25.

Δεδομένου πως στον επίσημο απολογισμό του Λιμενικού Ταμείου Σύρου δεν περιλαμβάνεται καμία άλλη αναφορά για τα νησιά της Κέας και της Σερίφου, κλήθηκε ο πρόεδρος να αναφέρει αν υπήρξαν επιπλέον παρεμβάσεις. Εκτός από την αντικατάσταση, αλλά και την τοποθέτηση pillars για την εξυπηρέτηση μικρών σκαφών, αλλά και την υλοποίηση ήπιων παρεμβάσεων σε κρηπιδώματα, ο κ. Κοσμάς τόνισε πως, προγραμματίστηκαν έργα για να υλοποιηθούν εντός της φετινής χρονιάς.

Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά “στην έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για «Χωροταξική μελέτη στο πλαίσιο εκπόνησης master plan για τις λιμενικές εγκαταστάσεις στον κόλπο Αγίου Νικολάου Κέας, στην έγκριση μελέτης έργου «Κατασκευή σκιάστρου επιβατών στο λιμάνι της Κέας” καθώς επίσης και στην “έγκριση δαπάνης – ανάληψη υποχρέωσης – επικαιροποίηση μελέτης – έγκριση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού – έγκριση όρων διακήρυξης έργου “Κατασκευή πεζοδρομίου στον παραλιακό δρόμο Βουρκαρίου Κέας” όπως αυτά αποφασίστηκαν και συζητήθηκαν σε σχετική συνεδρίαση του ΔΣ.

“Περισσότερο θα επικεντρωθούμε στην ωρίμανση των έργων αυτών και στο θέμα της χρηματοδότησης” σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος μιλώντας στην εφημερίδα, τονίζοντας ότι στο πλάνο προετοιμασίας περιλαμβάνονται και “η επίστρωση στο λιμάνι της Σερίφου και κάποιες παρεμβάσεις στις ράμπες των πλοίων”.

Δ. Κοσμάς: Άριστη συνεργασία υπαλλήλων με το πολιτικό προσωπικό

Κληθείς να δώσει το στίγμα του έργου του Λιμενικού Ταμείου, ο Δημήτρης Κοσμάς επεσήμανε πως, “Ενεργούμε με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών που έρχονται στα νησιά. Αυτός είναι και ο στόχος μας για το 2017, οπότε όμως και θέλουμε να πραγματοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερα έργα και στη Σύρο και στα υπόλοιπα νησιά. Ήδη στη Σύρο κατορθώσαμε κι εντάξαμε δύο έργα και θα γίνουν κι άλλες πολύ σημαντικές παρεμβάσεις”. Ο ίδιος δε, ανέφερε πως, το παραγόμενο έργο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του συνόλου των υπαλλήλων και του πολιτικού προσωπικού που απαρτίζει το ΔΣ, επισημαίνοντας πως, από την πλευρά του οφείλει να ευχαριστήσει δημόσια τους συνεργάτες του. “Το υπαλληλικό προσωπικό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου είναι εξαιρετικό. Δεν ξέρω πόσο καλά λόγια μπορώ να πω και για την Οικονομική Υπηρεσία και για την Τεχνική Υπηρεσία, καθώς παρ΄ όλες τις ελλείψεις, μπορέσαμε να παράγουμε έργο. Έχουμε άριστη συνεργασία, επικοινωνία και μπορώ να πω ότι είναι οι στυλοβάτες του έργου που βλέπουμε καθημερινά” δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα πως, “Όσον αφορά στο διοικητικό συμβούλιο πρέπει να πω ότι υπάρχει αρμονία επικοινωνίας και αυτό διαπιστώνεται και στις αποφάσεις που λαμβάνουμε, οι οποίες είναι κατά 99% ομόφωνες. Υπάρχει πλήρης συνεννόηση, υπομονή κι επιμονή για το έργο που επιτελούμε. Νομίζω πως μέσω της καλής σχέσης και συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει όλα τα μέλη, έρχεται και το καλό αποτέλεσμα”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του μάλιστα, υπογράμμισε πως η συνέχιση ανάπτυξης έργου οφείλει να γίνει συνείδηση όλων. “Για ακόμη μία φορά θέλω να πω ότι το αν κινηθεί σε θετική τροχιά η Σύρος ή και τα άλλα νησιά που είναι στην αρμοδιότητά μας, εξαρτάται όχι μόνον από τη διοίκηση και όσους εμπλέκονται άμεσα με το έργο, αλλά από όλους μας ως τοπική κοινωνία”.