Καμία εξέλιξη σχετικά με την προμήθεια σύγχρονου σαρώρθου για τις ανάγκες του νησιού, από τον χρόνο καταστροφής του παλαιού μηχανήματος που διέθετε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προ διετίας, έως σήμερα

Παραμένει χωρίς σάρωθρο η Υπηρεσία Καθαριότητας

Αναξιοποίητο παραμένει το ποσό των 170 χιλ. ευρώ που έχει δεσμευθεί στο ταμείο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την προμήθεια σύγχρονου σαρώθρου, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν προωθηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες αγοράς μηχανήματος από τη Δημοτική Αρχή, παρά τον επιτακτικό χαρακτήρα των αναγκών καθαριότητας.

Αν και παραμένει σε εξέλιξη η δικαστική προσπάθεια διεκδίκησης αποζημίωσης προς όφελος του Δήμου, μετά το σοβαρό τροχαίο που είχε προκληθεί προ διετίας, το οποίο πέραν – πρωτίστως - του σοβαρού τραυματισμού που προκάλεσε σε εργάτη του Δήμου, οδήγησε και στην καταστροφή του μηχανήματος που διέθετε μέχρι τότε η δημοτική πλευρά, ωστόσο, κρίνεται επιβεβλημένη η προώθηση των ενεργειών που θα ευνοήσουν την απόκτηση ενός σύγχρονου μηχανήματος, για την όσο το δυνατόν αμεσότερη διευκόλυνση της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι σε επίπεδο διεκδίκησης αποζημίωσης, που ζητείται από την πλευρά του υπαίτιου προέβη σε δηλώσεις ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, ενώ απαντήσεις για τη “στασιμότητα” σε επίπεδο προσπάθειας προμήθειας σύγχρονου σαρώθρου, παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος.

 

Απαραιτήτως ζητείται οικονομική αποζημίωση. Αν προκύψει εξωδικαστική συμφωνία, θεμιτή”

Ειδικότερα, ο κ. Παπαμανώλης γνωστοποίησε πως, “Η δικαστική διεκδίκηση είναι σε εξέλιξη. Δεν έχει ανασταλεί, γιατί έχει συνδεθεί και με το κομμάτι της διεκδίκησης του παθόντος κατά των υπαιτίων”, επισημαίνοντας παράλληλα, πως, μεσολάβησαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελευταίας διετίας προτάσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του Δήμου και του υπαίτιου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, “Υπήρξε αίτημα για συμβιβασμό προς τον Δήμο. Ο Δήμος ζητούσε τα χρήματα από την πλευρά του υπαίτιου από την ασφαλιστική εταιρεία και συγκεκριμένα την αποζημίωση που αντιστοιχεί στην αξία του σαρώθρου πριν την καταστροφή” ενώ επιπλέον, είχε συνεκτιμήσει η Υπηρεσία και “τις επιπρόσθετες δαπάνες σε εργατοώρες και την παραπάνω δαπάνη που προέκυψε από την επισκευή ενός παλαιότερου μικρού σαρώθρου που αναγκαστικά βγήκε στο δρόμο για να καλύψει το κενό που άφησε το παλαιό μηχάνημα”.

Βάσει των δεδομένων της συγκεκριμένης υπόθεσης, η πρόταση καταβολής εκ μέρους του υπαίτιου του ποσού των 10.000 ευρώ, αλλά και η πρόταση διάθεσης ενός παλαιού μεταχειρισμένου σαρώθρου προς την Υπηρεσία Καθαριότητας, δεν έγιναν αποδεκτές, αφού όπως εξήγησε ο κ. Παπαμανώλης, “Ο Δήμος δεν θέλησε να δεχθεί μεταχειρισμένο σε αντικατάσταση αυτού που καταστράφηκε” ενώ επιπλέον, “ζητήθηκε η εκτίμηση του σαρώθρου που καταστράφηκε κατά τη χρονική στιγμή πριν το ατύχημα, η αξία του οποίου υπολογίσθηκε σε ποσό τρεις φορές υψηλότερο από το προτεινόμενο”.

Δεδομένης της μη ύπαρξης εξωδικαστικής συμφωνίας, όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαμανώλης, ο Δήμος θα αναμένει το αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσω της δικαστικής οδού που έχει ακολουθηθεί, ενώ στην περίπτωση που προκύψει συμφωνία, το οικονομικό όφελος (αποζημίωση), θα αξιοποιηθεί υπέρ των δημοτών. “Οποιαδήποτε στιγμή, μέχρι να βγει η δικαστική απόφαση, υπάρχει η δυνατότητα συμβιβασμού. Αν υπάρξει οποιαδήποτε εξωδικαστική συμφωνία συμβιβασμού πριν τη δικαστική απόφαση είναι κι αυτό θεμιτό. Κι αυτό κρίνει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου” σχολίασε χαρακτηριστικά, δηλώντας επιπλέον πως, “Αν επιδικασθεί κάποιο ποσό χρημάτων, θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της Υπηρεσίας”.

Ωστόσο, για τη μη αγορά νέου σύγχρονου σαρώθρου ο κ. Παπαμανώλης υπενθύμισε τη δυνατότητα διάθεσης ενός δεσμευμένου ποσού, που έχει ο Δήμος στο ταμείο του. “Πριν δύο χρόνια είχε προσπαθήσει ο Δήμος να καλύψει την αγορά ενός σαρώθρου μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη. Το βγάλαμε το ποσόν και το εντάξαμε ξανά από ΣΑΤΑ. Έχει μείνει σε αυτό το σημείο το συγκεκριμένο θέμα” σημείωσε, κάνοντας λόγο για τη μη διάθεση μέχρι σήμερα του ποσού των 170 χιλ. ευρώ. “Και θεωρητικά και πρακτικά υπάρχουν τα χρήματα από ΚΑΠ Επενδύσεων στο ταμείο” επανέλαβε κατηγορηματικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, γεγονός για το οποίο κλήθηκε να ενημερώσει με σαφήνεια, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

 

Ο στόχος προμήθειας δεν έχει επιτευχθεί, αλλά δεν αλλάζει”

Προτού ο Μάριος Βουτσίνος απαντήσει αναλυτικά για τη διετή “στασιμότητα” της υπόθεσης αγοράς νέου σαρώθρου, αφού στα τέλη του 2015 είχε αποφασίσει σχετικά το δημοτικό συμβούλιο για την έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών απόκτησης ενός μηχανήματος, έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο που καλύπτονται οι εργασίες της Υπηρεσίας από τον χρόνο καταστροφής του σαρώθρου και μετά. “Επισκευάστηκε και λειτουργεί ακόμη, ένα παλαιό σάρωθρο, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες καθαρισμού των δρόμων της Ερμούπολης. Δεν μπορεί να γράψει πολλά χιλιόμετρα για να βγει κι εκτός πόλης καθώς είναι ένα σάρωθρο παλαιού τύπου” ανέφερε ο κ. Βουτσίνος, επισημαίνοντας παράλληλα πως, το συγκεκριμένο σάρωθρο που ήταν παροπλισμένο αλλά λειτούργησε για να καλύψει κενά, αγοράστηκε την προ “Καποδιστριακή” εποχή. “Ήταν παροπλισμένο, επισκευάστηκε το 2015 και καλύπτει σχεδόν καθημερινά τις ανάγκες της πόλης” ανέφερε σχετικά ο κ. Βουτσίνος επισημαίνοντας ταυτόχρονα, πως, η αρμόδια Υπηρεσία στην οποία προΐσταται πολιτικά, έχει θέσει σε προτεραιότητα την απόκτηση ενός νέου σαρώθρου.

“Υπάρχει ένα κονδύλι που δεν έχει χρησιμοποιηθεί και αφορά την αγορά σαρώθρου” δήλωσε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα διάθεσης του ποσού των 170 χιλ. ευρώ κι απαντώντας ευθύς αμέσως σχετικά με τους λόγους μη αγοράς ενός νέου μηχανήματος μέχρι σήμερα, παρά τις επισημάνσεις της Υπηρεσίας περί αναγκαιότητας ύπαρξης κι αξιοποίησης ενός μηχανήματος για τον επιμελή καθαρισμό περιοχών. “Η προμήθεια σαρώθρου δεν προχώρησε. Την πρώτη φορά ουσιαστικά το “θυσιάσαμε” ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης” ανέφερε, γνωστοποιώντας πως, “Διατέθηκαν χρήματα από τον προϋπολογισμό του Δήμου για να ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης χωρίς να υπάρχουν ανωμαλίες και καθυστερήσεις” ενώ σε δεύτερο επίπεδο, αναφορικά με την εκκίνηση διαδικασιών αγοράς νέου σαρώθρου κατά την περυσινή χρονιά, υποστήριξε πως, “παρότι η έφθασε στο τελευταίο στάδιο η διαδικασία για την προμήθεια της αγοράς του, άλλαξε ο νόμος για τις προμήθειες. Κι ο νόμος για τις μεγάλες προμήθειες άλλαξες σε όλη την Ελλάδα”.

Επικαλούμενος τα συγκεκριμένα εμπόδια, ο Μάριος Βουτσίνος εξήγησε πως, σημερινός προσανατολισμός της Υπηρεσίας αποτελεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών προμήθειας μηχανήματος, εντός του τρέχοντος έτους, τονίζοντας τέλος πως, “Έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες και ο στόχος μπορεί να μην έχει επιτευχθεί και να έχει καθυστερήσει, αλλά δεν αλλάζει. Θέλουμε ένα σύγχρονο σάρωθρο που θα μπορούμε να κουμπώσουμε επάνω του εξοπλισμό και να μας εξυπηρετεί σε όλα. Οι διαδικασίες είναι προγραμματισμένες να τρέξουν μέσα στο 2017”.

Καταλήγοντας δε, θέλησε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του κ. Παπαμανώλη σχετικά με την πιθανή ύπαρξη αποζημίωσης από τη δικαστική εξέλιξη της γνωστής ιστορίας, δηλώνοντας πως, “Η δικαστική διαμάχη φαντάζομαι ότι θα τελειώσει πρωτόδικα αλλά και στο Εφετείο, αφού θα έχει αγοραστεί νέο σάρωθρο. Όταν θα έχει τελεσιδικήσει αυτή η απόφαση κι εφόσον ο Δήμος έχει αποζημιωθεί με ένα χ ποσό, αυτό το κονδύλι θα διατεθεί για ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες”.