Οι προτεραιότητες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων κατά το έτος 2018

Ατζέντα σημαντικών παρεμβάσεων

Επί τάπητος προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου θα τεθεί το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2018, στο περιεχόμενο του οποίου έχουν συμπεριληφθεί σημαντικές παρεμβάσεις και έργα για την πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων.

Η διοίκηση κρατώντας σταθερά το νήμα της δρομολόγησης μελετών κι έργων σε όλη τη γεωγραφική έκταση του νησιού, συνεχίζει απρόσκοπτα τον προγραμματισμό της για το επόμενο έτος, έχοντας καταρτίσει εγκαίρως το πλάνο της, προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία των λιμενικών ζωνών αρμοδιότητάς της.

Προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα προωθηθούν συστηματικά όσον αφορά στην περίπτωση της Σύρου, κλήθηκε να μιλήσει σχετικά στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Κοσμάς, ο οποίος έδωσε το στίγμα του προγραμματισμού για το προσεχές δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2018.

Περαιτέρω αναβάθμιση της λιμενικής ζώνης Ερμούπολης

Βάσει των δηλώσεων στις οποίες προέβη, καθίσταται σαφές πως θα δοθεί έμφαση στη χερσαία ζώνη της Ερμούπολης, με τον ίδιο να περιγράφει το γενικό πλαίσιο εντός του οποίου θα βαδίσει η διοίκηση. “Ξεκινώντας από το λιμάνι της πόλης να πω ότι είναι πολύ σημαντική η επίστρωσή του, όπως επίσης και η επισκευή των στεγάστρων αναμονής” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας επιπλέον πως, βελτιωτικές παρεμβάσεις θα ακολουθήσουν και σε τμήμα με ιδιαίτερο κυκλοφοριακό φόρτο, όπως τμήμα της θέσης “Καρνάγιο”. “Η κατασκευή διαχωριστικής νησίδας στην περιοχή του Καρνάγιου με παράλληλη σύγχρονη επίστρωση του οδοστρώματος κρίνεται επιβεβλημένη και συγκεκριμένα μιλάμε για το σημείο στο ύψος της τράπεζας Alpha bank” προσθέτει σχετικά, εξηγώντας πως, η εν λόγω κατασκευή, κρίνεται απαραίτητη, αφού “η διαχωριστική νησίδα θα ρυθμίσει τη ροή των οχημάτων ώστε να σταματήσει η άναρχη στάθμευση”.

Επιπλέον, πέραν της αναφοράς του στο θέμα της “κατασκευής κόμβου ρύθμισης της κυκλοφορίας στο ύψος της εισόδου – εξόδου του λιμένα (κτίριο Πυροσβεστικής)” η οποία “έχει συμπεριληφθεί στο master plan του λιμένα και προχωρούμε στη μελέτη”, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου εξετάζει και παρεμβάσεις λειτουργικής κι αισθητικής αναβάθμισης στη θέση Νησάκι. “Σε αυτό το κομμάτι στοχεύουμε στην υλοποίηση κάποιων ύφαλων επισκευών και μέσα στο 2018, κατά πάσα πιθανότητα αρχές του 2018, θα εξετάσουμε την κατάσταση για τη δυνατότητα πρόσδεσης μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων, μέσω κάποιου εξοπλισμού. Παλεύουμε να βρούμε την πιο προσφέρουσα λύση” σχολίασε ο κ. Κοσμάς, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως πως, “σοβαρή προτεραιότητά μας είναι η ανάπλαση από την περιοχή της πλατείας Κανάρη έως και το τέλος στην προβλήτα πρόσδεσης των κρουαζιερόπλοιων”. Όπως διευκρίνισε, “Θέλουμε να γίνει ανάπλαση της περιοχής σε συνέχεια – κατά μία έννοια – της ανάπλασης της παραλίας. Θα υπάρξει μέριμνα για ΑΜΕΑ και διέλευση ατόμων με προβλήματα όρασης μέσω δημιουργίας όδευσης τυφλών κλπ”.

 

Έμφαση σε κύρια θέματα της περιφέρειας και των χωριών

Εκτός της φροντίδας για την Ερμούπολη, το Λιμενικό Ταμείο σταθερά δίνει έμφαση στην κάλυψη αναγκών και στη γεωγραφική περιφέρεια της Σύρου και συγκεκριμένα στις ζώνες αρμοδιότητάς του.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί ο κ. Κοσμάς, “Στην περιοχή του Φοίνικα θα προχωρήσουμε στην ανάθεση μελετών για επέκταση της μαρίνας. Θεωρώ λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη λιμενική υποδομή μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά πέραν του χωριού και συνολικότερα, στη Σύρο, διότι έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και προσέλευση πολλών σκαφών”. Επιπλέον, στον Φοίνικα ανοικτό ζήτημα παραμένει η αντιμετώπιση του θέματος του χειμέριου κύματος, αναφορικά με το οποίο ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Επίσης, θα προχωρήσουμε τη μελέτη για το χειμέριο κύμα, μία υπόθεση πολύ σημαντική”, συμπληρώνοντας πως, για το ίδιο χωριό, “θα προχωρήσουμε και στη δρομολόγηση του θέματος με την εξέδρα που έχει υποστεί σοβαρές φθορές” καθιστώντας μάλιστα σαφές πως, “θα καθαιρεθεί μόνον το τμήμα που υφίσταται το μεγάλο πρόβλημα και το υπόλοιπο τμήμα, θα παραμείνει και θα αποκατασταθεί για να μπορεί να υποδέχεται με ασφάλεια και τους κολυμβητές και λουόμενους”. Σχετικά με το εν λόγω θέμα δε, θέλησε να επισημάνει πως, “σε ενδεχόμενη συνολική καθαίρεση δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί και η θάλασσα κι επίσης η τοπική κοινωνία τη θέλει την εξέδρα, άρα, θα τη διατηρήσουμε”.

Τέλος, θέλησε να αναφέρει πως, εκ του συνόλου των σημαντικών παρεμβάσεων θα προκύψει μέριμνα “ώστε να προχωρήσουμε σε ένα πεζοδρόμιο στο χωριό της Αζολίμνου” ενώ όπως τόνισε, “αυτό που πρέπει επίσης να δρομολογήσουμε προς την πλευρά του μικρού καταφυγίου και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο άμεσα είναι η επίστρωση του δρόμου, καθώς έχει αποκολληθεί η άσφαλτος”.

 

Άξιο λόγου έργο με άξιους συνεργάτες”

Παράλληλα με τον προγραμματισμό των έργων, των παρεμβάσεων και της προώθησης μελετών, ο Δημήτρης Κοσμάς εξήγησε πως η διοίκηση εξετάζει συστηματικά και τον τρόπο κάλυψης του κόστους όλων των ανωτέρω, αφού αποτελεί την πλέον κρίσιμη προϋπόθεση για την υλοποίησή τους. “Μπορούμε να καλύψουμε πολλά έργα με ίδιους πόρους, αλλά θέλουμε πάντα να εξετάζουμε το ενδεχόμενο για κάποια από αυτά, τα οποία ως έργα και παρεμβάσεις κοστολογούνται σε ποσά περί των 100 χιλ. ευρώ, να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις από το ΠΔΕ και το Υπ. Ναυτιλίας. Έχουμε στοχεύσει εκεί κι έχουμε κάνει κρούση στο Υπουργείο και δια ζώσης και τηλεφωνικά και με γραπτές αναφορές” δήλωσε κατηγορηματικά, λέγοντας μάλιστα πως, “είμαστε αισιόδοξοι, αλλά κρατάμε πάντα μικρό καλάθι έως και την τελική εξέλιξη. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να εξασφαλίζουμε πόρους” αφού όπως πρόσθεσε, “Εξασφαλίζοντας δικούς μας πόρους, θα μπορούμε να κάνουμε το κάτι καλύτερο”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του δε, θέλησε να υπογραμμίσει πως, το έργο στο Λιμενικό Ταμείο οφείλεται σαφώς και στην δουλειά του προσωπικού, εκτός από των μελών της διοίκησης. “Το Λιμενικό Ταμείο είναι κομμάτι του Δήμου, άρα είναι ο ίδιος ο Δήμος. Δεν το αντιμετωπίζω ξεχωριστά. Θεωρώ ότι βαδίζουμε αρκετά καλά και σε θέματα παροχών και σε θέματα έργων. Είναι πολύ καλοί και οι χρόνοι στους οποίους δουλεύουμε. Όμως πρέπει να πω ότι δεν είμαι μόνον εγώ ως πρόεδρος, έχω υπηρεσιακό προσωπικό που εργάζεται περισσότερο από ικανοποιητικά και φέρνει το αποτέλεσμα που διακρίνουν όλοι” σχολίασε σχετικά, καταλήγοντας πως, “Στόχος μας - πάντα - είναι να κάνουμε περισσότερα κατά το ανθρωπίνως και οικονομικά δυνατόν. Οι προσπάθειες συνεχίζονται. Έχουμε στόχους, ελπίζω να βοηθηθούμε και από τον κόσμο, τον οποίο και θέλουμε σταθερά αρωγό μας”.