Ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση για την τοποθέτηση αγάλματος του Μάρκου Βαμβακάρη στην Πλατεία Παπάγου, στην Ερμούπολη

«Ο Μάρκος πρέπει να ενώνει τους Συριανούς»

Σε κλίμα ομοθυμίας μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου διεξήχθη η συζήτηση για τη δωρεά και τοποθέτηση αγάλματος του Μάρκου Βαμβακάρη στο λιμάνι της Ερμούπολης, πρόταση του υιού του, Βασίλη Βαμβακάρη, η οποία παρά τις -μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού- «παραφωνίες» εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα.

Στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός έκανε λόγο για μία σημαντική απόφαση που έρχεται ως επιστέγασμα και φυσική συνέπεια των προσπαθειών του Δήμου, με στόχο τόσο την ανάδειξη του έργου και της συνεισφοράς του Πατριάρχη του ρεμπέτικου στην ελληνική λαϊκή μουσική, όσο και την επανασύνδεση της οικογένειάς του με τη Σύρο.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι η ετήσια διοργάνωση του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, η ονοματοδοσία οδού που συνδέει την Ερμούπολη με την Άνω Σύρο και η αναβάθμιση της λειτουργίας του ομώνυμου Μουσείου στον μεσαιωνικό οικισμό.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της ταυτότητας του νησιού

Κατόπιν αυτοψιών και ενδελεχούς ελέγχου όλων των χώρων από πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου (Τεχνική Υπηρεσία και Πολεοδομία), κρίθηκε ότι, η πλατεία Παπάγου, πλησίον του Ξενοδοχείου Διογένης, συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για την τοποθέτηση του αγάλματος, που θα δωρίσει ο ένας εκ των τριών υιών του Συριανού ρεμπέτη.

Κατέστη δε γνωστό ότι, ο Δήμος οφείλει, ούτως ή άλλως, να πραγματοποιήσει παράλληλες εργασίες αποξήλωσης των τσιμεντένιων κατασκευών στο εν λόγω σημείο, προκειμένου να συμμορφωθεί με την αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία τις χαρακτήρισε ως παράνομες.

Επιπλέον, ο κ. Μαραγκός διευκρίνισε ότι, μετά την αποδοχή της πρότασης, η Τεχνική Υπηρεσία θα προχωρήσει στην εκπόνηση οριστικής μελέτης η οποία εν συνεχεία θα πρέπει να λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις όπως προβλέπει η νομοθεσία για την τοποθέτηση αγαλμάτων ή μνημείων. «Η μελέτη θα τεθεί προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς και από τα υπόλοιπα όργανα του δήμου» υπογράμμισε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι, πρόκειται για μία εξέλιξη που «αποκαθιστά» τις σχέσεις του Μάρκου και της οικογένειάς του με τη Σύρο.

Στο κενό οι διχαστικές πρακτικές

Το σύνολο των συμβούλων, που τοποθετήθηκαν αναφέρθηκαν στο μέγεθος της ακτινοβολίας του Μάρκου Βαμβακάρη και του μουσικού έργου του, το οποίο έχει ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου και έχει αναγνωριστεί από καταξιωμένους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Ωστόσο, δεν παρέλειψαν να κατακρίνουν τις απόψεις, πρακτικές και τοποθετήσεις διχαστικού χαρακτήρα από συγκεκριμένους κύκλους, που βλέπουν τις τελευταίες εβδομάδες το φως της δημοσιότητας, εκφέροντας τη γνώμη ότι, ο «Μάρκος Βαμβακάρης θα έπρεπε να ενώνει τους Συριανούς».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου επεσήμανε ότι, το νησί έχει την τύχη να αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών, προσφέροντας την ευκαιρία στους κατοίκους της να απολαμβάνουν την όπερα, έχοντας ταυτόχρονα ανατολίτικες επιρροές, οι οποίες εκφράζονται μέσα από τη βυζαντινή και μεταγενέστερα τη λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική. «Είναι προφανές ότι, ένα τέτοιο ζήτημα πρέπει να μας ενώνει όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ο Μάρκος Βαμβακάρης αποτελεί μία εμβληματική προσωπικότητα ολόκληρης της Σύρου, μέσα από την ανάδειξη της οποίας, το νησί μπορεί να βγει κερδισμένο.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο επικεφαλής της «Κίνησης Πολιτών Σύρου» Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος χαρακτήρισε «κατάπτυστα» τα δημοσιεύματα, τα οποία επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την προσωπικότητα και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη. Όπως τόνισε, «όλοι τον τιμούμε και είμαστε υπερήφανοι που αυτός ο Συριανός έζησε εδώ και μεγαλούργησε». Τέλος, ο κ. Χρυσαφίδης πρότεινε τη μετονομασία της Πλατείας Παπάγου σε Πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη ως πρώτη ένδειξη τιμής εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου και της πόλης, η οποία, σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Μαραγκό, ενδέχεται να εξεταστεί μελλοντικά.

Καμία αμφιβολία για τη σπουδαιότητα του έργου του

Θετικός εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, ο οποίος υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία της οικογένειας για την τοποθέτηση αγάλματος ενισχύει τους δεσμούς της με το νησί, ενώ συμφώνησε με τη θέση ότι, ο Μάρκος Βαμβακάρης αγκαλιάζει όλη τη Σύρο.

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού χαρακτήρισε επιβεβλημένη την απόδοση τιμής στον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, δεδομένης της τεράστιας μουσικής αξίας του. «Επειδή όλο αυτόν τον καιρό έχει χυθεί πολύ μελάνι σχετικά με το άγαλμα και το ποιος είναι ο Μάρκος, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πλούτος της Σύρου είναι η συνύπαρξη αυτών των δύο κόσμων, της κλασικής και της λαϊκής μουσικής» ανέφερε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, πρόσθεσε ότι δε χωρά καμιά αμφιβολία για τη σπουδαιότητα του έργου του Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος «πρέπει να μας ενώνει».

Μοναδική «παραφωνία»

Τον προβληματισμό του σχετικά με τις προτεραιότητες του Δήμου σε επίπεδο απόδοσης τιμής, εξέφρασε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Βρούτσης, υποστηρίζοντας ότι «από την Ερμούπολη λείπει ένα άγαλμα του Ερμή». Αντιδράσεις πυροδότησε το σχόλιο του για τη θέση του αγάλματος του Μάρκου Βαμβακάρη στην πλατεία Παπάγου, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «δεν ταιριάζει να βρίσκεται 100 μέτρα πιο μακριά από την τοιχογραφία-έκτρωμα του Βαμβακάρη με το τατουάζ» στον τοίχο του Νεωρίου. Σημειώνεται μάλιστα, ότι ο κ. Βρούτσης, όπως και ορισμένοι ακόμη αιρετοί απείχαν της ψηφοφορίας για την έγκριση ή μη αποδοχής της πρότασης.

Ευθεία απάντηση έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος όσο και η Μενδρινού, αναφερόμενοι στην υποκριτική στάση ορισμένων συμβούλων, οι οποίοι εστιάζουν σε επουσιώδη πράγματα και κάνουν τοποθετήσεις εκτός θέματος για να ακουστεί κάτι διαφορετικό, ενώ την ώρα της ψηφοφορίας απουσιάζουν από την αίθουσα. «Άρα λοιπόν μπορεί να δημιουργούμε εντυπώσεις, αλλά όλοι κρινόμαστε στην πράξη, από τις στάσεις και την ψήφο μας. Αυτοί που ψηφίζουν είναι αυτοί που αποδίδουν την οφειλόμενη τιμή στον Μάρκο Βαμβακάρη», υπογράμμισε ο κ. Μαραγκός, προσθέτοντας ότι είναι από τις λίγες φορές που υπάρχει ομοθυμία για τόσο σημαντική απόφαση και πρωτοβουλία. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο Μάρκος Βαμβακάρης αποτελεί μια ιστορική παρακαταθήκη και μια πλούσια κληρονομιά για όλο τα νησί της Σύρου, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του τόσο στην οικογένεια Βαμβακάρη, όσο και στο εκδότη των «Συριανών Γραμμάτων» Δημήτρη Βαρθαλίτη, ο οποίος μέσα από την επίπονη πολυετή έρευνά του ανάδειξε το έργο και την προσωπικότητα του Μάρκου Βαμβακάρη. Τέλος, έδωσε κάποια γενικά χαρακτηριστικά του αγάλματος το οποίο θα τοποθετηθεί στην Πλατεία Παπάγου. «Το ύψος του θα φτάνει μέχρι το 1 μέτρο και στο σημείο αυτό, θα τοποθετηθεί το άγαλμα ύψους 1,80 μέτρων. Το άγαλμα θα κατασκευαστεί από άριστης ποιότητας Διονύσου και στη συνέχεια, η απόφασή μας θα γνωστοποιηθεί προς τον κ. Βασίλη Βαμβακάρη για να προχωρήσει στην παραγγελία του αγάλματος.