Προβληματισμός για την πορεία της ανακύκλωσης στο νησί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)

Απώλεια της “πρωτιάς” για τη Σύρο

Παρέμβαση της μείζονος αντιπολίτευσης προκειμένου ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ να παρουσιάσει άμεσα τα νούμερα που αφορούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για τα τελευταία έτη

Επιδόσεις που απέχουν αρκετά από εκείνες των πρώτων θέσεων της λίστας των Δήμων που ανακυκλώνουν με επιτυχία πανελλαδικώς, καταγράφει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που έχουν δημοσιοποιηθεί στην επίσημη σελίδα του κι επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά τους μέχρι πρότινος “φόβους” κάθε ευαισθητοποιημένης πλευράς, πως δηλαδή η πρωτεύουσα των Κυκλάδων δεν κρατά πλέον τα “ηνία” σε αυτό το πεδίο.

Βάσει της πολυσέλιδης ετήσιας έκθεσης του ΕΟΑΝ που εκδόθηκε προ εβδομάδας για την πορεία της ανακύκλωσης των ΟΤΑ σε όλη την Ελλάδα, η Σύρος πλέον φαίνεται πως ακολουθεί στην κατάταξη κι έπεται ακόμη κι από ορισμένα μικρότερα πληθυσμιακά νησιά του νομού Κυκλάδων, σύμφωνα με τα νούμερα που δόθηκαν για το δωδεκάμηνο του 2016, χρονιά για την οποία ο αρμόδιος Οργανισμός έχει επεξεργαστεί συνολικά τα δεδομένα και τα στοιχεία.

Οι παλαιότερες αναφορές της προηγούμενης θητείας σχετικά με τις πρωτιές της Σύρου στο πεδίο της ανακύκλωσης, φαίνεται να έχουν δώσει τη θέση τους σήμερα, στις αναφορές και τις παρεμβάσεις περί φθίνουσας πορείας, καθώς όμως και στον προβληματισμό αναφορικά με τους λόγους που το νησί παρουσιάζεται να μην επιτυγχάνει επιδόσεις που θα ενίσχυαν ακόμη περισσότερο την όποια προσπάθεια αναπτύσσουν σήμερα οι κάτοικοι.

Σε συνέχεια της δριμείας κριτικής που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα η νυν Δημοτική Αρχή και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μάρκος Πρίντεζης αναφορικά με τα περυσινά σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία αποκομιδής, έρχεται να απασχολήσει το θέμα της πτωτικής πορείας βάσει των στοιχείων του ΕΟΑΝ, με τη δημοτική αντιπολίτευση να προβαίνει μάλιστα σε δημόσια τοποθέτηση σχετικά με την απαίτηση άμεσης ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας από τον ίδιο.

Αξίζει να σημειωθεί εξ αρχής, πως, ο κ. Πρίντεζης επεσήμανε πως στα συνολικά νούμερα, δεν προσμετρώνται προφανώς τα ποσοστά ανακύκλωσης των υλικών που φθάνουν σε ιδιωτικό ΚΔΑΥ που λειτουργεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα η επίδοση της Σύρου να παρουσιάζεται χαμηλότερη, από τα ποσοστά που αντιστοιχούν πραγματικά στην προσπάθεια των Συριανών.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί πως, η λειτουργία του ιδιωτικού ΚΔΑΥ είναι σαφές πως εξυπηρετεί κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες αναμφισβήτητα προβαίνουν στην όποια συνεργασία για μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών, αφού οι ποσότητες που προμηθεύονται οι επιχειρηματίες είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρες κι εύλογα και δίκαια αναζητούν έστω και την ελάχιστη δυνατή ανταπόδοση στα υλικά που “επιστρέφουν”.

Ανδρ. Γιαλόγλου: Που κινούμαστε; Κάποτε είχαμε μία φήμη...

Ειδικότερα, η μείζων μειοψηφία και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της, Ανδρέας Γιαλόγλου ορμώμενος από δημοσίευμα μεγάλης εφημερίδας πανελλαδικής εμβέλειας που αναφερόταν σε ορισμένα ποσοστά ανακύκλωσης βάσει του ΕΟΑΝ, αναφορικά με τους ΟΤΑ και τους Δήμους που έρχονται πρώτοι στη λίστα, άσκησε εκ νέου κριτική προς τη Δημοτική Αρχή και τον ΦΟΔΣΑ, με δεδομένη την απουσία απαντήσεων και παράθεσης στοιχείων για τις επιδόσεις της Σύρου.

Σημείωσε δε, πως, στην κατάταξη με τους πρώτους Δήμους, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν συμπεριλαμβάνεται, σε αντίθεση με παλαιότερα έτη, που το νησί κρατούσε τα “ηνία” και αυτό αποτυπωνόταν σε δημόσιες αναφορές κι εκθέσεις.

Ο κ. Γιαλόγλου σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα, επεσήμανε πως αποτυπώνονται με σαφήνεια τα ποσοστά και τα νούμερα των επιδόσεων των ΟΤΑ από τον ΕΟΑΝ, σημειώνοντας επιπλέον πως, “Για πρωτιά με βάση τις ποσότητες των υλικών που ανακυκλώνονται ανά μόνιμο κάτοικο, ξεχωρίζουν τα νησιά όπως η Μύκονος, η Αντίπαρος, η Πάρος, η Σαντορίνη. Ήθελα να ρωτήσω απλά, πού είναι η Σύρος;”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε μάλιστα, “Κάποτε η Σύρος ήταν πρωτοπόρα σε αυτό. Τώρα ξέρουμε που βρίσκεται η Σύρος; Το λέω με πόνο καρδιάς διότι κάποτε θυμόμαστε ότι είχαμε μία φήμη, γινόταν κάτι. Τώρα, δεν βλέπουμε τη Σύρο. Αναφέρονται πολλά άλλα μέρη και ήθελα να ξέρω που βρισκόμαστε;”. Ο Ανδρέας Γιαλόγλου αναδεικνύοντας εμμέσως και την ανάγκη σαφούς ενημέρωσης και αναλυτικής πληροφόρησης της τοπικής κοινωνίας άμεσα και με νούμερα, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, Μάρκο Πρίντεζη υπήρξε ξεκάθαρος στο τελευταίο ερώτημά του. “Είμαστε κάτω από τον μέσο όρο; Πάνω από τον μέσο όρο; Πού βρισκόμαστε;”.

Γενικόλογη απάντηση από τον Μ. Πρίντεζη και αμφισβήτηση του τρόπου εξαγωγής των συνολικών(;) στοιχείων

Δεδομένου ότι τις πρώτες θέσεις στην ανακύκλωση τουλάχιστον στο νομό Κυκλάδων καταλαμβάνουν με διαφορά από τη Σύρο, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Αντίπαρος, ο κ. Πρίντεζης, θέλησε να γνωστοποιήσει τον προβληματισμό για το αν ο ΕΟΑΝ λαμβάνει υπόψιν τα συνολικά στοιχεία από κάθε νησί, με φόντο τη λειτουργία ιδιωτικού ΚΔΑΥ στο νησί. Εξήγησε μάλιστα πως, ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ μετέβη στη Σύρο προ ημερών και υπήρξε συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου, χωρίς όμως να γνωστοποιεί το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων.

“Πριν δύο μέρες ήταν ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ εδώ. Έλλειπα από το γραφείο κι επειγόντως με κάλεσε ο Δήμαρχος στο γραφείο του” ανέφερε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, ο οποίος ευθύς αμέσως πρόσθεσε πως, “το παράπονό μου είναι το ίδιο όπως το κάνατε κι εσείς κ. Γιαλόγλου, διότι πράγματι έχω κι εγώ μηνιαίως τα στοιχεία που μου αποστέλλονται τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ)”.

Επεξηγώντας τα λεγόμενά του, διευκρίνισε πως, “Πράγματι το ερώτημα που κάνετε, το έκανα κι εγώ στον κ. Πολιτόπουλο και μάλιστα το ερώτημα το δικό μου ήταν πως βρήκατε τα στοιχεία; Πήρατε στοιχεία από την ΕΕΑΑ ή δεν πήρατε;”. Ο κ. Πρίντεζης αφήνοντας να εννοηθεί πως, δεν έχουν υπολογισθεί όλα τα ποσοστά της ανακύκλωσης για το νησί της Σύρου, που προέρχονται από κάθε πλευρά (Δήμος και ιδιωτικό ΚΔΑΥ), σχολίασε πως, σε γνώση του έχουν περιέλθει στοιχεία που θέλουν το υπόλειμμα για τη Σύρο να είναι ιδιαιτέρως καλό, δηλαδή 4%, επισημαίνοντας μάλιστα πως, το νησί “έκλεισε” το 2017 με 1.000 τόνους ανακύκλωσης.

Θέτοντας την απορία μάλιστα “Η Μύκονος που βρήκε αυτά τα αποτελέσματα;” με φόντο το νούμερο 305,82 που αντιστοιχεί σε κιλά ανακύκλωσης ανά άτομο, επανέλαβε πως, ο ΕΟΑΝ πρέπει να εξετάζει στο σύνολό τους τα στοιχεία για κάθε τόπο.

Να ληφθούν υπόψιν και τα ποσοστά από ιδιωτικό ΚΔΑΥ

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Μάρκος Πρίντεζης τόνισε για την πορεία της Σύρου πως, “Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου αποστέλλονται από την ΕΕΑΑ, σας διαβεβαιώνω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο”, θέτοντας επί τάπητος το θέμα της λειτουργίας του ιδιωτικού ΚΔΑΥ προκειμένου να αναδείξει πως πρέπει να προσμετρηθεί κι ένα ακόμη ποσοστό ανακύκλωσης που προέρχεται από αυτό και όχι από τον ΦΟΔΣΑ.

“Υπενθύμισα στον κ. Πολιτόπουλο, ότι υπάρχει εδώ ένα ιδιωτικό ΚΔΑΥ που και κάτοικοι και εταιρείες πηγαίνουν το ανακυκλώσιμο υλικό και το αγοράζει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, το οποίο κανονικά πρέπει να καταγράφεται στα στοιχεία της Σύρου” σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, τονίζοντας επιπλέον πως, “Είναι ένα πρόβλημα που το έχω υπενθυμίσει”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο ίδιος θέλησε να σχολιάσει με τη μορφή ερωτημάτων, τα εξής: “Ποιος είναι υπεύθυνος που πρέπει να ελέγχει και τα ιδιωτικά ΚΔΑΥ και τους ιδιώτες που μεταφέρουν υλικά στην Αθήνα και καλά κάνουν”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, επανέλαβε μάλιστα πως, “Τα στοιχεία που εγώ έχω λένε ότι πάμε καλά, το ανακυκλώσιμο υλικό είναι άριστης ποιότητας” και όπως συμπλήρωσε, “Αυτό σημαίνει ότι έχω να δεχθώ υπόλειμμα έναν χρόνο σε αντίθεση με παλαιότερα”. Χωρίς να έχει στη διάθεσή του – στην προχθεσινή συνεδρίασης - στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους γενικόλογους ισχυρισμούς του κόντρα στα νούμερα του ΕΟΑΝ που θέλουν τη Σύρο να έχει “πέσει” σε απόδοση, δήλωσε πως, “Προσπαθώ κι εγώ να κάνω όσο μπορώ καλύτερα τη δουλειά μου σε συνεργασία και με τον εργολάβο και με πολλά προβλήματα μαζί που αντιμετωπίζουμε”. Υποστήριξε τέλος πως, “Πάντως είναι πολύ ευχαριστημένη η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης από το προϊόν που διοχετεύουμε στο ΚΔΑΥ Κορωπίου”.

Οι επιδόσεις των νησιών στις Κυκλάδες. Στην 8η θέση οι Κυκλάδες

Εν αναμονή της οριστικής επεξεργασίας και γνωστοποίησης των επίσημων στοιχείων ανακύκλωσης των Δήμων για την περυσινή χρονιά από τον ΕΟΑΝ, όπως ο ίδιος ο Οργανισμός επισημαίνει στην προ ημερών απολογιστική έκθεσή του, έδωσε τα αναλυτικά στοιχεία της πορείας των ΟΤΑ για το 2016.

Βάσει αυτών των στοιχείων που έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΕΟΑΝ, καθίσταται σαφές πως η Σύρος βρίσκεται στην 8η θέση σύμφωνα με τα νούμερα που δημοσιεύονται και αποτυπώνουν – αναλογικά και με τον πληθυσμό – τα κιλά ανακυκλώσιμων υλικών ανά μόνιμο κάτοικο.

Στα νούμερα που θα αναφερθούν, σαφώς και πρέπει να υπολογιστεί – για την εξαγωγή συμπερασμάτων - πως τα δύο νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης καταγράφουν υψηλά ποσοστά, με φόντο και την τουριστική επισκεψιμότητα, ωστόσο, από τον απολογισμό φαίνεται πως βαδίζουν καλά στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Συγκεκριμένα, πρώτη έρχεται η Μύκονος με 305,82 κιλά ανά μόνιμο κάτοικο, ενώ ακολουθεί η Αντίπαρος με 146,98 κιλά ανά δημότη. Αμέσως μετά, τρίτη στη λίστα του νομού Κυκλάδων έρχεται η Πάρος (116,35 κιλά), τέταρτη η Σαντορίνη (101,31 κιλά) και πέμπτη η Σίφνος (75,04 κιλά).

Στις επόμενες θέσεις βάσει των στοιχείων του ΕΟΑΝ βρίσκονται τα νησιά της Κύθνου (47,26 κιλά), της Κέας (47,17 κιλά), της Σύρου (26,54 κιλά), της Ανάφης (21,98 κιλά) και της Αμοργού (16,68 κιλά ανά δημότη).

Η λίστα του νησιώτικου νομού ολοκληρώνεται με τα νησιά της Τήνου (13,09 κιλά), της Άνδρου (12,22 κιλά), της Ίου (9,04 κιλά) και της Μήλου με 7,21 κιλά ανά μόνιμο κάτοικο.

Υπογραμμίζεται τέλος, πως, για τα νησιά της Νάξου και της Σερίφου έχουν καταγραφεί μηδενικά ποσοστά για το δωδεκάμηνο του 2012, αφού ειδικότερα ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ξεκίνησε ανακύκλωση εντός του περυσινού έτους (2017).