Απόσυρση, δύο φορές, από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης της σχετικής εισήγησης, αναφορικά με τη δημοπράτηση του έργου συντήρησης και επισκευής σχολικών κτιρίων

“Πάγος” χωρίς αιτιολογία

Σε δημοπράτηση και υλοποίηση έργου συντήρησης και επισκευής σχολικών κτιρίων στο μέσον του σχολικού έτους, οδήγησαν καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο, όπως υποστηρίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Παρά το γεγονός, ότι το “πρώτο κουδούνι” βρήκε τις σχολικές αίθουσες επαρκώς συντηρημένες, λόγω προηγούμενων έργων, που είχαν πραγματοποιηθεί, οι ανάγκες συνεχίζουν να υφίστανται και σε μερικές εκ των περιπτώσεων μάλιστα επιτακτικά. Στην κατεύθυνση της επισκευής και συντήρησης των εν λόγω κτιρίων, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αξιοποιώντας την ετήσια τακτική επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για το σκοπό αυτό, ύψους 60.000 ευρώ, συνέταξε σχετική μελέτη, ήδη από τον Ιούλιο, η οποία ωστόσο “κόλλησε” στο κομμάτι των εγκρίσεων, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας απορρίφθηκε δύο φορές, ενώ επανέρχεται στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού οργάνου, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου.

Τροχοπέδη... δις από την Οικονομική Υπηρεσία

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Τεχνική Υπηρεσία είχε προχωρήσει εγκαίρως στη σύνταξη της μελέτης, καθώς και των τευχών δημοπράτησης του έργου, αμέσως μετά το πέρας του αντίστοιχου έργου για το 2017, προκειμένου να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη δημοπράτησή του, δεδομένου, ότι πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις, αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία των παλαιών σχολικών κτιρίων της Ερμούπολης.

Τον Ιούλιο του 2018, η Τεχνική Υπηρεσία εισηγήθηκε προς την Οικονομική Επιτροπή την έγκριση του τρόπου επιλογής αναδόχου, ήτοι συνοπτικός διαγωνισμός, για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, ωστόσο η Επιτροπή απέσυρε το θέμα από τη συνεδρίαση, χωρίς να λάβει σχετική απόφαση, αιτιολογώντας, ότι η αξία της σύμβασης υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ και άρα θα πρέπει το έργο να δημοπρατηθεί με τη διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού.

Συνεπώς, η Τεχνική Υπηρεσία επανήλθε, δικαιολογώντας την εισήγηση, με την επισήμανση, πως η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, πλην του ΦΠΑ, ανέρχεται σε περίπου 52.600 ευρώ και με νέα εισήγηση, αιτήθηκε την έγκριση του τρόπου επιλογής του αναδόχου, την κατάρτιση των όρων του διαγωνισμού και τη συγκρότηση της αρμόδιας Επιτροπής Διαγωνισμού, με την Οικονομική Επιτροπή να αποσύρει εκ νέου την εισήγηση και πάλι χωρίς να ληφθεί σχετική απόφαση.

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τετάρτη, η Τεχνική Υπηρεσία επαναφέρει για τρίτη φορά την εισήγησή της, έπειτα από μία μικρή τροποποίηση του προϋπολογισμού.

Στεγνή” απόσυρση

Για το θέμα αυτό, όπως επίσης και για την καθυστέρηση, που έχει επιφέρει η κατ’ εξακολούθηση απόρριψη των εισηγήσεων της Τ.Υ. από την Οικονομική Επιτροπή, μιλά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Όπως εξήγησε, το έργο αφορά στην ετήσια συντήρηση που πραγματοποιείται στα σχολικά κτίρια και εγκαταστάσεις. “Κάθε χρόνο, το Υπουργείο Εσωτερικών μας επιχορηγεί με κάποια χρήματα και από κει και πέρα συμπληρώνει και ο Δήμος, προκειμένου να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις στις σχολικές εγκαταστάσεις. Τα τελευταία 4-5 χρόνια, πριν το 2018, το Υπουργείο μας επιχορηγούσε με περίπου 40.000 ευρώ. Βάσει αυτής της χρηματοδότησης, ξεκίνησε η Τεχνική Υπηρεσία από τις αρχές Απριλίου τη σύνταξη της μελέτης, για το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Το Μάιο, είδαμε, ότι από το Υπουργείο υπήρξε αύξηση της χρηματοδότησης, από 40.000 ευρώ σε 60.000 ευρώ και επομένως η Τεχνική Υπηρεσία έκανε για δεύτερη φορά τη μελέτη, λαμβάνοντας υπόψιν την καινούρια χρηματοδότηση”, διευκρινίζει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βακόνδιο, “μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, τον Ιούλιο ήρθε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή και απορρίφθηκε χωρίς καν να ψηφιστεί, αλλά και χωρίς να εξηγηθεί ο λόγος, για τον οποίο αποσύρθηκε. Έκρινε ο τότε προεδρεύων της Επιτροπής, κ. Φωτεινιάς και μετά από συνεννόηση με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, ότι δεν έπρεπε καν να ψηφιστεί. Εντούτοις, είχε το δικαίωμα, αν έκριναν ότι δεν έπρεπε να γίνει συνοπτικός διαγωνισμός, να αλλάξει ο τύπος του διαγωνισμού. Εκείνος έκρινε, ότι δεν μπορούσε να γίνει συνοπτικός διαγωνισμός. Παρ’ όλα αυτά, αντί να αλλάξει ο τύπος του διαγωνισμού με μία απόφαση της Επιτροπής και να προχωρήσει η διαδικασία, το θέμα αποσύρθηκε τελείως”, με αποτέλεσμα “αυτή τη φορά, η Τεχνική Υπηρεσία να φέρνει ξανά τη μελέτη στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να αποφασιστεί ο τύπος του διαγωνισμού και η έγκριση των τευχών δημοπράτησης και όλων των σχετικών”.

Χάθηκαν περίπου δύο μήνες”

Ερωτηθείς, σχετικά με τις καθυστερήσεις που επιφέρει το “πήγαινε-έλα” της μελέτης, μεταξύ Τεχνικής Υπηρεσίας και Οικονομικής Επιτροπής, στην υλοποίηση του έργου, ο κ. Βακόνδιος υποστηρίζει, πως “από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας και τη δική μου πλευρά δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση. Η καθυστέρηση προκλήθηκε, διότι το θέμα απορρίφθηκε από την Οικονομική Επιτροπή χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση. Ο προεδρεύων απέσυρε το θέμα χωρίς να συζητηθεί τίποτε, χωρίς να αλλάξει τίποτε, χωρίς να ψηφίσει η Επιτροπή τίποτε, κάτι, που κατά τη γνώμη μου δεν ήταν και σωστό. Μία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, θα μπορούσε να αλλάξει τον τύπο του διαγωνισμού”.

Ως εκ τούτου, ο κ. Βακόνδιος απηύθυνε σχετικό ερώτημα, προς το δημοτικό σύμβουλο και τότε προεδρεύοντα της Ο.Ε., κ. Νίκο Φωτεινιά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παλαιότερου δημοτικού συμβουλίου, παρ’ όλα αυτά, όπως σχολιάζει ο ίδιος, “αιτιολόγηση δεν υπήρξε ποτέ στο ερώτημα αυτό”.

“Με όλη αυτή τη διαδικασία χάθηκαν περίπου δύο μήνες και επανέρχεται ουσιαστικά η ίδια μελέτη, αλλαγμένη κατά 500 ευρώ [...] Ελπίζουμε να εγκριθεί και να τρέξει η διαδικασία, διότι υπάρχουν ανάγκες στα σχολεία και θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει”, επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος, τονίζοντας, ότι “η ίδια διαδικασία είχε γίνει και σε προηγούμενες χρονιές, ακόμη και πριν αναλάβουμε εμείς και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως το 2013, που, για αντίστοιχα έργα, συνέβη ακριβώς το ίδιο. Απλά τότε, πέρασε. Τώρα, θεώρησαν, ότι δεν είναι σωστή η διαδικασία. Είναι ένα έργο, για το οποίο έπρεπε να υπάρχει ήδη ανάδοχος και τώρα, θα φτάσει Οκτώβριος για να βρεθεί”.

Όπως αναφέρει, οι παρεμβάσεις που προτείνονται από τη σχετική μελέτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του σχολικού έτους. “Όταν έχουμε ανάδοχο, θα προγραμματιστούν άμεσα κάποιες εργασίες που επείγουν, σε συνεννόηση, πάντα, και με τα σχολεία και οι υπόλοιπες σταδιακά, ανάλογα με την επιτακτικότητα των παρεμβάσεων”, σημείωσε, ενώ αναφορικά με τον ορίζοντα έναρξης της υλοποίησης, είπε, πως θα πρέπει “να γίνει ο διαγωνισμός, να δούμε ποιοι εργολάβοι θα δηλώσουν ενδιαφέρον, να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, να δούμε αν θα υπάρξουν ενστάσεις, να καταλήξουμε σε οριστικό ανάδοχο. Ο χρόνος μπορεί να είναι από δύο έως έξι μήνες”.

Γρήγορη απορρόφηση πόρων και άμεση υλοποίηση

Σε ό,τι αφορά στο είδος των παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν, ο κ. Βακόνδιος ενημέρωσε, πως η μελέτη περιλαμβάνει εργασίες όλων των ειδών. “Προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση των επισκευών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, διότι προέκυψαν ξαφνικά ζημιές λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς”.

Κλείνοντας, ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε, ότι “η Τεχνική Υπηρεσία έχει κάνει μία πάρα πολύ καλή και αναλυτική δουλειά και έχει καταγράψει όλες τις ανάγκες σε όλα τα σχολεία, ενώ έχουν καταγραφεί τα αιτήματα των διευθυντών, καθώς και της σχολικής κοινότητας. Τα χρήματα θα απορροφηθούν γρήγορα και η υλοποίηση θα ξεκινήσει άμεσα. Οι ανάγκες των σχολείων είναι πολλές και έχουν γίνει ήδη πάρα πολλές επεμβάσεις και αυτό το έργο αρχίζει και φαίνεται, πλέον. Ωστόσο, προφανώς και δεν έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες, με αποτέλεσμα να “τρέχουμε” συνεχώς για να εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις για να υλοποιηθούν, όσο το δυνατόν περισσότερες παρεμβάσεις”.