Στο προσκήνιο τα σχολικά κτίρια της Σύρου με αφορμή την ένσταση του αναδόχου για την απόφαση έκπτωσής του σχετικά με το έργο ενεργειακής αναβάθμισης τριών σχολείων

Καθυστερήσεις, ποινές και τρέχουσες ανάγκες

Στο προσκήνιο του δημοτικού ενδιαφέροντος παραμένει η κατάσταση των σχολικών κτιρίων στη Σύρο, με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Παιδείας, Φραγκίσκο Βακόνδιο να ενημερώνει σχετικά για τη συγκεκριμένη ατζέντα, με φόντο το θέμα του επόμενου δημοτικού συμβουλίου που αφορά στην έγκριση ή μη της ένστασης του εργολάβου που είχε αναλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολείων, αφού εξαιτίας της καθυστέρησης και των εκκρεμοτήτων, είχε κηρυχθεί έκπτωτος.

 

Ο χρόνος, που καθιστά - έτος με το έτος - εμφανή τα σημάδια της φθοράς στα κτίρια που στεγάζονται τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις ήδη διαπιστωμένες ανάγκες αναβάθμισής τους, με την αρμόδια Δημοτική Επιτροπή να μην εφησυχάζει και να προωθεί στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων τον σχεδιασμό της.

Αν και ο κ. Βακόνδιος δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του έργου ενεργειακής αναβάθμισης στα Νηπιαγωγεία του Φοίνικα και της Ποσειδωνίας καθώς και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, ωστόσο, όπως παρατηρεί και ο ίδιος προκλήθηκε “ταλαιπωρία από την καθυστέρηση”, η οποία απαίτησε αντοχή εκ μέρους της σχολικής κοινότητας, προς την οποία εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του.

 

Ιστορικό ταλαιπωρίας... κι ένσταση από τον ανάδοχο

Παρά το γεγονός ότι το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των τριών αυτών σχολείων έχει φθάσει στο τέλος του, όπως διαπιστώνεται, η απόφαση έκπτωσης του αναδόχου δίνει συνέχεια στη συζήτηση του θέματος, κατόπιν της ένστασής του, την οποία και υπέβαλε στο πλαίσιο που του επιτρέπει ο νόμος.

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί και σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας προ μερικών μηνών, “Έως τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, στον ίδιο είχαν δοθεί δύο χρονικές παρατάσεις, εντός του διαστήματος των οποίων όμως, δεν ανταποκρίθηκε σε όσα όφειλε να ολοκληρώσει”. Ειδικότερα, περί τα τέλη Μαΐου είχε γνωστοποιηθεί πως, “η σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο και τον ανάδοχο υπεγράφη στις 8 Ιουλίου του 2015 και όπως οριζόταν στο περιεχόμενο αυτής, “η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ήταν 3 ημερολογιακοί μήνες, ήτοι έως την 8η Οκτωβρίου του 2015”. Σύμφωνα με την αναρτημένη στο Διαύγεια απόφαση, ο ανάδοχος αιτήθηκε νέα παράταση, η οποία και του χορηγήθηκε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Το νέο χρονικό περιθώριο που του δόθηκε αφορούσε σε 53 ημερολογιακές ημέρες για να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο, δηλαδή έως και τις 30 Νοεμβρίου του 2015, ενώ κατόπιν αυτής της παρέλευσης του χρονικού περιθωρίου και καθώς δεν είχαν “κλείσει” εκκρεμότητες, δόθηκε μία δεύτερη παράταση προς εκείνον, έως και τις 29 Φεβρουαρίου του 2016. Σύμφωνα με το ιστορικό που αναλύεται στην απόφαση έκπτωσης, ο ανάδοχος του έργου δεν περάτωσε αυτό, ούτε εντός του διαστήματος της δεύτερης παράτασης, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν - κατά τον έλεγχο της Τεχνικής Υπηρεσίας - “ουσιώδεις ελλείψεις” τις οποίες και κλήθηκε να καλύψει εντός δεκαπέντε ημερών με “ειδική εντολή εκτέλεσης εργασιών””. Κατόπιν αυτών, η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου διαπίστωσε εκ νέου - ότι μετά από νέο έλεγχό της -, ο εργολάβος δεν είχε συμμορφωθεί όπως του είχε ζητηθεί, γεγονός που την οδήγησε στο να καλέσει ξανά τον ίδιο και να του ζητήσει εντός δέκα ημερών να έχει αποκαταστήσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων”. Στη συνέχεια, αν και ο ίδιος ανταποκρίθηκε σε έναν σημαντικό βαθμό, με φόντο και την απόφαση έκπτωσης όπως αυτή είχε δει το φως της δημοσιότητας αλλά και του γνωστοποιήθηκε, ωστόσο η χρονική καθυστέρηση με την οποία περαίωσε το έργο ο ίδιος, βάσει νόμου προβλέπει την επιβολή οικονομικών “ποινών”. Το ύψος του ποσού αναμένεται να γίνει γνωστό στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κατόπιν της εξέτασης του θέματος από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου αφού η αρμόδια Υπηρεσία προτείνει την απόρριψη της ένστασης από μέρους του.

 

Όφελος σε πρακτικό και οικονομικό επίπεδο

Εκ μέρους του κ. Βακόνδιου μπορεί να διατυπώθηκε η ικανοποίηση για το αποτέλεσμα μετά από την παρέλευση πολλών μηνών και την περαίωση των προβλεπόμενων εργασιών, ωστόσο, ο ίδιος αναγνώρισε δημοσίως και την ταλαιπωρία που υπήρξε για την πλευρά της σχολικής κοινότητας. “Σίγουρα η ταλαιπωρία εξαιτίας της καθυστέρησης ήταν μεγάλη και γι αυτό θέλω να ευχαριστήσω πολύ τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την υπομονή και την κατανόηση” ανέφερε, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η εν λόγω αναβάθμιση κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική αφού, “τα τρία κτίρια και κυρίως τα σχολεία σε Φοίνικα και Ποσειδωνία είναι από τα παλαιότερα στη Σύρο”.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας απολογιστικά, “Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό καθώς και τα τρία κτίρια αναβαθμίστηκαν και αυτό πρακτικά σημαίνει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι και σίγουρα καλύτερες συνθήκες σε επίπεδο σχολικού περιβάλλοντος για τα παιδιά. Όλες οι παρεμβάσεις λειτουργούν προς όφελος των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Το αποτέλεσμα πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο το επιθυμούσαμε τόσο από πλευράς Δήμου συνολικά, όσο και από πλευράς σχολικής κοινότητας αλλά και από την πλευρά τους οι ίδιοι, οι γονείς”.

 

Νέες μελέτες και διάθεση ποσών για εργασίες

Δεδομένων των τεράστιων αναγκών που παρουσιάζουν τα σχολεία ο κ. Βακόνδιος κληθείς να ενημερώσει σχετικά με την ύπαρξη πλάνου για την “επούλωσή” τους – έστω και μερικώς - γνωστοποίησε την προώθηση των διαδικασιών για την εκπόνηση νέων μελετών. “Ήδη πρόσφατα ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή το ποσό των 9.000 ευρώ το οποίο θα αφορά σε μελέτες ενεργειακές για το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας και το σχολικό συγκρότημα των Λυκείων στην περιοχή του Μάννα. Θεωρώ ότι είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό αφού βάσει των μελετών θα δούμε τί εργασίες απαιτούνται και τί πρέπει να αλλάξει ώστε να αναβαθμιστούν ενεργειακά αυτά τα κτίρια” σχολίασε, επισημαίνοντας παρακάτω πως, “Πολλά σχολεία και Δημοτικά και Γυμνάσια έχουν προβλήματα σε επίπεδο κουφωμάτων και μονώσεων”. Εξήγησε μάλιστα πως, “σε αυτές τις ανάγκες θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με χρήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επομένως εντός της θητείας μας, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για όλα τα σχολεία του νησιού στο μέτρο του εφικτού”.

Σε θέματα εργολαβιών που αφορούν σε εργασίες για τα σχολικά κτίρια, ο κ. Βακόνδιος γνωστοποίησε πως, “ήδη εξοφλήθηκε το ποσό άνω των 80.000 ευρώ για την εργολαβία που ήταν σε εξέλιξη για τα σχολεία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και περιμένουμε να προχωρήσουμε σε νέα, αφού ο Δήμος έχει εγκρίνει τη διάθεση ποσού ύψους 54.000 ευρώ. Όλα αυτά θα πρέπει να δαπανηθούν σε εργασίες συντήρησης”. Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός πως, σε γενικότερο επίπεδο εκ μέρους του κράτους δεν δαπανώνται πολλά χρήματα, σημειώνοντας ενδεικτικά πως, για τη φετινή χρονιά ο Δήμος παρά τις τεράστιες ανάγκες του, εισέπραξε μόλις 39.000 ευρώ.