Σειρά δράσεων από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων στη Σύρο για το διάστημα από 15 έως 23 Ιουνίου

Η περιβαλλοντική προστασία συνοδεύεται από πράξη

Πρόσκληση στους ευαισθητοποιημένους πολίτες για συμμετοχή σε καθαρισμούς μονοπατιών και παραλιών της Απάνω Μεριάς
φωτο: Απάνω Μεριά Σύρου

Την εκδήλωση – εμπράκτως - της αγάπης των ευαισθητοποιημένων πολιτών προς το περιβάλλον επιδιώκει να “προκαλέσει” ακόμη πιο έντονα ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών των Κυκλάδων (ΦΔΠΠΚ), προσκαλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις προγραμματισμένες δράσεις που θα αναπτυχθούν στη Σύρο, το προσεχές διάστημα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Μετά από τα πρώτα σημαντικά βήματα οργάνωσής του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, υπό την προεδρία του Ειδικού Γραμματέα του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Βασιλάκη, ο Φορέας “ξεδιπλώνει” σταδιακά το πολύτιμο έργο του, στην ατζέντα του οποίου σήμερα περιλαμβάνονται και συγκεκριμένες δράσεις που θα εστιάζουν στη συντήρηση και τον καθαρισμό των μονοπατιών της Απάνω Μεριάς καθώς στην προστασία παραλιών και ακτών του νησιού.

Σε επικοινωνία της εφημερίδας με τον πρόεδρο του Φορέα, τονίσθηκε πως, αυτές οι κινήσεις προγραμματίζονται σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedΙΝΑ), καθώς και με τους τοπικούς φορείς της Σύρου, οι οποίοι ενώνοντας τις δυνάμεις τους θα αναπτύξουν τις σημαντικές πρωτοβουλίες το αμέσως προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα από τις 15 έως και τις 23 Ιουνίου 2019.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βασιλάκης οι προγραμματισμένες δράσεις στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη των περιοχών του δικτύου NATURA 2000 και πρόκειται να υλοποιηθούν με την υποστήριξη του Ιδρύματος για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος στις Κυκλάδες (Cyclades Preservation Fund), ενώ για ένα καλό αποτέλεσμα απαιτείται η μεγάλη συμμετοχή πολιτών.

Καθαρισμός διαδρομών και συλλογή απορριμάτων από παραλίες

Σύμφωνα με το πλάνο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών των Κυκλάδων, οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι: Η συντήρηση και ο καθαρισμός των διαδρομών Παπούρι-Αετός και Παπούρι-Βαρβαρούσα, η συλλογή απορριμμάτων από τις παραλίες Αετός και Βαρβαρούσα και η μεταφορά τους σε σημείο συγκομιδής.

Ο συντονισμός των καθαρισμών των μονοπατιών θα γίνει από έναν εξειδικευμένο συνεργάτη του MedINA ενώ τονίζεται πως για τους καθαρισμούς των παραλιών/ακτών, θα χρησιμοποιηθούν ειδικές φόρμες καταγραφής απορριμμάτων καθώς και η εφαρμογή Plastic Twist Cleanup.

Σκοπός της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι η συλλογή επιστημονικών δεδομένων για την παρακολούθηση των θαλάσσιων απορριμμάτων, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας “Καθαρίστε τη Μεσόγειο”, η οποία συντονίζεται για την Ελλάδα από το Μεσόγειος SOS.

Συνδρομή εθελοντών για ένα θετικό αποτέλεσμα

Δεδομένου ότι οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες και ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα εντός του χρονικού διαστήματος που προαναφέρθηκε, ο Φορέας απευθύνει πρόσκληση στους πολίτες για να συμμετέχουν ενεργά.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, ο οποίος θα βρίσκεται στη Σύρο αυτές τις ημέρες, “Η συνδρομή ντόπιων εθελοντών και τοπικών φορέων/ομάδων της Σύρου είναι πολύτιμη και άκρως απαραίτητη τόσο για την αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμματισμένων δράσεων, όσο και για την ανάδειξη και προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής NATURA 2000 της Σύρου από τους ίδιους τους κατοίκους της”.

Ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα πρόσθεσε δε, πως, ο Φορέας έχει πραγματοποιήσει ήδη επαφές μέσω επιστολών με την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, με τον Όμιλο Περιπατητών Σύρου, καθώς επίσης με τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου αλλά και με το WWF, όπως ακόμη με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ενώ έχει απευθύνει κάλεσμα και σε περιβαλλοντικές ομάδες μαθητών που θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν.

“Απευθυνόμαστε στην τοπική κοινωνία και σε όλους εκείνους που είναι ευαισθητοποιημένοι πολίτες και θέλουν να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν στον καθαρισμό των μονοπατιών και των παραλιών. Αυτή τη μοναδική ομορφιά του περιβάλλοντος πρέπει να την προστατεύσουμε” συμπλήρωσε ο ίδιος, ενημερώνοντας πως οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν, μπορούν να επικοινωνούν με τον Φορέα μέσω γραπτού μηνύματος στην ηλεκτρονική σελίδα του cycladesfd@gmail.com.

Οι ίδιοι, όπως επεσήμανε, θα λάβουν αναλυτική απάντηση για τον τόπο και τον χρόνο συνάντησης για την ανάπτυξη των δράσεων.

Το έργο του Φορέα

Προς υπενθύμιση στο αναγνωστικό κοινό ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες τόσο για το έργο και την αποστολή του Φορέα, όσο και για το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο, όπως και για το Ίδρυμα για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος στις Κυκλάδες.

Ο ΦΔΠΠΚ είναι Ν.Π.Ι.Δ και ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019. Η χωρική του αρμοδιότητα περιλαμβάνει τις 36 Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 του νησιωτικού συμπλέγματος Κυκλάδων. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται - εκτός των άλλων - η παροχή στοιχείων και αιτιολογημένης γνωμοδότησης κατά τη διαδικασία κατάρτισης των σχεδίων διαχείρισης και στη συνέχεια η εφαρμογή, παρακολούθηση, αξιολόγηση και επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης για την αειφορική διαχείριση και προστασία του φυσικού κεφαλαίου του δικτύου NATURA. Στις δράσεις του συγκαταλέγεται επιπλέον η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ενημέρωση του Κοινού.

Το MedINA ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2003 και έχει ως στόχο την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της έρευνας, της ενδυνάμωσης των τοπικών κοινοτήτων, της ανταλλαγής γνώσεων και της δικτύωσης στην περιοχή της Μεσογείου και διεθνώς προς μια αρμονική και αειφόρο ανάπτυξη. Χρήσιμοι σύνδεσμοι είναι οι ακόλουθοι: www.med-ina.org @medina_greece @MedINAGreece facebook: Mediterranean Institute for Nature and Anthropos.

Τέλος, το Cycladic Preservation Fund ιδρύθηκε στα τέλη του 2017 με στόχο να στηρίξει βιώσιμες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και να αναδείξει την αξία του φυσικού πλούτου των Κυκλάδων.