Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μ. Αληφραγκή για παρεμβάσεις σε παραλίες, στην Άνω Σύρο και στο κέντρο της Ερμούπολης

Προτεραιότητες για την προσβασιμότητα στη Σύρο

Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για συμμετοχή του Δήμου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικών Υπηρεσιών

Με “πυξίδα” τις αναπάντητες ως σήμερα ανάγκες των ΑΜΕΑ όσον αφορά την εξυπηρέτηση και τις μετακινήσεις τους στη Σύρο, κινείται η σημερινή Δημοτική Αρχή, σε επίπεδο προγραμματισμού για μία σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν σταδιακά να υλοποιούνται, προκειμένου το νησί να καταστεί ουσιαστικά φιλικό στους συνανθρώπους μας με αναπηρία.

Στο πλαίσιο της σταδιακής αποδοχής χρηματοδοτήσεων με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για την προώθηση προγραμμάτων που θα χαρίσουν κατάλληλες συνθήκες στις μετακινήσεις των ΑΜΕΑ στην Ερμούπολη, την Άνω Σύρο και τις παραλίες του τόπου, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο νέος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος μίλησε για τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής στο κομμάτι της προσβασιμότητας.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως η νυν Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στην αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων που έχουν εξασφαλιστεί προ καιρού για το θέμα της προσβασιμότητας στις παραλίες του νησιού, ενώ επιπλέον, θα μεριμνήσει για παρεμβάσεις και διαμορφώσεις εντός του κέντρου της Ερμούπολης, βάσει του πλάνου της Τεχνικής Υπηρεσίας. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει μάλιστα πως, άκρως σημαντική είναι η πρωτοβουλία της σημερινής Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στην τοποθέτηση αναβατορίων στον λόφο της Άνω Σύρου, προκειμένου συνάνθρωποί μας με αναπηρία να μπορούν να επισκέπτονται τον μεσαιωνικό οικισμό.

Εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ και προσβάσιμος τουριστικός προορισμός

Ειδικότερα, με αφορμή την αποδοχή της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου “Δημιουργία Ολοκληρωμένου Τουριστικού Προσβάσιμου Προορισμού των παραλιών του Γαλησσά και των Αγκαθωπών” (134.457,52 ευρώ), ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως η στόχευση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εστιάζεται στην κάλυψη του συνόλου των παραλιών του τόπου με κατάλληλο εξοπλισμό.

“Ο σκοπός μας και η πρόθεσή μας είναι να καλύπτονται όλες οι παραλίες. Ορισμένες παραλίες έχουν αποκλειστεί όπως για παράδειγμα της Αζολίμνου καθώς παρουσιάζουν μεγάλο κυματισμό και δεν μπορούν να τοποθετηθούν τα απαραίτητα όργανα” διευκρίνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας, προσθέτοντας παράλληλα πως, “Είχαμε έρθει σε συνεννόηση με συμπολίτες μας ΑΜΕΑ και μας είχαν κάνει υποδείξεις και προχωρήσαμε σε αυτόν τον σχεδιασμό”.

Ερωτηθείς για τον χρόνο που θα προχωρήσει αυτό το έργο, υπήρξε σαφής: “Δεν είναι κάτι άμεσο. Είναι ένα έργο που θα υλοποιηθεί τουλάχιστον σε έναν χρόνο από σήμερα. Στη καλύτερη περίπτωση μπορεί να έχουμε τον εξοπλισμό του χρόνου το καλοκαίρι (2020), αλλά αυτό με ρίσκο”. Όπως σχολίασε άλλωστε, “Μιλάμε για διαδικασίες που αφορούν το δημόσιο και είναι λίγο χρονοβόρες αφού θα ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια”.

Πάντως, ο κ. Αληφραγκής επανέλαβε πως, “Στόχος μας είναι να εξοπλιστούν όλες οι παραλίες με τέτοιον εξοπλισμό ώστε να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση οι συμπολίτες μας ΑΜΕΑ”.

Επιπλέον, επεσήμανε πως η προσβασιμότητα στη Σύρο και συγκεκριμένα στο κομμάτι των παραλιών μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης κατηγορίας τουρισμού.

“Επίσης είναι κι ένα κίνητρο προσέλκυσης τουριστών με ειδικά θέματα” πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος, απευθύνοντας ένα μήνυμα και προς τους επιχειρηματίες του τόπου.

Το κομμάτι αυτό της προσβασιμότητας θα πρέπει να απασχολήσει και τους επιχειρηματίες ώστε να διευκολύνονται οι συνάνθρωποί μας. Έχουμε και τέτοια παράπονα” γνωστοποίησε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “έρχεται ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα κι ενώ κάνει το μπάνιο του στη θάλασσα, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε εστιατόρια ή ακόμη και σε ξενοδοχεία και καταλύματα”. Με φόντο τις προσπάθειες του Δήμου να εξοπλίσει κατάλληλα όλες τις παραλίες, συμπλήρωσε πως, “Είναι μία καλή ευκαιρία να δουν τί θα κάνουν και οι επιχειρηματίες ώστε να αναπτύξει η Σύρος και αυτό το κομμάτι του τουρισμού”. Ενδεικτικά, αξίζει να υπενθυμιστεί πως την περασμένη θητεία, κατάλληλος εξοπλισμός έχει τοποθετηθεί και στις παραλίες της Βάρης, του Κινίου και του Βούλγαρη.

Προμήθεια εξοπλισμού για Γαλησσά και Αγκαθωπές

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή για το συγκεκριμένο έργο: Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ στις παραλίες Γαλησσά (Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου) και Αγκαθωπών (Δημοτική Κοινότητα Ποσειδωνίας) δεν απαιτούν την πραγματοποίηση οποιουδήποτε έργου επί του αιγιαλού, πέραν των εργασιών απλής τοποθέτησης των προς προμήθεια εξοπλισμών και εγκαταστάσεων που περιγράφονται παρακάτω, και συνεπώς οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν θα αλλάξουν τη φυσική μορφολογία της παραλίας”.

Ειδικότερα, για την παραλία του Γαλησσά προβλέπονται τα ακόλουθα: Προμήθεια και τοποθέτηση μη μόνιμης, συναρμολογούμενης, βοηθητικής διάταξης για την αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα, με ενσωματωμένο λουτήρα (ντουζ), φωτοσυναγερμό και πακέτο τηλεμετρίας (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης) – 1 τεμάχιο. Προμήθεια και τοποθέτηση μη μόνιμου, λυόμενου, ξύλινου αποδυτηρίου προδιαγραφών για ΑΜΕΑ (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης) – 1 τεμάχιο. Προμήθεια και τοποθέτηση λυόμενου, ξύλινου διαδρόμου παραλίας κατάλληλου για πρόσβαση ΑμεΑ, αποτελούμενου από αρθρωτά τμήματα (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης). Προμήθεια και Τοποθέτηση επιγραφής σήμανσης (πληροφοριακή πινακίδα) με στύλο στήριξης για την κατάδειξη των θέσεων βοηθητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών εξυπηρέτησης ΑμεΑ στην ακτή (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης) – 13 τεμάχια. Προμήθεια και Τοποθέτηση ξύλινης ομπρέλας με καλαμωτή για ΑΜΕΑ διαμέτρου 2,5 μέτρων (5 τεμ.).

Παρομοίως για τον εξοπλισμό της παραλίας των Αγκαθωπών προβλέπονται τα παρακάτω: Προμήθεια και τοποθέτηση μη μόνιμης, συναρμολογούμενης, βοηθητικής διάταξης για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα, με ενσωματωμένο λουτήρα (ντουζ), φωτοσυναγερμό και πακέτο τηλεμετρίας (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης) – 1 τεμάχιο. Προμήθεια και τοποθέτηση μη μόνιμου, λυόμενου, ξύλινου αποδυτήριου προδιαγραφών για ΑμεΑ (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης) – 1 τεμάχιο. Προμήθεια και τοποθέτηση λυόμενου, ξύλινου διαδρόμου παραλίας κατάλληλου για πρόσβαση ΑμεΑ, αποτελούμενου από αρθρωτά τμήματα (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης). Προμήθεια και τοποθέτηση επιγραφής σήμανσης (πληροφοριακή πινακίδα) με στύλο στήριξης για την κατάδειξη των θέσεων βοηθητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών εξυπηρέτησης ΑμεΑ στην ακτή (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης) – 13 τεμάχια. Προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινης ομπρέλας με καλαμωτή για ΑΜΕΑ διαμέτρου 2,5 μέτρων (5 τεμάχια).

Διαμορφώσεις πεζοδρομίων στο πλαίσιο του Open Mall

Εκτός των ανωτέρω, στην πρόσφατη αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε και στην αποδοχή νέων ποσών για την προώθηση του έργου του Open Mall στο κέντρο της Ερμούπολης (Ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για τον αστικό εξοπλισμό και τις διαμορφώσεις των πεζοδρόμων 46.625,92 ευρώ).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως με αυτό το έργο, θα προκύψουν διαμορφώσεις στο εμπορικό κέντρο της Ερμούπολης, οι οποίες θα εξυπηρετούν τα ΑΜΕΑ στις μετακινήσεις τους. “Και στο πλαίσιο του έργου Open Mall όταν υλοποιηθεί, θα έχουμε διαμορφώσεις σε κοινόχρηστους χώρους και πεζοδρόμια και με τις παρεμβάσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για ΑΜΕΑ” σχολίασε σχετικά ο Αντιδήμαρχος, εξηγώντας μάλιστα πως, από την πλευρά τους και οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες στο πρόγραμμα “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου” θα πρέπει να φροντίσουν για το κομμάτι της προσβασιμότητας. “Και τα καταστήματα που έχουν μπει στο πρόγραμμα, θα έχουν υποχρέωση να καταστήσουν προσβάσιμες τις επιχειρήσεις τους για τα ΑΜΕΑ” υπογράμμισε ο ίδιος, φωτίζοντας τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο σήμερα, κυρίως στους πεζόδρομους, καλύπτεται... από μεταλλικές ράμπες.

Τα ΑΜΕΑ θα επισκέπτονται την Άνω Σύρο

Εκτός των ανωτέρω, άκρως σημαντική υπήρξε η πρωτοβουλία της νέας Δημοτικής Αρχής – από το ξεκίνημα της θητείας της – να γνωστοποιήσει πως ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου θα μπορέσει να γίνει προσβάσιμος για τα ΑΜΕΑ.

Όπως είχε γνωστοποιηθεί την ημέρα της ορκωμοσίας της σημερινής Δημοτικής Αρχής από τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα, με την οικονομική συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου θα αγοραστεί ένα αναβατόριο, προκειμένου να εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, που θα θέλουν να μεταβούν στον λόφο.

Σχετικά με τα παραπάνω, ερωτηθείς ο κ. Αληφραγκής για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι σχετικές προσπάθειες, υπήρξε σαφής κι αισιόδοξος: “Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, πρέπει να είναι στη Σύρο το αναβατόριο που είχαμε γνωστοποιήσει ότι θα τοποθετήσουμε για την Άνω Σύρο, σε συνέχεια της δωρεάς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Δωροθέου Β΄. Το σκεπτικό μας είναι συγκεκριμένο. Να δοθεί η δυνατότητα επισκεψιμότητας στον μεσαιωνικό οικισμό”. Μάλιστα, δήλωσε πως, “Πιστεύω ότι τις προσεχείς ημέρες θα μπορέσουμε να κάνουμε μία δοκιμή με το συγκεκριμένο αναβατόριο που έχει δωρηθεί από τον Μητροπολίτη”, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως, “από την πλευρά μας σαν Δήμος έχουμε στο πρόγραμμα την προμήθεια ενός ακόμη αναβατορίου”.

Σύμφωνα με το πλάνο των Τεχνικών Υπηρεσιών, πρόσθεσε πως, “το ένα θέλουμε να καλύπτει την απόσταση από την Καμάρα μέχρι τη θέση της επιχείρησης “Λιλής” και το άλλο από το Επάνω Τέρμα μέχρι τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου”.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής η καλύτερη προσβασιμότητα στο νησί”

Κλείνοντας την ενημέρωσή του για τη σοβαρή υπόθεση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στη Σύρο, θέλησε να γνωστοποιήσει πως παρεμβάσεις θα γίνουν και σε αρκετά σημεία της Ερμούπολης και ευρύτερα αυτής με την “αυγή” του νέου έτους, βάσει του προγραμματισμού και της εξασφάλισης ποσών στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2020.

“Επιπλέον, στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα υπάρχει πρόβλεψη για διαμορφώσεις πεζοδρομίων προκειμένου να έχουν ομαλή μετακίνηση οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα. Αναφορικά με τις προτεραιότητες θα εξετάσει η Τεχνική Υπηρεσία σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει καταγράψει”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, σημείωσε μάλιστα πως - με φόντο όλα τα παραπάνω -, “είναι ξεκάθαρος ο στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής να γίνει η Σύρος ένα νησί πρωτοποριακό στο θέμα της επίλυσης προβλημάτων των ΑΜΕΑ. Ο στόχος είναι να διευκολύνουμε όσο γίνεται περισσότερο τα άτομα με ειδικές ανάγκες για να έχουν καλύτερη προσβασιμότητα γενικά στην πόλη”.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο ENSA

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε και η συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικών Υπηρεσιών (ENSA), το οποίο και αποτελεί ένα δίκτυο που συμμετέχουν Δήμοι και Περιφέρειες της Ευρώπης και που στόχο έχει την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στον κοινωνικό τομέα.

Βάσει της ενημέρωσης που έκανε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, σύμφωνα με την κατεύθυνση των Κοινωνικών Υπηρεσιών, γνωστοποιήθηκαν τα ακόλουθα: “To ENSA ιδρύθηκε από την Περιφέρεια του Veneto το 1999 και έκτοτε το δίκτυο αναπτύσσεται διαρκώς προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών, διοργανώνοντας σεμινάρια, συνέδρια, συναντήσεις κλπ..

Στόχοι του δικτύου είναι: - Η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, της αμοιβαίας μάθησης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, πολιτισμικών προτύπων και εμπειριών στον κοινωνικό τομέα - Η εμβάθυνση του διαλόγου των κοινωνικών φορέων με τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς αναφορικά με τον σχεδιασμό και τη διάχυση της κοινωνικής πολιτικής - Η συμμετοχή σε καινοτόμα ευρωπαϊκά προγράμματα - Η παροχή συνδρομής σε νέα μέλη του δικτύου, ιδίως προερχόμενα από νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να εμπλακούν στον διάλογο για τον σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής.

To δίκτυο δραστηριοποιείται σε πέντε τομείς παρέμβασης, καθένας από τους οποίους διαθέτει το δικό του «θεματικό δίκτυο»: τρiτη ηλικία, νεολαία, παιδιά & οικογένεια, αναπηρία και κοινωνική ένταξη.

Καθένα από αυτά τα δίκτυα λειτουργεί αυτόνομα και σύμφωνα με τις προσδοκίες και τις ανάγκες των μελών, αναλαμβάνοντας δραστηριότητες σύμφωνες με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Στο πλαίσιο των δικτύων αυτών, τα μέλη σχεδιάζουν και συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαιδευτικών επισκέψεων, προγράμματα ανταλλαγής, projects και ειδικές εκδηλώσεις.

Τα υποψήφια μέλη πρέπει να επιλέξουν τουλάχιστον ένα από τα θεματικά δίκτυα του ΕΝSΑ (τρίτη ηλικία, νεολαία, παιδιά & οικογένεια, αναπηρία και κοινωνική ένταξη) στο οποίο θα είναι ενεργά. Για την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους δεν προβλέπεται οικονομική συμμετοχή, ωστόσο, τα μέλη αναμένεται να καλύπτουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των εκπροσώπων τους στις συναντήσεις/ δραστηριότητες του δικτύου (εφόσον δεν προβλέπεται σχετική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση). Η διαδικασία εγγραφής αρχίζει με την υποβολή αιτήματος υποψηφιότητας, η οποία, εν συνεχεία, θα πρέπει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση του ENSA που πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο”.

Τρίτη ηλικία και αναπηρία

Κατόπιν των ανωτέρω, το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σύρου — Ερμούπολης με σχετικό έγγραφό του, “εκτιμά πως θα ήταν χρήσιμο ο Δήμος να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στα θεματικά δίκτυα «τρίτη ηλικία» (elderly) και «αναπηρία» (disability), καθώς πρόκειται για τομείς στους οποίους, εφόσον συγκροτηθούν σι αναγκαίες συνέργειες και αποκτηθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία και επιχειρησιακή ικανότητα, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες διοργάνωσης κοινών δράσεων και υλοποίησης προγραμμάτων”.

Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση του Δήμου, για την οποία όπως διευκρίνισε ο κ. Γιαλόγλου, σε πρώτο επίπεδο για τη συμμετοχή του Δήμου, δεν προκύπτει καμία δαπάνη.