Συνέντευξη του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Ν. Λειβαδάρα αναφορικά με την υπόθεση της ύπαρξης βαρέων μετάλλων στον πυθμένα της Ερμούπολης

Έρευνα που δεν θα αμφισβητείται για τον βυθό του λιμανιού

Στην απόκτηση μίας μελέτης – έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δεν θα αμφισβητούνται, αναφορικά με τον βυθό της Ερμούπολης και την ύπαρξη βαρέων μετάλλων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, θα προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης από κοινού με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Τη συγκεκριμένη απόφαση έλαβε ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας με αφορμή την πρόσφατη γνωστοποίηση και δημοσιοποίηση στοιχείων, έρευνας, που προκάλεσε η Aegean Rebreath, μετά από λήψη ιζημάτων από την περιοχή του “Καρνάγιου” (ύψος Alpha Bank) τον Σεπτέμβρη του 2019.

Οι δημόσιες αναφορές σχετικά με τιμές εξαιρετικά υψηλές στις οποίες διαπιστώνονται βαρέα μέταλλα στον πυθμένα του λιμανιού της Ερμούπολης, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να επιδιώξει την απόκτηση στοιχείων που θα είναι ικανά να φανερώσουν το μέγεθος του προβλήματος, να προσδιορίσουν την πηγή, με σκοπό την αντιμετώπιση του θέματος.

Ο κ. Λειβαδάρας μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά με τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής.

  • Δημοσίως σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο επικεφαλής της ομάδας Aegean Rebreath, κ. Σαρελάκος ανέφερε πως οι Αρχές είχαν τα στοιχεία μία ή δύο ημέρες νωρίτερα - πριν αυτά δημοσιοποιηθούν -, μέσω επιστολής που τους εστάλη. Ισχύει αυτό; Σας είχαν γνωστοποιηθεί;

    “Εμένα στα χέρια μου ήρθαν και με αριθμό πρωτοκόλλου στις 5/2/2020. Πιο μπροστά δεν ήξερα τίποτα. Στις 5/2 το έμαθα κι εγώ. Ήταν συγχρόνως με το δημοσίευμα της “Καθημερινής”. Αν ήρθε στο πρωτόκολλο την προηγούμενη ημέρα και πρωτοκολλήθηκε μετά... Πάντως με πρωτόκολλο 5/2 ήρθε στα χέρια μου”.

  • Τί προτίθεστε να κάνετε αναφορικά με τα στοιχεία που σας δημοσιοποιήθηκαν και τα οποία αντιλαμβάνεστε ότι προκαλούν ανησυχία στην τοπική κοινωνία;

“Βεβαίως. Αμέσως κι εμείς επειδή είχαμε κάποιους προβληματισμούς, κάναμε κάποιες ενέργειες. Μίλησα άμεσα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να πάρουμε δείγματα από διάφορα μέρη του λιμανιού να δούμε αυτή η ρύπανση σε τί έκταση είναι πρώτα απ΄ όλα. Από εκεί και πέρα, σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία, να δούμε τί πρέπει να γίνει. Γιατί το δείγμα που πήραν (σσ. Aegean Rebreath) είναι από ένα σημείο. Οπότε πρέπει να δούμε τί έκταση έχει η ρύπανση. Αν είναι και πόσο κοντά σε ρυπογόνες εστίες ή αν έχει εξαπλωθεί σε όλο το λιμάνι”.

  • Για να υπάρξει σαφές αποτέλεσμα και για να βοηθηθείτε και για τις περαιτέρω ενέργειές σας, θα πρέπει να είναι μία μελέτη ουσιαστική. Από ποιόν θα γίνει και ποια είναι τα συμπεράσματα, τα οποία θεωρείτε ότι είναι σημαντικό να εξάγουμε από αυτήν τη μελέτη ως τοπική κοινωνία, προκειμένου να γνωρίζετε κι εσείς πώς θα κινηθείτε παρακάτω.

“Θα είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες που πρέπει να είναι παρόντες όταν θα παρθούν τα δείγματα. Από το Λιμενικό Ταμείο, πιστεύω θα πρέπει να είναι και το Λιμεναρχείο, από τον Δήμο, από την Περιφέρεια και οποιοσδήποτε άλλος θα πρέπει να πλαισιώσει την ομάδα αυτή, την ώρα που θα παίρνουν τα δείγματα. Αυτά θα πάνε για ανάλυση – πολύ πιθανόν – στο ΕΛΚΕΘΕ. Μιλάμε για οργανισμούς που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και βάσει των αποτελεσμάτων, από εκεί και πέρα, με το Υπουργείο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Θα είναι αναλύσεις οι οποίες δεν θα μπορέσουν να αμφισβητηθούν από κανέναν”.

  • Θα έχετε κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις από αυτήν την έρευνα; Δηλαδή για παράδειγμα για τον προσδιορισμό της πηγής; Αν ενδεχομένως μπορεί να μετρηθεί το χρονικό διάστημα, αλλά και πόσα έτη “κουβαλούν” επάνω τους αυτά τα δείγματα που θα πάρετε;

“Αυτό είναι θέμα των πλέον εξειδικευμένων. Εμείς θα κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις προς το ΕΛΚΕΘΕ που πολύ πιθανόν θα κάνει την ανάλυση, ώστε αν μπορούν να μας προσδιορίσουν τις συγκεκριμένες απορίες και τα ερωτήματα που θα θέσουμε”.

  • Υπάρχει έντονος σχολιασμός προς τις τοπικές Αρχές και θα έχετε ίσως γνώση, σχετικά με το ότι αν δεν υπήρχε η δημοσιοποίηση των στοιχείων, εσείς δεν θα γνωστοποιούσατε το θέμα. Σχολιάζεται δηλαδή ότι αν κι ενημερώθηκαν οι τοπικές Αρχές μέσω επιστολής, αν δεν γίνονταν γνωστά τα στοιχεία μέσω δημοσιεύματος, θα έκαναν “γαργάρα” το θέμα. Τί απαντάτε;

“Συγγνώμη, δεν υπάρχει καμία αδιαφορία. Από την πρώτη ημέρα και αμέσως με το που ήρθαν στα χέρια μας τα στοιχεία, κάναμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Το θέμα είναι ότι δημοσιοποιήθηκε και το μάθαμε κι εμείς. Κι αν δεν το έγραφε η Καθημερινή κι έφτανε στα χέρια μας όπως μας το κοινοποίησε η Aegean Rebreath, σαφώς και θα κάναμε ό,τι πρέπει να κάναμε. Δεν το κάναμε επειδή το έγραψε η Καθημερινή. Αλλά σας λέω ότι είναι (σσ. η επιστολή) με αριθμό πρωτοκόλλου 5/2, την ημέρα που βγήκε και το δημοσίευμα. Κι εκείνο που πρέπει να πω και πρέπει να διορθωθεί τουλάχιστον είναι ότι στο δημοσίευμα γράφει βαρέα μέταλλα στον βυθό της Σύρου. Από την πρώτη γραμμή του δημοσιεύματος, βλέποντάς το οποιοσδήποτε αναγνώστης σαν τίτλο μόνο, αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Νομίζει κανείς ότι είναι στο νησί της Σύρου. Δεν γράφει βαρέα μέταλλα στον βυθό του λιμένος της Σύρου. Νομίζω ότι είναι ατόπημα αυτό. Αυτός που δεν μπαίνει στον κόπο να διαβάσει το κείμενο, καταλαβαίνει σε όλο το νησί. Αμαυρώνεται το νησί ολόκληρο”.

  • Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση που αποφασίσατε να ενεργήσετε σαν Δήμος και Λιμενικό Ταμείο, δηλαδή να πάρετε δείγματα για μία νέα έρευνα, έχει συμβάλλει και η πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, καθώς έβγαλαν σχετική ανακοίνωση άμεσα;

“Όχι βεβαίως. Ήρθαν κι επίσημα εδώ και έκαναν πρόταση για να μπει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερωθεί το σώμα. Δεν υποτιμώ και πολύ καλά έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά δεν περιμέναμε τη Λαϊκή Συσπείρωση να μας το ζητήσει. Αυτό το πράγμα θα γινόταν, αφού σας λέω ότι έχουμε κάνει τις κινήσεις που έπρεπε να έχουμε κάνει. Θα γίνει ενημέρωση στο σώμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ξέρουν ακριβώς τί έχουμε κάνει σαν Δημοτική Αρχή”.

  • Θα καλέσετε δηλαδή το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων να στηρίξουν την κατεύθυνση, την οποία εσείς θα ακολουθήσετε;

“Ναι, σαφώς. Νομίζω είναι κάποιες κινήσεις που δεν νομίζω ότι χωρά αμφισβήτηση ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά αν υπάρχει και κάποια άλλη πρόταση, σαφώς να συζητηθεί”.

  • Σε ποιόν χρόνο θα προβείτε στις συγκεκριμένες ενέργειες; Δηλαδή πότε θα ληφθούν τα νέα δείγματα και από ποια σημεία του λιμένα; Έχετε προσδιορίσει;

“Όχι. Δεν θα προσδιορίσουμε εμείς. Αυτό σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο, θα παρθούν από διάφορα σημεία. Και νομίζω ότι, θα καλύπτει όλον τον χώρο του λιμανιού”.

  • Έχετε ενημερώσει και την πλευρά του Λιμεναρχείου; Έχει σύμφωνη γνώμη;

“Επειδή είμαστε σε άμεση συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, με την κα Μαραγκού είναι αντικείμενο δικό της, δεν θέλω να την παρακάμψω. Οπότε, ξέρει τις τυπικές κινήσεις που θα κάνει και δεν ξέρω αν ήδη μπορεί να το έχει κάνει”.

  • Αφού υπάρξουν πια αυτά τα αποτελέσματα από τη νέα έρευνα και μελέτη, εσείς πώς θα ενεργήσετε από εκεί και μετά;

“Είπατε πολύ σωστά ότι πρέπει να εξετάσουμε αν μπορεί χρονολογικά να δούμε από πότε είναι αυτή η ρύπανση, αν μπορούμε να δούμε από που μπορεί να προέρχεται αυτή η ρύπανση. Οπότε, ανάλογα με το Υπουργείο, θα δούμε πώς θα πρέπει να ενεργήσουμε”.

  • Άρα, θα κινηθείτε μετά από κοινού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα κάνετε κάποια συνάντηση;

“Σαφώς. Πιστεύω ότι είναι και οι πλέον ειδικοί για να μας δώσουν κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες”.