Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων πήγε σταθερά πολύ καλά, καταγράφοντας 11.709 επισκέπτες τη Μεγάλη Εβδομάδα

“Έπιασε” το ρεκόρ η Σύρος στην επισκεψιμότητα του Πάσχα

Γ. Βουτσίνος: "Είμαι ικανοποιημένος, αλλά η προσπάθειά μας στρέφεται σε έναν σχεδιασμό που θα επεκτείνει την καλοκαιρινή σεζόν για ουσιαστική τόνωση της αγοράς"

Την ίδια δυναμική με πέρυσι για την περίοδο του Πάσχα, αναφορικά με την επισκεψιμότητα, κατέγραψε φέτος η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία από τη Λιμενική Αρχή Σύρου, που παρουσιάζει αναλυτικά η “Κοινή Γνώμη”.

Συγκεκριμένα, η Σύρος υποδέχθηκε 11.709 επισκέπτες το φετινό Πάσχα, δηλαδή μόλις 57 λιγότερους από την περυσινή αντίστοιχη περίοδο (που ήταν το ρεκόρ), όταν στο λιμάνι της Ερμούπολης για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα είχαν αφιχθεί 11.766 επισκέπτες. Παράλληλα, το νησί δέχθηκε και τη φετινή Πασχαλινή περίοδο έναν σημαντικό όγκο οχημάτων, καθώς αποβιβάστηκαν 1.615 οχήματα, όπως παρομοίως και πέρυσι, που βάσει στοιχείων, η Ερμούπολη είχε δεχθεί 1.580 Ι.Χ..

Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαίωσαν τη γενικότερη αίσθηση που είχαν όσοι κινήθηκαν στην Ερμούπολη, αλλά και ευρύτερα της πόλης, πως δηλαδή ο τόπος “έπιασε” το ρεκόρ, καθώς το νησί πήρε… ζωή, όπως ανέμενε και η τοπική αγορά για το φετινό Πάσχα.

Στην πρώτη αποτίμηση που προέβη ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Γιάννης Βουτσίνος, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, υπογράμμισε πως η επισκεψιμότητα του Πάσχα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αυτό πρέπει να διατηρηθεί, υπενθυμίζοντας πως για την προώθηση της Σύρου, το συγκεκριμένο εορταστικό διάστημα, ελήφθησαν οργανωμένα νέα πλάνα, για να δοθεί στον Δήμο υλικό, που θα χρησιμοποιηθεί για προβολή την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, επισημαίνοντας πως η κίνηση του Πάσχα επί της ουσίας τονώνει την τοπική αγορά για 3 με 4 ημέρες, ο νέος αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως το μεγάλο “στοίχημα” για τη Σύρο είναι η επέκταση της καλοκαιρινής σεζόν. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το προσεχές διάστημα και για τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, το συγκεκριμένο θέμα, θα τεθεί επί τάπητος με όλους τους φορείς, στην Τουριστική Επιτροπή που θα συσταθεί άμεσα.

Ακτοπλοϊκές αφίξεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Η “Κοινή Γνώμη” παρουσιάζει αναλυτικά τα ακριβή στοιχεία της επισκεψιμότητας για το διάστημα από Μεγάλη Δευτέρα έως και Μεγάλο Σάββατο, που προέρχονται από τις ακτοπλοϊκές προσεγγίσεις – κατά κύριο λόγο – από τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου, αλλά και από τα άλλα νησιά προς τη Σύρο.

Ειδικότερα, φέτος το Πάσχα το νησί υποδέχθηκε 11.709 επισκέπτες και 1.615 Ι.Χ., πέρυσι είχε καταγράψει 11.766 επισκέπτες και 1.580 Ι.Χ., ενώ το 2023, που επίσης ήταν μία καλή περίοδος για τον τόπο, είχε υποδεχθεί 10.035 επισκέπτες και 1.286 Ι.Χ..

Επίσης, το 2022 είχε καταγράψει 8.792 επισκέπτες και 1.285 Ι.Χ., ενώ τόσο το 2021, όσο και το 2020 η επισκεψιμότητα είχε σχεδόν μηδενιστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των απαγορευτικών μέτρων στις μετακινήσεις. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως μία πολύ καλή περίοδος για το Πάσχα υπήρξε το 2019, οπότε και το νησί είχε καταγράψει 10.443 επισκέπτες και 1.333 Ι.Χ..

Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή το μεγάλο “κύμα” επισκεπτών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία και για τη Μεγάλη Πέμπτη, καθώς και για τη Μεγάλη Παρασκευή, αφού τότε αποβιβάστηκε στη Σύρο, το μεγάλο κύμα επισκεπτών, συγκριτικά με τις άλλες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες που ταξίδεψαν μέσω Πειραιά και Λαυρίου προς Σύρο, με τέσσερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια τη Μεγάλη Πέμπτη έφθασαν στους 2.320 (328 οχήματα) και αντίστοιχα, μία ημέρα μετά, τη Μεγάλη Παρασκευή, “άγγιξαν” τους 3.612 (434 οχήματα).

Εντυπωσιάζει, δε, ο αριθμός των ατόμων που αποβιβάστηκαν από το Blue Star Paros το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (11:35), καθώς έφτασαν τους 1.003, όπως και το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής που με το Blue Star 2 (12:40) ταξίδεψαν και κατέβηκαν στο λιμάνι της Ερμούπολης 1.337 επισκέπτες. Σημειώνεται πως τη Μεγάλη Παρασκευή για τη Σύρο εκτελέστηκαν πέντε δρομολόγια (Champion Jet 2, Hellenic Highspeed, Blue Star 2, Blue Star Paros, Blue Star Myconos).

Πέραν των ανωτέρω, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Σύρου, τη Μεγάλη Δευτέρα για τη Σύρο από Πειραιά και Λαύριο ταξίδεψαν 1.107 επισκέπτες (186 Ι.Χ.), τη Μεγάλη Τρίτη 909 επισκέπτες (149 Ι.Χ.), τη Μεγάλη Τετάρτη 1.730 επισκέπτες (278 Ι.Χ.) και το Μεγάλο Σάββατο 565 επισκέπτες και 51 οχήματα. Τη διαχείριση του όγκου των επισκεπτών και των οχημάτων στο λιμάνι, έκανε το Λιμενικό Σώμα, με επιτυχία.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το λιμάνι της Ερμούπολης υποδέχθηκε και κάποια κότερα και ιστιοπλοϊκά, από τα οποία εξήλθε κόσμος, που αριθμητικά όμως δεν μπορεί να αποτυπωθεί. Αυτό διαπιστώθηκε κυρίως Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο.

Γ. Βουτσίνος: Ικανοποίηση αλλά και σχεδιασμός για προβολή

Με βάσει τα στοιχεία, μίλησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. “Είμαι ικανοποιημένος καθώς το Πάσχα, αυτές τις 3 – 4 ημέρες τονώνεται η αγορά της Σύρου και βασικά της Ερμούπολης”, σημείωσε αρχικά, επισημαίνοντας όμως πως “δεν επαναπαυόμαστε γιατί εισοδηματικά αυτές οι μέρες είναι λίγες” και προς αυτή την κατεύθυνση ήρθε και η απόφαση να αποκτηθεί νέο οπτικοακουστικό υλικό για το Πάσχα στη Σύρο, ώστε από την επόμενη χρονιά να χρησιμοποιηθεί για προβολή. “Το νησί πάντα έχει μία δυναμική το Πάσχα, αλλά φροντίσαμε και γι' αυτό το υλικό. Υλοποιήθηκε η απόφασή μας, με εταιρεία που ήρθε στο νησί και έχει αποτυπώσει όλες τις σημαντικές θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας”, γνωστοποίησε, λέγοντας πως η λήψη των πλάνων ολοκληρώνεται πρακτικά, σήμερα. Αυτό το υλικό επεσήμανε πως “θα είναι απαραίτητο για να το αξιοποιήσουμε διαφημιστικά για ψηφιακή προβολή αναφορικά με το επόμενο Πάσχα”.

Το “στοίχημα” η επέκταση της καλοκαιρινής σεζόν

Σε συνέχεια των ανωτέρω, όμως, ο κ. Βουτσίνος θέλησε να επισημάνει πως το βασικό “στοίχημα” για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι και παραμένει η επέκταση της καλοκαιρινής σεζόν. “Είναι σοβαρή η “κοιλιά” που δυστυχώς δημιουργείται μέχρι το καλοκαίρι και θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα επεκτείνουμε την καλοκαιρινή σεζόν. Για την τοπική αγορά δεν αρκεί το Πάσχα και ο Ιούλιος και Αύγουστος, αλλά την ενδιαφέρει να ενδυναμωθεί και η χαμηλή σεζόν”, παρατήρησε, γνωστοποιώντας πως είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που θα απασχολήσει και την νέα Τουριστική Επιτροπή που θα συσταθεί.

“Μακάρι να μη γίνει μεγάλη “κοιλιά”, αλλά συνήθως αυτό αποτυπώνουμε”, σχολίασε, εξηγώντας πως ως νέος αντιδήμαρχος “προσωπικός στόχος μου είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά μας τους Συλλόγους και τους φορείς για να δουλέψουμε συλλογικά. Η δική μας παρότρυνση μάλιστα προς Συλλόγους είναι οι εκδηλώσεις να προγραμματίζονται από Μάιο και Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβρη και Οκτώβρη που ουσιαστικά είναι το χρονικό διάστημα που “πονάει” το νησί. Αυτά όλα τα συζητάμε και με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού για να επικοινωνηθούν. Αυτή είναι μία πρώτη προσπάθεια και μετά είναι η προβολή και η εξωστρέφεια”.

Σε αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε ακόμη, πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το νησί θα είναι γεμάτο από κόσμο και άρα, “στην Τουριστική Επιτροπή που θα συσταθεί άμεσα, θα συζητήσουμε τους τρόπους για την επέκταση της σεζόν. Θα δούμε το στρατηγικό πλάνο της Toposophy και θα κάνουμε και έναν σχεδιασμό από όσα θα συζητήσουμε. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε και ξένους επισκέπτες”.

Καταλήγοντας, ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως “ένας άνθρωπος ή μία μόνο πλευρά δεν θα σώσει το νησί, τουριστικά, άρα, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Είναι συλλογική προσπάθεια με φορείς και επιχειρηματίες”. Διευκρίνισε, δε, πως πλέον “ο σχεδιασμός που θα κάνουμε, θα αφορά στην επόμενη σεζόν του 2026, αφού οι όποιες κινήσεις έγιναν για το 2025, έχουν ολοκληρωθεί”.