Οκτώ Σύλλογοι Εργαζομένων σε Δήμους των Κυκλάδων ενώνουν τη “φωνή” τους και κάνουν παρέμβαση στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας

Απαιτούν ευελιξία στις προσλήψεις και επίδομα νησιωτικότητας

Δηλώσεις από την πρόεδρο στη Σύρο, Άννα Βαμβακάρη, τον πρόεδρο της Μήλου, Κώστα Νίνο και τον πρόεδρο της Σαντορίνης, Δημήτρη Καλογριά

Με τον “εφιάλτη” της υποστελέχωσης είναι αντιμέτωποι όλοι οι Σύλλογοι Εργαζομένων στους Δήμους των Κυκλάδων, κατάσταση που οδήγησε τα Διοικητικά Συμβούλιά τους να ενώσουν τις “φωνές” τους και να διεκδικήσουν επίδομα νησιωτικότητας ,σαν κίνητρο για τη στελέχωση, καθώς επίσης και ευελιξία στις προσλήψεις.

Οι πρόεδροι των Συλλόγων συνυπέγραψαν κοινή επιστολή τόσο προς το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δύο προαναφερόμενων αιτημάτων, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των Δήμων, προκειμένου να παράγεται έργο για τους νησιώτες μόνιμους κατοίκους.

Σημειώνεται πως, η επιστολή τους έχει κοινοποιηθεί και στους βουλευτές των Κυκλάδων, καθώς επίσης στους δημάρχους, ενώ οι Σύλλογοι δεν αποκλείεται να επιδιώξουν συνάντηση σε κεντρικό επίπεδο, έχοντας ζητήσει όμως και τη στήριξη της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Επί του θέματος και με φόντο τη συνεχή “αιμορραγία” σε επίπεδο προσωπικού, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής στα νησιά, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη”, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Άννα Βαμβακάρη, ο πρόεδρος του αντίστοιχου Συλλόγου στη Μήλο, Κώστας Νίνος και ο πρόεδρος του Συλλόγου της Σαντορίνης, Δημήτρης Καλογριάς.

Αξίζει να αναφερθεί πως την επιστολή συνυπογράφουν ακόμη οι Σύλλογοι των Δήμων Άνδρου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου - Αντιπάρου, Τήνου, ενώ συμπεριλαμβάνονται και τα νησιά Θηρασιά, Ανάφη, Ίος, Σίκινος και Φολέγανδρος.

Η κοινή “γραμμή” όλων των Συλλόγων αποφασίστηκε στο συνέδριο του Μαΐου που έγινε στη Ρόδο, προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για τα πολύ σοβαρά θέματα που τους απασχολούν.

“Δύσκολες συνθήκες και οικονομική εξουθένωση”

Αρχικά, η κα Βαμβακάρη εξηγεί πως “οι υπάλληλοι των νησιωτικών Δήμων αντιμετωπίζουμε σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητά μας. Οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, σε συνδυασμό με την απόσταση από το ηπειρωτικό κέντρο, δημιουργούν σύνθετα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, που καθιστούν τη διαβίωση ιδιαίτερα απαιτητική”.

Σύμφωνα με όσα προσθέτουν τόσο ο κ. Νίνος, όσο και ο κ. Καλογριάς, οι δυσκολίες αυτές “εντείνονται κατά τους χειμερινούς μήνες ειδικά σε μικρότερα και απομονωμένα νησιά”.

Όπως περιγράφουν, αυτές αφορούν “σε έλλειψη Νοσοκομείων και εξειδικευμένων γιατρών καθώς πολλά νησιά διαθέτουν μόνο Αγροτικά Ιατρεία ή μικρά Κέντρα Υγείας με αποτέλεσμα την μετάβαση σε άλλες πόλεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται (δαπάνη στέγασης, σίτισης, εξόδων συνοδών)”, καθώς επίσης “σε καθυστέρηση διακομιδής σε επείγοντα περιστατικά, ειδικά αν οι καιρικές συνθήκες δεν την επιτρέπουν” ενώ σύμφωνα με όσα προσθέτουν “υπάρχουν αραιά δρομολόγια εκτός τουριστικής περιόδου, κακές καιρικές συνθήκες που συχνά διακόπτουν τη συγκοινωνία”.

Παράλληλα, οι τρεις πρόεδροι τονίζουν πως οι εργαζόμενοι στους Δήμους έρχονται αντιμέτωποι “με το αυξημένο κόστος μετακίνησης με πανάκριβα εισιτήρια και με ένα Μεταφορικό Ισοδύναμο απρόβλεπτο”, την ίδια στιγμή που, όπως συμπληρώνει, η κα Βαμβακάρη “το κόστος ζωής στα νησιά είναι υψηλότερο σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα”.

Επιπλέον, κάνουν λόγο για το κόστος στις τιμές των βασικών αγαθών και καυσίμων, λόγω του κόστους μεταφοράς, όπως επίσης, υπογραμμίζουν πως “οι μισθοί των εποχιακών ιδιωτικών υπαλλήλων στα νησιά είναι τόσο δυσανάλογοι με τους εποχιακούς υπαλλήλους των Δήμων, που δεν προτιμάται η εργασία στους Δήμους ούτε καν για εποχιακή απασχόληση”.

Σύμφωνα με όσα εξηγεί ο κ. Νίνος, “οι δημοτικοί υπάλληλοι των νησιών είμαστε εξουθενωμένοι”, τονίζοντας πως “μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η υποστελέχωση των Δημοτικών Υπηρεσιών”.

“Η έλλειψη προσωπικού φέρνει παράλληλα καθήκοντα και εξουθένωση”

Παρακάτω, θίγουν το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης και τις συνέπειες που αυτό προκαλεί στη λειτουργία των Δήμων. “Πολλοί νησιωτικοί Δήμοι λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες”, αναφέρουν οι τρεις πρόεδροι, με τον κ. Καλογριά να σημειώνει πως “η αδυναμία κάλυψης θέσεων, είτε λόγω γεωγραφικής απομόνωσης, είτε λόγω έλλειψης κινήτρων για τους εργαζόμενους, είτε λόγω μετατάξεων σε άλλους δημόσιους φορείς λόγω καλύτερου μισθολογίου και λιγότερου φόρτου εργασίας, οδηγεί σε καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση, δυσκολίες στην υλοποίηση έργων υποδομής και γενικότερα σε διοικητική δυσλειτουργία”.

Παράλληλα, ο κ. Νίνος επισημαίνει πως “το προσωπικό που υπηρετεί στους νησιωτικούς Δήμους αναγκάζεται συχνά να καλύπτει πολλαπλούς ρόλους, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση και την επαγγελματική εξουθένωση”. Αυτό, όπως προσθέτει, “έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης, όσο και στην καθημερινότητα των κατοίκων, οι οποίοι στερούνται βασικών υπηρεσιών”.

Με φόντο τα παραπάνω, η κα Βαμβακάρη σχολιάζει ρητορικά πως, “έχετε αναρωτηθεί γιατί με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας οι δημοτικοί υπάλληλοι ήταν οι πρώτοι και οι περισσότεροι που αποχώρησαν από τους οργανισμούς τους;”.

Τροποποίηση στον τρόπο πρόσληψης

Με βάση τα παραπάνω, οι τρεις πρόεδροι, σημειώνουν πως κρίνεται επιβεβλημένο να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο προσλήψεων και άρα, να υπάρξει μία ευελιξία στις διαδικασίες για τους νησιωτικούς Δήμους. “Οι δημοτικοί υπάλληλοι των νησιωτικών Δήμων θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουν την προσοχή τους οι αρμόδιοι στα δύο μεγάλα προβλήματα που μας ταλανίζουν, δηλαδή την οικονομική δυσχέρεια που προκαλείται στην καθημερινότητά μας ως κάτοικοι νησιωτικών περιοχών, όπου ζητούμε να θεσμοθετηθεί ένα επίδομα νησιωτικότητας και στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, όπου ζητούμε την τροποποίηση στον τρόπο πρόσληψης

μόνιμου προσωπικού νησιωτικών Δήμων, ώστε να υπάρχει περισσότερη αυτονομία και ευελιξία”, υπογραμμίζουν στην “Κοινή Γνώμη”.

Μέχρι τα Υπουργεία

Τέλος, η κα Βαμβακάρη αναφέρεται στο πώς θα προχωρήσουν οι Σύλλογοι για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. “Έχουμε ενιαία φωνή για τα προβλήματα γιατί είναι κοινά. Υπάρχει μία μεγάλη απογοήτευση και κατήφεια σε όλους τους εργαζόμενους των Δήμων και των νησιών καθώς υπάρχει έντονη υποστελέχωση”, δηλώνει, συμπληρώνοντας πως “για όλα αυτά κάνουμε συναντήσεις συνέχεια με όλους τους Συλλόγους”. Άρα, προσθέτει πως “στις αποφάσεις μας είναι ό,τι κάνουμε από εδώ και πέρα, να το κάνουμε μαζικά”. Ως εκ τούτου, σημειώνει πως “η παρέμβασή μας είναι προς τα Υπουργεία που εμπλέκονται, προς τους δημάρχους και θέλουμε να συζητηθεί και στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. Ίσως να έπρεπε να πάρουν αποφάσεις και τα Δημοτικά Συμβούλια. Αλλά θα φέρουμε ένα ψήφισμα δικό μας προς την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου”.

Η ίδια, κλείνει τις δηλώσεις της, επισημαίνοντας πως δεν αποκλείεται άμεσα να ζητηθεί και συνάντηση με τα αρμόδια Υπουργεία. “Είναι το δεύτερό μας πλάνο αυτό. Θα δούμε πώς θα πάει η παρέμβαση – επιστολή και μετά θα ζητήσουμε συνάντηση”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.