Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Σύρου

Έκθεση του ιστορικού αρχείου του

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου (Ο.Π.Α.Σ) και ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, τιμούν το Σύνδεσμο Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Σύρου, διοργανώνοντας έκθεση του ιστορικού αρχείου του στο Βιομηχανικό Μουσείο.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έως και την Τρίτη 26 Μαρτίου το συλλεκτικό υλικό του Συνδέσμου το οποίο διασώζεται μέχρι και σήμερα, αναδεικνύοντας την πλούσια και αξιόλογη δράση του.

Περίοπτη θέση κατέχουν οι δύο εκ των τριών σημαιών του, σπάνιοι πίνακες, μετάλλια, τιμητικές διακρίσεις, πινακίδες, η γραφομηχανή του Συνδέσμου και διάφορα είδη γραφικής ύλης. Την αλληλογραφία του από το 1949 μέχρι το 2005, ξεχώρισε και ταξινόμησε ο υπεύθυνος του Μουσείου και επιμελητής της έκθεσης, Αχιλλέας Δημητρόπουλος.

Παράλληλα, φιλοξενούνται και κάποιες επιμέρους ενότητες που αφορούν στο ταμείο, σε πληρωμές, σε εορταστικές εκδηλώσεις, σε αιτήσεις και παροχές από την πολιτεία, όπως δωρεάν λουτροθεραπεία εξαιτίας των μετατραυματικών πόνων. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά της εποχής με φωτογραφίες ηρώων πεσόντων την περίοδο1940-44.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση θα παρουσιαστεί το πρωί της Κυριακής στο Βιομηχανικό Μουσείο, όπου θα πραγματοποιηθεί βράβευση του τελευταίου συριανού επιζώντα ανάπηρου πολέμου και προέδρου του Συνδέσμου, Μαρίνου Ρηγούτσου.