Προχωρά η δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου στην Ερμούπολη

  • Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2013 - 06:00

Τρία στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) μεταβαίνουν αυτήν την εβδομάδα στη Σύρο, για την παραλαβή του εξοπλισμού και τη διαμόρφωση του χώρου για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στην Ερμούπολη.

Ο σχετικός διαγωνισμός είχε διενεργηθεί τον Νοέμβριο 2012 και αφορούσε στην επιλογή αναδόχου για την εκτέλεση του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση λοιπού εξοπλισμού για τη λειτουργία των Συμβουλευτικών Κέντρων» (Υποέργο 4), στο πλαίσιο των ομότιτλων Υποέργων των Πράξεων «Δράσεις της δημόσιας διοίκησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» στους Άξονες 07, 08 και 09 της κατηγορίας Πράξης 3.2.3: «Ενίσχυση των Δράσεων των ΟΤΑ προς όφελος των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας» του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 70.000 ευρώ.

Εξάλλου, στις 6 Φεβρουαρίου κυρώθηκε από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), το πρακτικό διενέργειας και αξιολόγησης αποτελεσμάτων του διαγωνισμού ΣΟΧ 10/2012 για την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας 12 μηνών, τριών υπαλλήλων (ΠΕ Ψυχολόγου, ΠΕ Νομικού και ΔΕ Διοικητικού), τα οποία θα στελεχώσουν το Συμβουλευτικό Κέντρο Ερμούπολης.

Τα συμβουλευτικά κέντρα της ΓΓΙΦ

Τα κέντρα εντάσσονται στο πανελλαδικό δίκτυο 61 δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενδο-οικογενειακή, βιασμός, trafficking, σεξουαλική παρενόχληση), που σχεδίασε και δημιουργεί η Γενική Γραμματεία με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για την «Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013».

Τα κέντρα αυτά στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου (ψυχολόγους, κοινωνικές/-ούς λειτουργούς και νομικούς) και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης. Συμβουλευτικά Κέντρα λειτουργούν ήδη σε Αθήνα, Ηράκλειο, Λαμία, Πάτρα και Τρίπολη, ενώ εκτός από το Κέντρο της Ερμούπολης, προχωρά και η δημιουργία νέων σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη και Πειραιά.

Το Δίκτυο περιλαμβάνει επίσης την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί από τον Μάρτιο 2011, υποστηριζόμενη και από την ηλεκτρονική διεύθυνση sos15900@isotita.gr. Η γραμμή λειτουργεί σε 24ωρη βάση 365 ημέρες τον χρόνο και προσφέρει υπηρεσίες πληροφόρησης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες-θύματα όλων των μορφών βίας.