Μαθήματα φιλοζωίας στους μαθητές της Πάρου

  • Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2013 - 05:59

Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών σε θέματα φιλοζωίας, ο Δήμος Πάρου συνδιοργανώνει με τους φιλοζωικούς συλλόγους του νησιού, PAWS και «Φιλόζωοι εθελοντές Πάρου», ειδικό πρόγραμμα σε όλα τα δημοτικά σχολεία του νησιού.

Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου», το οποίο έχει την έγκριση των Υπουργείων Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για τα παιδιά των πρώτων δύο τάξεων του δημοτικού σχολείου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σύντομη διαδραστική παρουσίαση για τα ζώα συντροφιάς. Τα παιδιά καλούνται να πουν τι σημαίνει «να είμαστε φίλοι» και πώς μπορούμε να έχουμε μια τέτοια σχέση με κάποια ζώα. Μέσα από εικόνες και αφήγηση μαθαίνουν πώς να τα φροντίζουν, με βάση τις δικές τους ανάγκες, πώς να καταλαβαίνουν τη «γλώσσα» τους και πώς να τα προσεγγίζουν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στόχος, σε αυτήν την ηλικία, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων.

Τα παιδιά των υπολοίπων τάξεων του δημοτικού μαθαίνουν με διαδραστικό τρόπο τις βασικές αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας κυρίως των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών καταλαβαίνουν πώς μπορούν να τα φροντίζουν, ενώ αφιερώνεται χρόνος για το θέμα της κακοποίησης των ζώων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται αναφορά στα εξωτικά είδη αλλά και στα είδη που γίνονται αντικείμενο έκθεσης σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους.

Όσα σχολεία το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια, με την υποστήριξη του Συλλόγου να μεταβιβάσουν τις γνώσεις που απέκτησαν οι μαθητές με τη διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης στη οικογένεια και τη γειτονιά τους. Το πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου.