Πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων Δήμου Νάξου

Γνώση και ψυχαγωγία

Οι τέχνες συναντούν τα θερινά εργαστήρια γύρω από την ιστορία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό

Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που “παντρεύει” αρμονικά την παράδοση με τις σύγχρονες μορφές έκφρασης, επιφυλάσσει για τους φιλότεχνους και όχι μόνο ο Δήμος Νάξου.

Συνδυάζοντας την ψυχαγωγία, με εκπαιδευτικά σεμινάρια γύρω από τις επιστήμες, τη μουσική και τον αθλητισμό, ο Πολιτιστικός Φορέας του δήμου επιδιώκει να ικανοποιήσει και φέτος επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους του νησιού, χαρίζοντάς τους μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, αλλά και επιμόρφωσης.

Στις 5 και 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Ουρσουλινών η “Σχολή της Νάξου”, που θα περιλαμβάνει ομιλίες γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Οι δράσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης”.

“Το Μαγικό Ταξίδι της Ευγενίας”

Στις 7/7 θα παρουσιαστεί στο Φιλώτι (Χώρος Εκδηλώσεων ΕΠΑΛ) η παιδική θεατρική παράσταση “Το Μαγικό Ταξίδι της Ευγενίας”. Πρόκειται για μία κωμική αναζήτηση αυτογνωσίας, γεμάτη τραγούδια και ζωντανή μουσική, όπου παρελαύνουν χαρακτήρες διαχρονικοί, που παίρνουν σάρκα και οστά μέσα στην ιστορία μας και ζωντανεύουν στην παιδική ψυχή τη μαγεία των βιβλίων. Το κείμενο και η σκηνοθεσία ανήκουν στην Ντίνα Σταματοπούλου, ενώ παίζουν οι ηθοποιοί: Ρωμανός Καλοκύρης, Ιωάννα Μάντζαρη, Προμηθέας Νεραττίνι – Δοκιμάκης, Ουρανία Φουρλάνου.

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” ρεσιτάλ κλασσικής κιθάρας με τον κιθαριστή – συνθέτη Γιώργο Νούση, ο οποίος θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του "Naxos Suite", μαζί με άλλες του συνθέσεις.

“Θερινό Σχολείο Νάξου”

Το “Θερινό Σχολείο Νάξου” θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από 15 έως 28 Ιουλίου. Το θέμα των σεμιναρίων είναι “Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία, Νησιωτικότητα & Τοπική Ανάπτυξη”. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επιτόπια άσκηση κατά τις πρωινές ώρες και Διαλέξεις - σεμινάρια από επιλεγμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές και ερευνητές κατά τις απογευματινές. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σειρά εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” Θερινά Εργαστήρια Μουσικής με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Αλέξανδρο Καλογερά. Κατόπιν θα ακολουθήσει συναυλία με έργα για πιάνο και έγχορδα.

“Ποιος ανακάλυψε την Αμερική” της Χρύσας Σπηλιώτη

Το επιτυχημένο θεατρικό έργο της Χρύσας Σπηλιώτη “Ποιος ανακάλυψε την Αμερική” θα παρουσιαστεί στις 19 και 20 Ιουλίου στο Θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης”. Η συγγραφέας παρακολουθεί και καταγράφει στο έργο της αντιπροσωπευτικές σκηνές της ζωής δύο γυναικών από τα πρώτα παιδικά τους χρόνια έως τα γηρατειά. Μέσα από μια διεισδυτική και ευαίσθητη ματιά αποτυπώνει ουσιαστικά το ψυχογράφημα των δύο αυτών γυναικών στη συνεχή τους προσπάθεια για αποδοχή και συμφιλίωση με τον εαυτό τους, τις καταβολές τους αλλά και τις ματαιώσεις της ενήλικης ζωής. Βασικός πρωταγωνιστής του έργου αναδεικνύεται τελικά ο χρόνος με τον οποίο η αναμέτρηση των ηρωίδων είναι συνεχής.

Οι μουσικοί που παίζουν τσαμπούνα, τουμπάκι και σουβλιάρι συναντιούνται για τέταρτη φορά στις 20 Ιουλίου στο Φιλώτι. Την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσουν οι μουσικοχορευτικές παραστάσεις, “Το απομεσήμερο ενός Φαύνου” και “Memotandum Naxos Lab”, υπό το φως της πανσελήνου.

Στις 27 και 28 Ιουλίου θα διεξαχθεί στη Σχολή Ουρσουλινών το Συνέδριο “Η Νάξος μέσα από τους νέους”. Στο συνέδριο νέοι 15 – 35 ετών θα έχουν την ευκαιρία μέσα από εισηγήσεις και τοποθετήσεις να παρουσιάσουν, από τη δική τους σκοπιά, το νησί της Νάξου και να χαράξουν με τις ιδέες τους, νέους δρόμους ανάπτυξης.

Μουσική συναυλία από τη Χορωδία της ΔΕΚ θα πραγματοποιηθεί στις 27/7 στο Θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης”.

Μουσική Συναυλία από τη Χορωδία της ΔΕΗ

Σάββατο 27 Ιουλίου, Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης», 21:00: Μουσική Συναυλία από τη Χορωδία της ΔΕΗ. Η Χορωδία της ΔΕΗ ΑΕ ιδρύθηκε το 1978, από μια ομάδα υπαλλήλων της και σταδιακά στελεχώθηκε και συμπληρώθηκε και από συγγενείς και φίλους τους, με κοινή την αγάπη τους για το χορωδιακό τραγούδι. Στη συνεχή δραστηριότητα της, όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε να αναπτύξει μια πολύ σημαντική παρουσία στα μουσικά δρώμενα της Πατρίδας μας, συμμετέχοντας, είτε σε αυτόνομες συναυλίες και ρεσιτάλ, είτε σε Χορωδιακά Φεστιβάλ, αλλά και συμπράττοντας με πολλές άλλες ονομαστές Χορωδίες και Ορχήστρες, σε όλη την Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Στις 29/7 και 7/8 θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στον Βωβό Κινηματογράφο με ζωντανή μουσική από τη Ναταλία Μαυράκη και το Σπύρο Λούκο αντίστοιχα.

Στις 2 και 3 Αυγούστου θα παρουσιαστεί το έργο “Ναξοθέατρο” με τους ηθοποιούς: Λευτέρη Ελευθερίου, Γιάννη Φραγκίσκο, Κατερίνα Γαβαλά Φιλίππα Καραμολέγκου.

Στις 3/8 θα διεξαχθεί όπως κάθε χρόνο η “Γιορτή της πατάτας”, ενώ στις 10/8 ολόκληρο το νησί υποδέχεται τη “Γιορτή του Κρασιού” με ομιλία για την ιστορία του κρασιού στη Νάξο, Οινογνωσία, Οινογευσία, παραδοσιακό γλέντι.

Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη

Στις 10 Αυγούστου η συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα παρουσιάζει τη μουσική παράσταση “Το Αστέρι και η ευχή”. Ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη θα παρουσιαστεί την Κυριακή 18/8 στο “Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλλης”. Η βραδιά θα περιλαμβάνει αφήγηση για τη ζωή και το έργο του, ανάγνωση ποιημάτων του, ζωντανή μουσική και οπτικό υλικό. Θα συμμετάσχουν οι ηθοποιοί Λευτέρης Ελευθερίου, Βίβιαν Κοντομάρη, Νατάσα Μαρματάκη, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου (κείμενο και σκηνοθετική επιμέλεια) αλλά και άλλοι ηθοποιοί και μουσικοί, οι οποίοι θα ενταχθούν στο αφιέρωμα αυτό.

Ένα μουσικό δεκαήμερο συναντήσεων μουσικών, συνθετών και φιλόμουσων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί, υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, από 23 Αυγούστου ώες 2 Σεπτεμβρίου στο Χαλκό. Στο πλαίσιο των δράσεων, περιλαμβάνονται επίσης βραδινές συναυλίες, ρεσιτάλ, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, Video Art, στη Τραγαία και στη Χώρα.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια

Παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν Θερινά Εργαστήρια Μουσικής (3 Ιουλίου έως 29 Αυγούστου). Σκοπός τους είναι να δώσουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ξεκινήσουν κάποιο όργανο και να γνωρίσουν την μουσική μέσω ακροάσεων, μουσικής θεωρίας, συμμετοχής σε ορχήστρα, χορωδία και σε εκδηλώσεις που προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων.

Επιπροσθέτως, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια για παιδιά 8 – 18 ετών, με τον τίτλο “Ανακαλύπτω και παρουσιάζω τη Νάξο”, με στόχο την προβολή του πολιτιστικού πλούτου του νησιού. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης, μαθήματα κολύμβησης για παιδιά (1 Ιουλίου έως 18 Αυγούστου), καθώς και μαθήματα ιστιοπλοΐας για μικρούς και μεγάλους ( 27 Ιουλίου έως 18 Αυγούστου).