Καμπάνια του ΥΠΕΚΑ για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης

Και με «τη βούλα» εξαιρετικά τα νερά των Κυκλάδων

  • Τετάρτη, 7 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Εν μέσω θέρους και με το θερμόμετρο να… μην αστειεύεται καθόλου, παρά το λυτρωτικό αεράκι που φυσάει στα νησιά, κάτοικοι και επισκέπτες των Κυκλάδων κατακλύζουν τις παραλίες, άλλοι για να δροσιστούν αλλά και άλλοι ακόμη και για να ξεφύγουν από μια ασφυκτική και δυσοίωνη πραγματικότητα.

Οι θάλασσες των Κυκλάδων έχουν τη φήμη ότι είναι από τις καθαρότερες της Ελλάδας. Ποιος όμως γνωρίζει πραγματικά την ποιότητα των νερών στα οποία επιλέγει να κολυμπήσει; Κι όμως μπορεί κανείς να μαθει ανά πάσα στιγμή σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κολυμβητικά νερά της περιοχής την οποία επισκέπτεται ή διαμένει, χρησιμοποιώντας μια εύχρηστη εφαρμογή online.

«Απαντάμε με πράξεις»

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, στο πλαίσιο της καμπάνιας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο «Απαντάμε με πράξεις, για να απολαμβάνετε περισσότερες καθαρές ακτές», σε πολλές περιοχές της χώρας οι οποίες παρουσιάζουν υψηλή επισκεψιμότητα (μεταξύ αυτών και σε νησιά των Κυκλάδων), λειτούργησαν ενημερωτικά περίπτερα του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) και υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2009-2012), που αποτυπώνονται σε ειδική έκθεση. Η κάθε ταυτότητα παρέχει πληροφορίες για τις φυσικές και γεωγραφικές συνθήκες της ακτής, για τα υδρολογικά χαρακτηριστικά των υδάτων κολύμβησης, καθώς και για την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων ρύπανσης στην περιοχή. Συνολικά, τίθενται υπό παρακολούθηση 2155 σημεία στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 2149 βρίσκονται σε παράκτια ύδατα και τα υπόλοιπα 6 σε εσωτερικά ύδατα (συγκεκριμένα σε λίμνες). Σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, 2009 σημεία (93,2%) έχουν ταξινομηθεί στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας» και μόλις 6 (0,3%) ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά στις Κυκλάδες

Αν λοιπόν βρίσκεστε αυτές τις ημέρες σε ένα από τα νησιά των Κυκλάδων και θέλετε να μάθετε την ποιότητα των νερών στα οποία κολυμπάτε, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.bathingwaterprofiles.gr, όπου υπάρχουν καταχωρισμένα τα αποτελέσματα του προγράμματος κατά περιφέρεια, νομό, νησί και σημείο από το οποίο έγινε η δειγματοληψία. Τα αποτελέσματα του προγράμματος για κάθε μήνα δημοσιοποιούνται μέχρι τις 15 του επόμενου και είναι διαθέσιμα μέσω του κεντρικού μενού από τον σύνδεσμο «Αναζήτηση Σημείων Παρακολούθησης».

Δεν έχετε λοιπόν παρά να «σερφάρετε» στο internet και αμέσως μετά να βουτήξετε άφοβα στα αγαπημένα σας νερά. Ούτως ή άλλως, η συντριπτική πλειοψηφία των νερών κολύμβησης στις Κυκλάδες έχουν χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικής ποιότητας»!


Σχόλια

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ Τετ, 7 Αυγ. 2013 - 21:19

Σημείο δειγματοληψίας δεν διακρίνω στον χάρτη. Από πού πήραν δείγματα?