Επανέκθεση της συλλογής του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού - Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης

Αλλάζει "πρόσωπο"

Σε νέα εποχή αναμένεται να περάσει το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, μετά την υλοποίηση του έργου επανέκθεσης της μόνιμης συλλογής του, το οποίο στοχεύει στη ριζική αναμόρφωση του εσωτερικού χώρου του μέσα από μία σειρά βιωματικών δράσεων, εναρμονισμένες με τις σύγχρονες τάσεις της τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη του έργου είχε συνταχθεί όταν το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης – Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού διεύθυνε ο κ. Κωστής Μπιτζάνης.

Βιωματική προσέγγιση

Το έργο με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, είναι ενταγμένο στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ) και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τοποθέτηση προθηκών και αφυγραντήρων, καθώς και την εγκατάσταση ψηφιακών εφαρμογών, οι οποίες θα παρέχουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσει με τα εκθέματα. Κάποιες εξ' αυτών θα είναι διαθέσιμες τόσο σε κινητά τηλέφωνα όσο και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέσω των οποίων θα ξετυλίγεται ενώπιον του κοινού η ιστορία των εκθεμάτων. Ο επισκέπτης θα στέκεται μπροστά στο μηχάνημα, θα ακούει τον πρωτότυπο ήχο του, θα βλέπει τι παρήγαγε κατά τη χρήση του, ενώ θα μπορεί ακόμα να δει τη θέση που κατείχε μέσα στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου εκείνη την εποχή.

Οι αλλαγές αφορούν αποκλειστικά στο εσωτερικό του Μουσείου, όπου θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαρρυθμίσεις για την κατάλληλη τοποθέτηση των μηχανημάτων, τα οποία θα προσφέρουν στους φίλους του μια βιωματική προσέγγιση. Έτσι ο επισκέπτης θα μεταφέρεται στην εποχή του μηχανήματος και μέσα από σχετικές φωτογραφίες περιγραφές και σχέδια θα “ζει” την ιστορία του.

Οι ψηφιακές εφαρμογές είναι μία σύγχρονη τάση των μουσείων με μεγαλύτερο αντίκρισμα στη νέα γενιά, η οποία ως πιο εξοικειωμένη με την τεχνολογία, προτιμά πιο σύγχρονες μεθόδους από μια απλή παρουσίαση. Παρόμοιες διαδραστικές εφαρμογές διαθέτει -σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος των έργων υποδομής στη Διεύθυνση των τεχνικών υπηρεσιών, Δαυίδ Διακοδημητρίου- και το Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού στην Αθήνα, όπου παρέχεται στο κοινό η δυνατότητα να επισκεφτεί την αρχαία αγορά της Αθήνας. Το ψηφιακό “πρόσωπο” του Ιδρύματος έχει βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας τόσο από εκπαιδευτικές μονάδες, όσο και από τουρίστες οι οποίοι το επιζητούν.

Προς αναζήτηση συμβούλου

Από την πλευρά του, ο κ. Διακοδημητρίου κάνει λόγο για ένα μεγάλο και πολύ ιδιαίτερο λόγο. “Εμείς σαν τεχνική υπηρεσία δεν έχουμε εμπειρία σε τέτοια πράγματα” αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι το πρώτο βήμα της υπηρεσίας μετά και το άνοιγμα του προϋπολογισμού του δήμου είναι η προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα βοηθήσει την υπηρεσία στην εγκατάσταση των προγραμμάτων στους υπολογιστές, καθώς και στον έλεγχό τους. Προσθέτει δε, ότι οι νέες εφαρμογές θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάδειξή του. “Στόχος είναι να μπουν τα δίκτυα και τα κομπιούτερ μέσα στο μουσείο, για να βοηθούν τον επισκέπτη να καταλαβαίνει τι βλέπει και να περιηγείται”.

Δυνατότητα για την αξιοποίηση περισσοτέρων εκθεμάτων

“Θετική” χαρακτηρίζει τη ριζική αναμόρφωση του εσωτερικού χώρου του Μουσείου, ο υπεύθυνος επισκέψεων και παρουσιάσεων, Αχιλλέας Δημητρόπουλος, σημειώνοντας ότι ένα μουσείο, ως ένας ζωντανός οργανισμός στην κοινωνία οφείλει όχι μόνο να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, αλλά και να αλλάζει τους εκθεσιακούς χώρους του. Προσθέτει μάλιστα ότι οι αλλαγές θα δώσουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν περισσότερα εκθέματα, τα οποία αυτή τη στιγμή φυλάσσονται είτε στους αποθηκευτικούς χώρους του ίδιου του μουσείου, είτε σε άλλους εκθεσιακούς χώρους του δήμου. Αναφερόμενος στην ανταπόκριση του κόσμου, η οποία συχνά αμφισβητείται, ο κ. Δημητρόπουλος καθιστά γνωστό ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η επισκεψιμότητα στο Μουσείο είναι αυξανόμενη, κάτι που αποδεικνύεται μέσα από σχετικά στοιχεία. “Ωστόσο, οποιαδήποτε κίνηση γίνεται, είτε αυτή είναι μια περιοδική κίνηση, είτε μια συνολική αναβάθμιση του χώρου μπορεί να βοηθήσει” επισημαίνει, εξηγώντας ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη λειτουργία του Μουσείου τόνισε την ανάγκη εμπλουτισμού του. “Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία γιατί και προγραμματισμένη είναι και συστηματική”, σημειώνει.

“Δεν πρέπει να απαξιώνεται το παρελθόν του Μουσείου”

Παρόλα αυτά σημειώνει ότι δεν θα έπρεπε να απαξιώνεται η προγενέστερη εικόνα του μουσείου. “Κανείς δεν μπορεί να πει ότι το μουσείο στην προηγούμενη μορφή του δεν άξιζε τίποτα. Είχε κάτι και μάλιστα παρουσιασμένο με επιστημονικό και μουσειολογικά σωστό τρόπο” δηλώνει, εκφράζοντας την άποψη ότι “το ξεκίνημα του βιομηχανικού μουσείου ήταν ιδανικό. Όμως για διάφορους λόγους και κυρίως οικονομικούς από ένα σημείο και μετά το μουσείο πέρασε από διαφορετικές περιόδους. Αυτός δεν είναι λόγος για να απαξιώσουμε το παρελθόν, το οποίο ήταν πολύ φανταχτερό και αντίθετα από οποιαδήποτε άλλη γνώμη εγώ πιστεύω ότι το βιομηχανικό μουσείο στο κέντρο των Κυκλάδων και μάλιστα για μια πόλη σαν την Ερμούπολη είναι ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό μουσείο. Αυτή δεν είναι μόνο προσωπική μου εκτίμηση, αλλά και εκτίμηση πολλών ξένων επισκεπτών από χώρες, όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Ετικέτες: