To Loukoumi Festival στο thebest.gr

"Η αρχόντισσα των Κυκλάδων, η Σύρος των δροσερών αέρηδων και των ζεστών ανθρώπων, η πατρίδα του Βαμβακάρη, η ερωμένη του θεάτρου και της μουσικής, των τεχνών και των γραμμάτων, κλείνει το γοητευτικό της μάτι στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης φιλοδοξώντας να γίνει η πρώτη νησιωτική περιοχή που θα φιλοξενήσει την πρόκληση και αυτή που θα τολμήσει να αναμετρηθεί με την ανάγκη ανανέωσης του προφίλ του θεσμού- επί ελληνικού τουλάχιστον εδάφους-, μετά την περιπέτεια της Πάτρας που άφησε μια γεύση γλυκόπικρη και πολλά ερωτηματικά.

H Σύρος, η οποία φιλοξένησε για τρεις ημέρες το thebest.gr γοητεύοντας τα μάτια και τις αισθήσεις, έδωσε τα διαπιστευτήριά της με μια μεγάλη γιορτή, «χτισμένη» πάνω στο κατεξοχήν παραδοσιακό της υλικό, το λουκούμι, και πασπαλισμένη με τη ζάχαρη του προϊόντος, αλλά και την...ζάχαρη των Συριανών, που έχουν ένα τεράστιο ανθρώπινο ταλέντο: Σου μιλούν με την καρδιά τους και αναχωρείς από το νησί τους, κρατώντας τους μέσα στη δική σου καρδιά.

Και παράλληλα, έχουν το ταλέντο να αγαπούν τον τόπο τους και να του αντιγυρίζουν την αγάπη που τους δίνει, έχουν το ταλέντο να ρίχνουν πάνω του τους προβολείς, να μην λοξοκοιτάζουν, να μην περισπώνται, αλλά και να παραμένουν ανοικτοί σε σχέσεις και συνεργασίες, σε παρέες και προτάσεις σαν μεγάλα παιδιά που βιώνουν ακόμη το θαύμα του ενθουσιασμού.

Η Άνω Σύρος και η πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης μετατράπηκαν επί δύο ημέρες σε ένα τεράστιο «λουκουμοποιείο», σερβίροντας φαντασία, δράση, φρεσκάδα και όνειρο και κοινωνώντας την διεκδίκηση της Πολιτιστικής του 2021 με ένα σύνθημα που χτυπάει …φλέβα: «Δεν καλλιεργούμε τον πολιτισμό, είναι στο αίμα μας».

Η αλήθεια είναι ότι το σύνθημα δεν υπερβάλλει: ο τόπος το έχει στο αίμα του, το έχει στον αέρα του, στα πανέμορφα κτίριά του, στις γραφικές γειτονιές και στον συνεχή διάλογο που αναπτύσσεται με τα νησιά που τον περιτριγυρίζουν και των οποίων αποτελεί επίκεντρο, διατηρώντας ωστόσο αναλλοίωτη την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του και τον μοναδικό του χαρακτήρα.

To FORUM20.21 και ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης παρουσίασαν το πρόγραμμα LOUKOUMI FESTIVAL - SYROS 2014 το Σάββατο 23 Αυγούστου στην Άνω Σύρο και την Κυριακή 24 Αυγούστου στην Ερμούπολη σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Το LOUKOUMI FESTIVAL 2014, μια γιορτή που έχει αφορμή την γλύκα και στόχο την ανάδειξη της ομορφιάς και των πλεονεκτημάτων του νησιού, από τις φυσικές ομορφιές έως τις εκλεκτές του γεύσεις, άπλωσε τα μάγια του στην Άνω Σύρο, το βράδυ του Σαββάτου γεμίζοντας με λουκουμόσκονη και λουκουμοψηφιδωτά, μουσική, παιχνίδια, θέατρο σκιών, ντοκυμαντέρ και ...κρυμμένο θησαυρό τα πανέμορφα γραφικά της στενά που έσφυζαν από κόσμο.

Οι διοργανωτές ονόμασαν την Άνω Σύρο για μια βραδιά...Λουκουμάρτη η αλλιώς, «διαφορετική» ελληνική Μονμάρτη. Νέοι μουσικοί και ζογκλέρ πλημμύρισαν τα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού με ήχους και μελωδίες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Καλλιτέχνες και νέοι δημιουργοί γλυκών ψηφιδωτών με λουκούμι, έδωσαν ρεσιτάλ, ενώ οι λουκουμοποιοί κερνούσαν αφειδώς το παραδοσιακό γλύκισμα του νησιού.

Το βράδυ της Κυριακής, στην Πλατεία Μιαούλη, με φόντο το μοναδικό Δημαρχείο της πόλης, έργο του Ερνέστου Τσίλερ που σε ταξιδεύει στην Πάτρα δημιουργώντας μια νοητή γραμμή αδελφότητας, η ιστορία και τα ...έργα του λουκουμιού συνάντησαν τους πρεσβευτές της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Από τη μια τα φώτα, η μουσική, οι λουκουμοποιοί, τα τελάρα για μία σύνθεση με 5 χιλιάδες λουκούμια από παιδικά χέρια, το παγωτό λουκούμι, το ψαθούρι με λουκούμι, τα λουκουμοπαιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και οι συνταγές ζαχαροπλαστικής και απο την άλλη η πρώτη απονομή τιμητικής διάκρισης σε πρόσωπα που προωθούν την προσπάθεια της Σύρου και των Κυκλάδων για την κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Αποκορύφωμα η συγκινητική βράβευση του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου και επικεφαλής της ταξιδεμένης ανά τον κόσμο Ομάδας "Καβάφης" Μπάμπη Κουλούρα, αλλά και της εταιρείας Blue Star Ferries, και η ανάδειξή τους σε πρεσβευτές της προσπάθειας της Σύρου να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Ο Μπάμπης Κουλούρας, ο πολυτάλαντος, μουσικός, ο συνθέτης, ο ηθοποιός, ο κειμενογράφος, ο δημοσιογράφος, ο διοργανωτής δεκάδων τηλεμαραθωνίων αλληλεγγύης για όλες τις γωνιές της χώρας μας αλλά και της γης, ο διακεκριμένος αθλητής, ο ένθερμος υποστηρικτής του νησιού και του πολιτισμού του, είναι ένα πρόσωπο που συμβολίζει όλα όσα είναι και αγαπά η Σύρος, όλα όσα προσπαθεί και αξίζει.

Αυτό ήταν φανερό στην εκδήλωση στην πλατεία της Ερμούπολης, αλλά και στην τελετή βράβευσής του για το συνολικό του έργο και την προσφορά, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την τελετή παράδοσης του βραβείου της πόλης από τον Δήμαρχο της Σύρου κ. Δεκκαβάλα, η οποία ακολούθησε στο θέατρο της πόλης, παρουσία του Γιώργου και της Άννας Νταλάρα, του Μανώλη Μητσιά και άλλων ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων που έχουν την τιμή να ονομάζουν φίλο τους τον Μπάμπη Κουλούρα, τον ανιοδιοτελή και αγνό εργάτη της Σύρου και της τέχνης.

Λίγο πριν το φινάλε της βραδιάς, μας έκλεψε την καρδιά το τραγούδι του Φεστιβάλ, του λουκουμιού και της Σύρου σε πρώτη παγκόσμια «ειδική» προβολή από τη "Νέα Τάξη Πραγμάτων".

Η αυλαία έπεσε με την αποκάλυψη ενός ψηφιδωτού από περίπου 5000 λουκούμια που ήταν αφιερωμένο στα 150 χρόνια του Θεάτρου Απόλλων, το οποίο δημιούργησαν τα μικρά παιδιά από το εργαστήρι παραδοσιακών χορών "Η Σοφία της Παράδοσης".

Η Σύρος, μας αποχαιρέτησε εγκαθιστώντας μέσα μας το σαράκι της επιστροφής, όπως συμβαίνει πάντα με τους τόπους που αγαπιούνται".