Στη μακρινή Αυστραλία ο Πολιτισμός της Σύρου από την Ομάδα Καβάφης

  • Τρίτη, 7 Απριλίου, 2015 - 10:37

Οι Συριανοί καλλιτέχνες μάγεψαν τους Έλληνες Ομογενείς αλλά και τους Αυστραλούς που παρακολούθησαν το μουσικοποιητικό αφιέρωμα τους στον Αλεξανδρινό ‘’Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ-ΑΠ ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ’’. Τα Μ.Μ.Ε της Αυστραλίας μιλούν για την παράσταση αποκαλώντας την πανδαισία, ενώ οι διοργανωτές τη θεωρούν μια από τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία των festivals. Και τα δύο festivals εκφράσανε την επιθυμία τους οι Συριανοί καλλιτέχνες να επισκεφθούν ξανά την Αυστραλία με το αφιέρωμά τους στον ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ και να το παρουσιάσουν σε περισσότερες πόλεις.

Η ΄΄ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗΣ’’ συμμετείχε σε δύο πολύ σπουδαία φεστιβάλ της Αυστραλίας. Στο 33th GREEK FESTIVAL OF SYDNEY και στον Πολιτιστικό Μήνα του FESTIVAL HELLENICA OF ADELAIDE 2015.

Το αφιέρωμα στον Καβάφη παρουσιάστηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων του GREEK FESTIVAL OF SYDNEY την Κυριακή 29 Μαρτίου ώρα 18.00 στο θρυλικό θέατρο ENMORE και το τέλος της παράστασης βρήκε τους θεατές να χειροκροτούν παρατεταμένα και όρθιοι τους Συριανούς συντελεστές. Παρόν ήταν σύσσωμο το Δ.Σ της ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΔΝΕΫ με τον πρόεδρό του κ. Χάρη Δανάλη και το Δ.Σ του GREEK FESTIVAL OF SYDNEY με την πρόεδρο της Οργανωτικής του Επιτροπής κ. Νία Καρτέρη και τη διευθύντριά του κ. Πάμελα Προεστού καθώς και πολλά μέλη της πανεπιστημιακής και καλλιτεχνικής κοινότητας του SYDNEY. Μεταξύ των θεατών ήταν και 20 περίπου Συριανοί Ομογενείς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κρύψουν την υπερηφάνεια και τη συγκίνησή τους για την εξαιρετική απόδοση την συμπατριωτών τους. Στην παράσταση παραβρέθηκε και χειροκρότησε με ξεχωριστό ενθουσιασμό ο Αυστραλός ΟLIVER ZAMMIT και η γυναίκα του ROSEMARIE. Όπως είναι γνωστό ΟLIVER είναι ο πατέρας του δολοφονηθέντος τον Ιούλιο του 2008 από μπράβους της Μυκόνου νεαρού Αυστραλού NTOYJON. Ο τραγικός αυτός Αυστραλός πατέρας είχε δωρίσει τα όργανα του γιου του σε Έλληνες λήπτες. Αυτόν τον υπέροχο πατέρα, αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο είχαν βραβεύσει οι Συριανοί, με πρωτοβουλία του Μπάμπη Κουλούρα, κατά την ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ τον ΙΟΥΝΙΟ του 2009.

Ο ΟLIVER υποδέχθηκε την ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗΣ στο Αεροδρόμιο, τους ξενάγησε και τους παρέθεσε ένα πολύ φιλικό breakfast στο γραφικό Darling Harbour την επομένη της παράστασης. Στο θέατρο ήταν παρούσα και η TARA PODHASKY, θυγατέρα του αλησμόνητου λάτρη της Ελλάδας και της Σύρου, πρόσφατα θανόντος καλλιτέχνη, ΗΑRRY ALLEN PODHASKY (PODALENIOS). H TARA έφθασε αεροπορικώς στο SYDNEY από τη Μελβούρνη όπου διαμένει, αποκλειστικά για να παρακολουθήσει την παράσταση των φίλων του πατέρα της.

Στο τέλος της παράστασης ο πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας και η πρόεδρος του GREEK FESTIVAL OF SYDNEY συνεχάρησαν τους συντελεστές για το αισθητικό αποτέλεσμα, πρόσφεραν στην Ομάδα Καβάφης το Σύμβολο του FESTIVAL και την ανοιχτή πρόσκληση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου να επισκεφθεί ξανά το SYDNEY με το αφιέρωμά του στον ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του πολιτιστικού μήνα του FESTIVAL HELLENICA OF ADELAIDE η ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗΣ έπαιξε στο κατάμεστο, υπέροχο θέατρο ΜΑRION CULTURE CENTER OF ADELAIDE όπου παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα κ. Ανδρέας Γούρας, όλα τα μέλη του Δ.Σ και της Οργανωτικής Επιτροπής του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΗΝΑ του FESTIVAL HELLENICA OF ADELAIDE με τον πρωτεργάτη και διαπρύσιο φίλο της Σύρου Τάσσο Καπετανάκη, μέλη της πνευματικής ζωής της Αδελαΐδας , συγγενείς του κληρονόμου του ΚΑΒΑΦΗ Αλέκου Σεγκόπουλου που ζουν εκεί και πλήθος Ομογενών και Αυστραλών φίλων του ΚΑΒΑΦΗ. Την παράσταση προλόγισε η δημοσιογράφος Σαμπίνα Κελακιού.

Το κοινό χειροκρότησε με ενθουσιασμό τους Συριανούς καλλιτέχνες. Στο τέλος ο Τάσσος Καπετανάκης πρόσφερε στην Ομάδα το αναμνηστικό ΒOOMERANG του FESTIVAL φανερά συγκινημένος δε, επεσήμανε πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί ο πήχης του FESTIVAL σε τόσο υψηλό επίπεδο μετά από αυτή τη συγκλονιστική παράσταση και εξέφρασε την ευχή οι Συριανοί να ξαναβρεθούν στην Αδελαΐδα… Να σημειωθεί ότι ο Τάσσος Καπετανάκης μετάφρασε στα Αγγλικά όλη την παράσταση για να γίνει πιο προσεγγίσιμη στους Αυστραλούς θεατές.

Ο επικεφαλής της ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΒΑΦΗΣ και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου Μπάμπης Κουλούρας προλογίζοντας και τις δύο παραστάσεις στην Αυστραλία τόνισε την ανάγκη οι Έλληνες Ομογενείς και οι φίλοι Αυστραλοί να σταθούν δυνατά στο πλάι της Πατρίδας μας ετούτες τις δύσκολες μέρες που διέρχεται μέσα σ’ αυτή την οδυνηρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Ότι την ΕΛΛΑΔΑ, που έχει προσφέρει στην Ανθρωπότητα τον ομορφότερο πολιτισμό και τους αγώνες της για ελευθερία, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια δεν έχει κανείς το ηθικό ανάστημα να την εγκαλεί, να την ταπεινώνει, να την τιμωρεί και να απειλεί τη λαϊκή της κυριαρχία, επειδή μέσα στον παγκόσμιο, θηριώδη οικονομικό ανταγωνισμό δεν τα κατάφερε τόσο καλά τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας κάποιων ανάξιων πολιτικών της… Ζήτησε ως Πρεσβευτής του FORUM 20.21 να στηρίξουν οι Ομογενείς μας και οι φίλοι Αυστραλοί το όνειρο και την προσπάθεια να αναδειχθούν η Σύρος και οι Κυκλάδες, η πιο όμορφη γωνιά του κόσμου, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ 2021. Στη σκηνή δε των θεάτρων και στο φουαγιέ κυριαρχούσε το μεγάλο διαφημιστικό banner του FORUM 20.21.

Η ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗΣ πρόσφερε στους οικοδεσπότες διοργανωτές λουκούμια και χαλβαδόπιττες προσφορά της βιοτεχνίας ΚΟΡΡΕΣ, το υπέροχο δίτομο έργο του αείμνηστου γιατρού και διανοούμενου Αλέξανδρου Γεννάδιου και ενημερωτικά και αναμνηστικά δώρα του νησιού.

Να επισημάνουμε ότι όλα σχεδόν τα Μ.Μ.Ε της Αυστραλίας πρόβαλλαν την ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗΣ και τη Σύρο διαφημίζοντας τις παραστάσεις αλλά και γράφοντας και λέγοντας διθυραμβικούς επαίνους… Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αυστραλίας, ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, κυκλοφορεί με τετρασέλιδο αφιέρωμα για την εξαιρετική παρουσία των Συριανών καλλιτεχνών, το μεγαλύτερο ραδιόφωνο της Ομογένειας, το SBS , έκανε εκτεταμένο αφιέρωμα ενώ στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί δεκάδες VIDEOS και σχόλια θεατών των παραστάσεων.

Οι Συριανοί έμειναν γοητευμένοι από την απαράμιλλη φιλοξενία των διοργανωτών και στις δύο πόλεις… Η Ελληνική ευγένεια και γενναιοδωρία ήταν αντάξια των παραδόσεων της Πατρίδας μας. Τη 12μελή ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗΣ αποτελούσαν ο Μπάμπης Κουλούρας, η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, ο Νίκος Απέργης, ο Νίκος Ρούσσος, η Ελπίδα Γαδ, ο Ζαννής Μαραγκός, ο Μάκης Πρίντεζης, ο Βαγγέλης Αραγιάννης, η Γεωργία Λίτσα, η Νικολέττα Ρούσσου, ο Ανδρέας Αναγνωστόπουλος και η Ρεγγίνα Σοφού.

Μεγάλοι χορηγοί του ταξιδιού ήταν ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, η Βlue Star ferries, η Delphi Bank, η Qantas, το GREEK FESTIVAL OF SYDNEY και το FESTIVAL HELLENIKA OF ADELAIDE. Πολύ σημαντικές ήταν και οι χορηγίες της βιοτεχνίας λουκουμιών ΚΟΡΡΕΣ και της επιχείρησης παραδοσιακών προϊόντων ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΚΑ.

 

Ετικέτες: