Αναβίωση των εθίμων του Κλήδονα και του «αφανού» στη Σύρο

Τα έθιμα του Κλήδονα και του αφανού αναβίωσαν το βράδυ της Τρίτης πολιτιστικοί σύλλογοι της Σύρου, οι οποίοι καλούν κάθε χρόνο τους φίλους τους να φέρουν τα μαγιάτικα στεφάνια τους, να τα κάψουν, να πηδήξουν τις φωτιές και να διώξουν το κακό.

Με τη συμμετοχή πλήθους επισκεπτών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπείου στην πλατεία του χωριού στον Προφήτη Ηλία, σε συνεργασία με το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο "Η σοφία της Παράδοσης. Μικροί και μεγάλοι άφησαν για λίγο έγνοιες και προβλήματα και πέρασαν τρεις -τέσσερις ώρες με κέφι και ζωντάνια.

Ο σύλλογος ευχαρίστησε τη Σοφία Λούβαρη και τη Νικολέτα Βακονδίου τη δασκάλα της χορευτικής ομάδας του, που ήταν εκεί και μαζί με ένα τμήμα του ομίλου "Η σοφία της παράδοσης" συμμετείχαν στα δρώμενα της όλης εκδήλωσης καθώς και μέλη του συλλόγου, που βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Στο τέλος υπήρχε κέρασμα, άφθονο κρασί και χορός μέχρι το κλείσιμο της βραδιάς.

Την αναβίωση του εθίμου «του αφανού» συνδιοργάνωσε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου, στην πλατεία Μικρασιατικής Μνήμης (πάρκο Ξηροκάμπου). Στα έθιμα της Σμύρνης αναφέρθηκε η γραμματέας του Συλλόγου Άννα Μπούμπα, ενώ ακολούθησε μουσική βραδιά μετά εδεσμάτων με τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και των παιδιών του ΣΤ’ Δημοτικού Σχολείου και του Β’ Νηπιαγωγείου Ερμούπολης.

Αμείωτο ήταν το κέφι και στην Πιάτσα της Άνω Σύρου όπου μικροί και μεγάλοι ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου και γλέντησαν με την ψυχή τους.

Ετικέτες: