«Καλάμια» και «κλωστές» στη βαλίτσα των Φίλων του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας

«Μουσική για Όλους» στη Σέριφο και τη Σαντορίνη

  • Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:10

Μ’ ένα «καλάμι αμοναχό» και μια κλωστή κόκκινη, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους» του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» συνεχίζει το ταξίδι του στα νησιά του Αιγαίου, με επόμενους σταθμούς τη Σέριφο και τη Σαντορίνη.

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Περιλαμβάνει επιλεγμένες εισηγήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, βιωματικά εργαστήρια, ανταλλαγές επισκέψεων ανάμεσα στους μαθητές των μουσικών εργαστηρίων και ταξίδια μαθητών από τα νησιά στην Αθήνα για παρακολούθηση συναυλιών και παραγωγών για παιδιά και νέους ακροατές.

Από τον περασμένο μήνα, το πρόγραμμα ταξιδεύει σε έξι νησιά του Αιγαίου (Ικαρία, Κέα, Λήμνο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο) με τη συνεργασία τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και εθελοντών. Δεκατέσσερις εισηγητές – μουσικοί, παρουσιάζουν και αναπτύσσουν με διαδραστικό τρόπο, δεκαεννέα θέματα. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Για την επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού, μίλησε στην Κέα ο μουσικός Διονύσης Μαλλούχος, δίνοντας απαντήσεις στο ερώτημα «τι γίνεται όταν ένα παιδί μαθαίνει ένα μουσικό όργανο σε σχέση με την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του;».

Από την άλλη, στο νησί της Σίφνου, οι μουσικοί Δημήτρης Σινάνογλου και Αθηνά Τασούλα, παρουσίασαν μια ιστορική και βιωματική προσέγγιση της εμπειρίας της μουσικής ακρόασης, με τίτλο «Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο».

«Μ’ ένα καλάμι αμοναχό» στη Σέριφο

Οι δράσεις των «Φίλων του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» συνεχίζονται το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 19:00, στο Γυμνάσιο Σερίφου (Λιβάδι), όπου ο μουσικός Νίκος Κατριτζιδάκης θα κάνει μία παρουσίαση δεκάδων παραδοσιακών και σύγχρονων πνευστών οργάνων από το σουραύλι μέχρι το πίκολο φλάουτο και από το αναγεννησιακό φλάουτο με ράμφος ως τον αυτοσχέδιο βουκολικό αυλό. Επιπλέον, θα εξηγήσει κατασκευαστικές αρχές, τεχνικά χαρακτηριστικά, θα μοιραστεί ηχογραφήματα και θα ερμηνεύσει ελληνική (και όχι μόνον) παραδοσιακή μουσική στα παλιά, αλλά και στα σύγχρονα όργανα καθώς και επιλεγμένες ευρωπαϊκές μουσικές απ’ τον Μεσαίωνα – επιχειρώντας παράλληλα, μέσα από ένα συνειρμικό και διαισθητικό αυτοσχεδιασμό, να αναζητηθούν γέφυρες σε φαινομενικά απρόσιτους μουσικούς κόσμους- έως τη σύγχρονη εποχή.

«Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί» στη Σαντορίνη

Το εργαστήρι μουσικού παραμυθιού «Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί», θα παρουσιάσει στη Σαντορίνη από 13 έως 15 Φεβρουαρίου η συγγραφέως – μουσικός Μαριβίτα Γραμματικάκη. Παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα μάθουν «τι είναι τα παραμύθια», καθώς και αν «το παραμύθι έχει μουσική ή η μουσική κρύβει κάποιο παραμύθι;». Μέσα από τις εισηγήσεις της, η κ. Γραμματικάκη θα εξηγήσει πως ό,τι και αν ισχύει, είναι το ίδιο σωστό. Κάθε λέξη έχει μια μελωδία και κάθε μελωδία έχει ένα συναίσθημα, άρα κρύβει κάποια λέξη. Και τα δύο μαζί φυσικά γεννούν τις εικόνες. Το ζητούμενο είναι παιδιά και ενήλικες να κατανοήσουν πως το τρίπτυχο λόγος – μουσική – εικόνα γίνεται ένα και ενιαίο με μοναδικό οδηγό την φαντασία.

Τα δύο αυτά εργαστήρια απευθύνονται σε μαθητές Α’ έως ΣΤ’ δημοτικού, προσαρμοσμένα κάθε φορά στις ηλικίες τους. Μέσα σε ένα σχολικό δίωρο, θα αναπτύξουν την φαντασία τους, -θα επικοινωνήσουν με τα συναισθήματά τους, -θα δουλέψουν με ομάδες, -θα υποκριθούν τους ρόλους της ιστορίας -θα αναπτύξουν την επικοινωνία και την εκφραστικότητα, -θα εκφράσουν τις δικές τους ιδέες και θα συντονιστούν μεταξύ τους. Τέλος, θα προσπαθήσουν να βρουν τη μουσική που θα ταιριάζει σε κάθε ήρωα μέσα από επιλεγμένα μουσικά κλασικά θέματα ή από την χρήση κρουστών οργάνων (ντέφι, ταμπούρο, ξύστρα, καμπανούλες) καθώς και από τον ήχο μιας ζωντανής βιόλας (μαζί με την μουσικό). Έτσι, τους δίνεται η δυνατότητα ζωντανής συμμετοχής στην μουσική επένδυση.

Η εικονογράφηση επίσης μπορεί να είναι, για κάποια παιδιά, ένας τρόπος έκφρασης. Τα εργαστήρια, θα πραγματοποιηθούν, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 στις 15:30 για παιδιά και το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου για μαθητές σχολείων, στο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών.

Εσωτερικό παιδί και παραμύθι

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 17:00 η Μαριβίτα Γραμματικάκη θα παρουσιάσει το σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς με τίτλο «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι».

Θέμα του σεμιναρίου είναι το εσωτερικό παιδί που έχει ο καθένας μέσα του και το πως μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του μέσα από ένα παραμύθι. Επιπλέον, η κ. Γραμματικάκη θα εξηγήσει αν το παραμύθι είναι μόνο ένας μύθος ή κρύβει τις μεγαλύτερες αλήθειες, ενώ θα μιλήσει για τους τρόπους χρήσεις του ως μέσου επικοινωνίας, δημιουργίας, έμπνευσης, χαράς και διδασκαλίας».