Τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης για το 2016

Οι προσπάθειες συνεχίζονται

Διημερίδες για τη βιομηχανική κληρονομιά, παιδικά εργαστήρια και εκθέσεις για την κλωστοϋφαντουργία στην Ερμούπολη, τη Συριανή τυπογραφία του 19ου και 20ου αιώνα, καθώς και την κυνηγετική παράδοση του νησιού, είναι μερικές από τις προγραμματισμένες δράσεις του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης για το 2016.

Στις δράσεις αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Μαργαρίτα Καλουτά, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης στο Βιομηχανικό Μουσείο, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν ο απολογισμός πεπραγμένων του 2015, καθώς και ο οικονομικός απολογισμός.

Βιομηχανικό Μουσείο: Πνευματικός σταθμός της Σύρου και των Κυκλάδων

Υπενθυμίζεται πως, ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης ιδρύθηκε το 1996 και μετά από μια μικρή περίοδο λειτουργίας του , επανασυστάθηκε και επαναλειτούργησε το 2010. Σκοπός του είναι να συμβάλει ως αρωγός στη λειτουργία και την υλοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων του Μουσείου, όπως περιοδικές εκθέσεις, επιμορφωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, απόκτηση σημαντικών εκθεμάτων, στον εμπλουτισμό του καθώς και στην αναζήτηση δωρεών και χορηγιών για τους σκοπούς του Μουσείου. Στοχεύει επίσης στην προβολή του Βιομηχανικού Μουσείου, στην προστασία – διάσωση – συντήρηση των εκθεμάτων και των περιουσιακών στοιχείων του και στη συνεχή ανάπτυξή του σε πνευματικό σταθμό του νησιού της Σύρου και όλων των Κυκλάδων γενικότερα.

Στις σημαντικότερες δράσεις της περασμένης χρονιάς, περιλαμβάνονται η ημερίδα “Με την ματιά μας σ' ένα Αειφόρο Μέλλον”, η οποία συνδιοργανώθηκε με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και η έκθεση για την πορεία και την κοινωνική προσφορά της Σχολής Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Σύρου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δράσεις για την επισκευή της οροφής της αποθήκης Βελισσαρόπουλου, ενώ παραλήφθηκαν και τοποθετήθηκαν στο Μουσείο Υαλικά της Υαλουργίας Αργυρόπουλου, που δραστηριοποιήθηκε στη Σύρο περί το 1880. Ο Σύλλογος παρέλαβε επίσης μαντήλια του εργοστασίου Οικονομόπουλου, τα οποία θα εκτεθούν σε ειδικό σταντ, όπως και η Συλλογή Σκευών Εμαγέ Κέας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκθεση με θέμα «Μηχανουργοί και Μηχανουργεία της Σύρου» , η οποία διοργανώθηκε χωρίς οικονομική βοήθεια από κάποιον φορέα, με την αμέριστη συμπαράσταση μηχανικών και μηχανουργών που προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν συντηρημένες μηχανές για να εκτεθούν στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Ο Σύλλογος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους εθελοντές, απονέμοντάς τους ένα τιμητικό ευχαριστήριο έγγραφο.

Υιοθετείστε ένα παλιό μηχάνημα

Πέραν των εκθέσεων, ο Σύλλογος πρότεινε στον Δήμο την παραχώρηση παλαιών σκουριασμένων μηχανημάτων εκτός λειτουργίας σε μηχανικούς που μπορούν να τα φροντίσουν, να τα συντηρήσουν και να τα επιστρέψουν στο Μουσείο, προκειμένου να εκτεθούν. Στόχος αυτής της δράσης είναι η αναζωογόνηση ενός μεγάλου μέρους της περιουσίας του Βιομηχανικού Μουσείο.

Όνειρο των μελών συνεχίζει να αποτελεί η επαναλειτουργία του Εργαστηρίου Συντήρησης Παλαιών Μηχανημάτων και αντικειμένων, μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά κλειστό σήμερα λόγω έλλειψης πόρων.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς κατατέθηκαν επιστολές προς τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Μάριο Βουτσίνου, προκειμένου να καθαρίζεται συστηματικά ο εσωτερικός αλλά και ο περιβάλλων χώρος, ο οποίος λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας είναι πολύ δύσκολο να παραμένει καθαρός και να μπούν καλάθια αχρήστων στον εξωτερικό του χώρο. Έγγραφο συντάχθηκε και προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί το Σκαγιάδικο Αναιρούση, μοναδικό Βιωματικό Μουσείο στην Ελλάδα. Τέλος, υποβλήθηκαν έγγραφα για τη στεγανοποίηση της ταράτσας των κτιρίων Κατσιμαντή και Κορνηλάκη, την εγκατάσταση συναγερμού για την καλύτερη οργάνωση και φύλαξη των μονίμων και περιοδικών εκθέσεων καθώς και την προστασία των μηχανημάτων – εκθεμάτων που βρίσκονται εκτεθειμένα στον προαύλιο χώρο του Μουσείο και για τη διαμόρφωση - προστασία και αξιοποίηση του προαύλιου χώρου του Μουσείου.

Εκθέσεις για το Κυνήγι, την τυπογραφία και την κλωστοϋφαντουργία

Όσον αφορά στις δράσεις του 2016, η κ. Καλουτά τόνισε ότι ο Σύλλογος προσανατολίζεται στην ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση παιδιών διαφόρων ηλικιών με εκπαιδευτικά θεματικά προγράμματα για την τοπική ιστορία, την βιομηχανική ανάπτυξη, τη θάλασσα , τα επαγγέλματα, τον τροχό, τα μηχανήματα κλπ. Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθεί διημερίδα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και άλλων Κέντρων Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που προβάλλουν τη Βιομηχανική κληρονομιά, όπως του Λαυρίου και της Έδεσσας. Η διημερίδα θα είναι ανοικτή στην τοπική κοινωνία και στους εκπαιδευτικούς της Σύρου και των υπολοίπων νησιών των Κυκλάδων.

Επιπλέον, θα διοργανωθεί έκθεση με θέμα «Σκαγιάδικα Σύρου - Γιαμαλάκη - Αναιρούση- Το Κυνηγέσιον εν τη νήσω Σύρω» . Προσπάθεια να αναδειχθούν τα ήθη και τα στερεότυπα της Συριανής κοινωνίας του 19ου αι , τα οποία κατέστησαν το κυνήγι προσφιλή ενασχόληση για όλα τα κοινωνικά της στρώματα μέσα από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, παλαιά κυνηγετικά όπλα και άλλα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα η οργάνωση και καταγραφή της τεχνικής βιβλιοθήκης του ΒΜ , η ανάρτηση όλων των τίτλων των βιβλίων στο site και το άνοιγμα αναγνωστηρίου στο Μουσείο σε συγκεκριμένες ώρες για το κοινό. Πρόκειται για δωρεές ολόκληρων βιβλιοθηκών , όπως αυτές των βυρσοδεψείων Κούτση- Δενδρινού, του κλωστουφαντουργού Λέοντος Δούνια, του χημικού μηχανικού Φαίδωνα Γεωργίου Κοντοπούλου ,των ναυπηγών Αλέξανδρου και Κων/νου Φιλίππου και άλλων. Είναι μια συγκέντρωση σπάνιων τεχνικών εκδόσεων του 19ου και 20 ου αι, που πλέον είναι ταξινομημένες και προσβάσιμες στους ερευνητές.

Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί έκθεση για τη Συριανή τυπογραφία του 19ου και 20ου αιώνα, με μηχανήματα από τις συλλογές του ΒΜ, βιβλία και εφημερίδες που τυπώθηκαν στη Σύρο και γενικά υλικό που θα θυμίσει το πλήθος των τυπογραφείων που λειτουργούσαν στη Σύρο, την συμβολή τους στην προβολή των γεγονότων, στην οικονομία και την κοινωνική ζωή του τόπου. Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν μία έκθεση για την κλωστοϋφαντουργία στην Ερμούπολη για την ανάδειξη της σπουδαιότητας και του ρόλου της στη στήριξη της οικονομίας της Συριανής Κοινωνίας, αρχαίες ελληνικές εφευρέσεις με την πολύτιμη βοήθεια του εμπνευστή κ. Κοτσανά και μία έκθεση με θέμα τις οπτικές ψευδαισθήσεις.

Όνειρο η λειτουργία του Εργαστηρίου Παλαιών Μηχανημάτων

Επιπλέον, θα γίνει μεταφορά του τυπογραφικού εργαστηρίου Τάκη Βάππα από την Αθήνα, μετά από πρόταση δωρεάς του ιστορικού κ. Χρήστου Λούκου, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια λειτουργίας του μοναδικού στα Βαλκάνια Εργαστηρίου Παλαιών Μηχανημάτων και αντικειμένων.

Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του επίκαιρου βιβλίου “Λόγω της κρίσης σας χαρίζω το παιδί μου” με θέμα την εγκατάλειψη παιδιών, λόγω οικονομικών δυσκολιών, αλλά και η υλοποίηση εργαστηρίων για για παιδιά 5-6 ετών , με τίτλο « Λιλιπούτειοι Μηχανικοί» , όπου παιδιά χρησιμοποιώντας παιχνίδια τύπου lego, μπαίνουν στο πνεύμα του μηχανικού και του εργοστασίου.