2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Καλοκαίρι πολιτισμού στην Άνδρο

  • Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2016 - 06:20

Σημαντικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας από την Επίδαυρο, συναυλίες σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και νέων δημιουργών, προβολές, παραδοσιακούς χορούς και σπουδαία αφιερώματα ετοιμάζεται να υποδεχτεί για ένα ακόμη καλοκαίρι η Άνδρος του πολιτισμού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Βούλγαρη επιστρέφει στις 16 Ιουλίου, στο νησί που είναι συνδυασμένο με υψηλής ποιότητας εικαστικά δρώμενα, λόγω του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, του Μουσείου Κυδωνιέως αλλά και της Καϊρείου Βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με τον πολυβραβευμένο δημιουργό, φιλοδοξία του Φεστιβάλ είναι “να αποτελεί, κάθε χρονιά, έναν ανοιχτό χώρο συνεργασίας και φιλοξενίας σημαντικών καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο στη μουσική και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο, τον χορό και τη λογοτεχνία.»

Ένας θεσμός με πορεία προς το μέλλον

Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν και φέτος στο ανοικτό θέατρο, στον παραδοσιακό οικισμό της ώρας Άνδρου, το οποίο σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος. Πρόκειται για ένα θέατρο – κόσμημα, που σέβεται το φυσικό τοπίο κι έχει ενσωματωθεί σε αυτό, χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τα αρχαία θέατρα. Στόχος των δημιουργών του είναι, όσοι αντικρίζουν τη σκηνή, να λένε: "το θέατρο αυτό βρισκόταν πάντα σε αυτήν τη θέση".

Μετά από την πρώτη επιτυχημένη χρονιά του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, το οποίο επισκέφτηκαν περισσότεροι από 9.000 θεατές, μπήκαν οι στέρεες βάσεις ενός θεσμού με πορεία προς το μέλλον, τοποθετώντας την Άνδρο, στην κορυφή της προτίμησης των θερινών προορισμών, όσων αναζητούν μοναδική φυσική ομορφιά, φιλοξενία και πολιτιστικά δρώμενα υψηλού επιπέδου.

Συνδυασμό δηλαδή, μοναδικής φυσικής ομορφιάς , ποιότητας διαμονής και πολιτιστικά δρώμενα, υψηλού επιπέδου.

Φέτος αναμένεται να παρακολουθήσουν το πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, πάνω από 22.000 άτομα.

Ο χώρος του εντυπωσιακού θεάτρου, διατίθεται φυσικά και στους ίδιους τους Ανδριώτες και στην τέχνη τους, που το στηρίζουν με πάθος. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν, η Φιλαρμονική των Νέων του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Άνδρου με το 18ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, οι Χορωδίες του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου.

Σημαντικές είναι και οι δύο συναυλίες που διοργανώνει φέτος στο θέατρο, ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του Ιδρύματος Μιχαήλ Σ. Πολέμη.

Οι διοργανωτές απευθύνουν ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους Ανδριώτες και μη, χορηγούς που πέρσι αγκάλιασαν και στήριξαν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου αλλά και στους συμπατριώτες τους χορηγούς του φετινού 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου που με τη θερμή υποστήριξη και γενναιοδωρία τους αγωνίζονται για την εδραίωση ενός θεσμού πολιτισμού στον τόπο τους".

Το 2ο Φεστιβάλ Άνδρου θα πραγματοποιηθεί από 16 Ιουλίου μέχρι 3 Σεπτεμβρίου 2016.

Π. Βούλγαρης: “Οι συναντήσεις πολιτισμού μας φέρνουν πιο κοντά”

Στο σημείωμά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Παντελής Βούλγαρης εξηγεί ότι χάρη στη συλλογική προσπάθεια τόσο του Δήμου Άνδρου, των ιδιωτών αλλά και όλου του καλλιτεχνικού κόσμου που συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Άνδρου, το υπαίθριο θέατρο του νησιού αποτελεί σήμερα έναν θερινό χώρο συνάντησης πολιτισμού.

“Ξεκινάμε νωρίτερα φέτος τις εκδηλώσεις, από μέσα Ιουλίου και τελειώνουμε τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε περισσότερες παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού. Θέλω να ευχαριστήσω τους καλλιτέχνες που προσφέρθηκαν - και ήταν πολλοί- να μας επισκεφθούν. Αυτές οι συναντήσεις πολιτισμού πιστεύω ότι μας φέρνουν πιο κοντά όλους μας. Απόλυτη ανάγκη σήμερα να εμπνευστούμε από την τέχνη μας και να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη μικρή όμορφη χώρα”.

Το πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου παρουσιάστηκε στη συνέντευξη τύπου του Δήμου Άνδρου, στην αίθουσα “Φαίδρα” του Saint George Lycabettus Hotel, με θέμα την παρουσίαση των κορυφαίων πολιτιστικών δράσεων του καλοκαιριού στο νησί.

Μεταξύ άλλων, έγινε ενημέρωση για την έκθεση του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, την έκθεση του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, το Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα "ΜΜΕ, Γλώσσα και Πολιτισμός" και την έκθεση του Μουσείου Λαογραφίας με θέμα "Το σχολείο 100 χρόνια πριν".

Μίλησαν ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Παντελής Βούλγαρης, ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως κ. Νίκος Σιγάλας, η υπεύθυνη για το Θερινό Πανεπιστήμιο, καθηγήτρια Νικολέττα Τσιτσανούδη και η ιδρύτρια του Μουσείου Λαογραφίας κ. Ειρήνη Βασιλοπούλου.

Θ. Σουσούδης: “Η Άνδρος είναι Φύση και Πολιτισμός”

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης τόνισε ότι η Φύση και ο Πολιτισμός είναι δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Άνδρο και τη διαφοροποιούν, συγκριτικά με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Είναι τα στοιχεία που αποτελούν το συγκριτικό της πλεονέκτημα. “Σε αυτά έχουμε εστιάσει και αυτά προσπαθούμε να αναδείξουμε. Στόχος είναι να γίνει η Άνδρος κορυφαίος προορισμός για επισκέπτες υψηλού επιπέδου. Και φέτος το καλοκαίρι γίνονται αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουσούδης.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Κατερίνα Πολέμη, Μάριος Φραγκούλης, Γιώργος Περρής, Γεωργία Νταγκάκη, Αγγελική Τουμπανάκη κ.ά.