“Το μαντήλι που έπεσε από την οροφή” της νεοκλασικής Ερμούπολης

Παιδαγωγικό εργαλείο... με ιστορία

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ερμούπολης συναντιέται με την παιδική λογοτεχνία μέσα από το βιβλίο της συγγραφέως και εκπαιδευτικού προσχολικής αγωγής Αγγελικής Θάνου “Το μαντήλι που έπεσε από την οροφή”.

Μία ιστορία, που γεννήθηκε από ένα μικρό, αλλά θαυματουργό γαλαζωπό μαντηλάκι για τα γυαλιά.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου στο διατηρητέο κτήριο της οικογένειας Κοή στην Ερμούπολη, το φυσικό χώρο της οροφογραφίας, που αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο μαντηλάκι των οπτικών Κοής και περιγράφεται στην ιστορία.

Το κοινό καλωσόρισε ο επίσημος χορηγός της εκδήλωσης, Σταύρος Κοής, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τη συγγραφέα, αλλά και όλους όσοι θαυμάζουν και αναδεικνύουν μέσα από το έργο τους την ανεκτίμητη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Ερμούπολης, πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Για το βιβλίο της κ. Θάνου με την οποία συνεργάστηκαν στο παρελθόν στο χώρο της εκπαίδευσης, μίλησαν η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, η Σχολική Σύμβουλος Μουσικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου Κική Κουκουλή και η Κατερίνα Ξενάκη, μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου

Στους τρόπους αξιοποίησης του συγκεκριμένου βιβλίου στο Νηπιαγωγείο αναφέρθηκε η κ. Παραμυθιώτου, εξηγώντας ότι εκτός από τις ασκήσεις που περιέχονται και προωθούν την κριτική σκέψη των παιδιών και την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους, δίνεται επίσης η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να αντλήσουν ιδέες από την ιστορία για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν projects με θέματα τους θεούς του Ολύμπου και τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης που αναπαριστώνται στην οροφογραφία.

Πρόσθεσε τέλος, ότι με αφορμή τη συγκεκριμένη ιστορία και την αναφορά στις οροφογραφίες, οι νηπιαγωγοί μπορούν να μιλήσουν για τοπική ιστορία και πολιτισμό ή να ξεκινήσουν ακόμη ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που θα αναφέρεται στην πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου και των Κυκλάδων.

Για την εικονογράφηση του κ. Γιώργου Θεοδώρου και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που προσφέρει “Το μαντήλι που έπεσε από τον ουρανό” μίλησε η κ. Κουκουλη, τονίζοντας ότι η αναφορά της ιστορίας στο Θεό Απόλλωνα και στη λύρα είναι μια θαυμάσια αφορμή να έρθουν οι μικροί μαθητές σε επαφή με τη γέννηση της μουσικής και των μουσικών οργάνων.

Τέλος, η κ. Ξενάκη σημείωσε πως το βιβλίο της κ. Θάνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παιδαγωγικό εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού, αλλά και των γονιών, για τους μαθητές των μικρών, κυρίως, τάξεων. Με διαθεματική προσέγγιση μπορεί να συνδυαστεί  με την ιστορία της τρίτης δημοτικού και  να αποτελέσει έμπνευση για διερευνητική εργασία και περαιτέρω ανάπτυξη από τα παιδιά.

Στη συνέχεια, το κοινό είχε τη χαρά να ακούσει την ιστορία του μαντιλιού από την κ. Θάνου, συνοδεία κιθάρας. Η Ελπίδα Γαδ, με τη μοναδική φωνή της ερμήνευσε το τραγούδι που γράφτηκε για το βιβλίο από τον μουσικό Αντρέα Γκούβα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Βασίλης Καραγιάννης, Σχολικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, η Ελένη Τσελεμπή, εκπρόσωπος του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και φυσικά η ιδιοκτήτρια του διατηρητέου κτιρίου, Μυρσίνη Κοή.