Το καλοκαίρι διασκεδάζουμε και ανακαλύπτουμε τους θησαυρούς της Κέας

Η τζιώτικη φιλοξενία θα κλέψει τις εντυπώσεις

Σ’ ένα μαγευτικό καλοκαιρινό σκηνικό, όπου ο πολιτισμός κουρνιάζει στον ώμο της ιστορίας και φωτίζει τον αρχέγονο πλούτο μας που συγκινεί κάθε λάτρη του, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη θα τραγουδήσει το Σάββατο 9 Ιουλίου για το Θέατρο της Αρχαίας Καρθαίας στην Κέα.

Με τη «δωρική» και τρυφερή φωνή της, η αγαπημένη ερμηνεύτρια καλεί το κοινό να γνωρίσει το σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό εύρημα που μόλις πέρυσι ήρθε στο φως, αποτελώντας ένα κομψοτέχνημα τόσο για το νησί της Κέας, όσο και για ολόκληρη τη χώρα.

Χρώματα από την Ελλάδα του χθες και του σήμερα θα «λούσουν» τον ιστορικό χώρο της Κόκκας, απέναντι από το Βουρκάρι, σε μια μοναδική συναυλία με το φως του φάρου του Αγίου Νικολάου να δίνει το ρυθμό της καρδιάς μας.

Στόχος της συναυλίας είναι η ανάδειξη μίας σημαντικής πολιτιστικής πλευράς της Κέας, η οποία προσφέρει στους φίλους της την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους ανεκτίμητους θησαυρούς της μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Κόσμοι μαγικοί κι ανεξερεύνητοι

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, το νησί θα ζήσει αξέχαστες στιγμές μουσικής, τέχνης και πολιτισμού. Ναυάγια ενός αιώνα, παραμύθια από τα πέρατα της Γης και η Αρχαία Καρθαία μας θα μας ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς, ανεξερεύνητους. Γεύσεις και αρώματα, χοροί και τσαμπούνες θα πλημμυρίσουν τις καρδιές όλων και η τζιώτικη φιλοξενία θα κλέψει τις εντυπώσεις.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Κορησσίας θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Αγαπημένη μου Ελλάς» με την Κωνσταντίνα Κλαψινού, τη Σοφία Μανολάκου, τον Μάρις Ντερντέ και τον Γιάννη Φραγκίσκο.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κέας στη μνήμη της ιστορικής προσωπικότητας του Λάμπρου Κατσώνη θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί  στην Πιάτσα Ιουλίδας στις 16 Ιουλίου και ώρα 21:00.

Ομιλία με θέμα τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων» θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου στο Αγροτικό Λαογραφικό & Πολιτιστικό Μουσείο στον Μυλοπόταμο, ενώ την Τετάρτη 20 Ιουλίου, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Οτζιά προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή γιορτή στην Παραλία Οτζιά.

35 αφηγητές και μουσικοί από όλο τον κόσμο σκορπίζουν «νόστιμες» ιστορίες με θέμα το «ψωμάκι» στην 14η Γιορτή Παραμυθιών (23-31 Ιουλίου).

Παραδοσιακά γλέντια

Ξεχωριστή θέση στο πολιτιστικό πρόγραμμα του δήμου κατέχουν και τα παραδοσιακά πανηγύρια της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος από τον Σύλλογο Ποισσών «ο Άγιος Ισίδωρος» (06.08), του Δεκαπενταύγουστου (Ιουλίδα – Καστριανή – Επισκοπή), της Κάτω Μεριάς (16.08) και του Αγίου Συμεών (01.09) από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο «Καρθαία», καθώς και του Αγίου Σώστη (07.09) από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Οτζιά.

Τα «Σιμωνίδεια» από τον Σύνδεσμο Απανταχού Κείων επιστρέφουν στις 7 Αυγούστου στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου Κορρησίας.

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν το τριήμερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων (19-21 Αυγούστου) και το Διεθνές Συνέδριο για τα 100 χρόνια ναυαγίων της Κέας (30 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου) με ομιλίες και θαλάσσιες εκδηλώσεις.