Μικροί Θεοί στο νησί των θαυμάτων

  • Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2016 - 06:21

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά το βιωματικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό εργαστήρι για παιδιά δημοτικού με τίτλο “Μικροί Θεοί στο νησί των θαυμάτων”.

«Ένα σπίτι που ζει δε μένει ποτέ τελείως ακίνητο» κατοικείται από μικρούς θεούς, κινείται από τον Τηνιακό αέρα και τη δημιουργικότητα των Ανθρώπων του, φωτίζεται από το φως της Τέχνης, μεγαλώνει με τους καρπούς της Φύσης και η απλότητα του εσωτερικού χώρου εναρμονίζεται με την απλότητα του εξωτερικού περιβάλλοντα χώρου.

Τα παιδιά θα εξερευνήσουν το Τηνιακό τοπίο, θα το αισθανθούν, θα φωτογραφήσουν το κομμάτι που τους συγκινεί, θα παρατηρήσουν τις αρχιτεκτονικές μορφές της Τήνου, τα σπίτια, τη λαβυρινθώδη ένωσή τους και ακολουθώντας τα βήματα του αρχιτέκτονα θα εμπνευστούν, θα μελετήσουν, θα σχεδιάσουν, θα επιλέξουν τοπικά υλικά και πατώντας στην ιστορία, τονπολιτισμό, τις συνθήκες του νησιού, τις ανάγκες θα φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα: να κατασκευάσουν μια νέα μορφή, το δικό τους σπίτι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια με αρχιτεκτονικά σχέδια και κατασκευή μακετών, ζωγραφική, αφήγηση, φωτογράφηση, παιχνίδια με το φως και τη σκιά, προβολές, θεατρικό παιχνίδι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια με αρχιτεκτονικά σχέδια και κατασκευή

μακετών, ζωγραφική, αφήγηση, φωτογράφηση, παιχνίδια με το φως και τη σκιά, προβολές, θεατρικό παιχνίδι.

Μπορούν να συμμετέχουν: παιδιά Α΄, Β΄,Γ΄ δημοτικού (ομάδα Α: 1-6/8) και παιδιά Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ δημοτικού (ομάδα Β: 8-13/8).

Αριθμός παιδιών ανά εβδομάδα: 20 (το μέγιστον).Κάθε μέρα, μια ώρα πριν την έναρξη του προγράμματος θα πραγματοποιείται για γαλλόφωνα παιδιά πρόγραμμα γνωριμίας με την Ελληνική γλώσσα, ενώ κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα δίνονται εξηγήσεις και στα γαλλικά από ειδικό παιδαγωγό.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 1 – 6 Αυγούστου και 8 – 13 Αυγούστου 2016.

Διδάσκει η Μαρώ Σφακιανοπούλου.

Η Μάρω Σφακιανοπούλου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μεγάλωσε στο Σουδάν. Έχει κάνει σπουδές κλασικής κιθάρας όπως και ψυχολογίας, με ειδικότητα στην παιδαγωγική. Εργάζεται ως παιδαγωγός σε εκπαιδευτήριο προσχολικής αγωγής στην Αθήνα. Από το 1990 έχει δημιουργήσει και διδάσκει το «Λογοτεχνικό Εργαστήρι», ένα βιωματικό πρόγραμμα προσέγγισης της γλώσσας και της λογοτεχνίας που απευθύνεται σε παιδιά. Από το 2008 έχει δημιουργήσει και παρουσιάζει το πρόγραμμα διαχείρισης συναισθημάτων «Βγάλε το τζίνι από μέσα σου» σε συνεργασία με τον μουσικό Γιάννη Ψαριώτη. Εργάστηκε ως κειμενογράφος σε ραδιοφωνικές εκπομπές για παιδιά και έχει διασκευάσει δύο θεατρικά έργα για παιδιά.

Συμμετείχε στην επιμέλεια της ανθολογίας, Τα παραμύθια των αισθήσεων. Έχει γράψει: Η κυρία με τις καμήλες, Το ξύπνημα των κούκων, Από την καλή κι από την ανάποδη, Δυότυχος Παραδείσης, Ταξίδι στο αόρατο λευκό, Μια ανήσυχη μέρα, Αόρατες φωνές, Πρελούντα.