Μοναδικές γαστριμαργικές εμπειρίες χάρισε το 1ο “Syros Greatings”

Ένα φεστιβάλ... μπουκιά και συγχώριο

Ντόπιοι παραγωγοί, επιχειρήσεις εστίασης, σεφ με όρεξη και φαντασία, αλλά και γνωστές προσωπικότητες από το χώρο της γαστρονομίας έθεσαν τις πρώτες βάσεις για να καταστεί μελλοντικά η Σύρος ένας από τους πιο «νόστιμους» προορισμούς των Κυκλάδων και όχι μόνο.

Το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού “Syros Greatings” που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων με σκοπό την ουσιαστική ανάδειξη και προβολή της τοπικής γαστρονομίας και των παραδοσιακών προϊόντων, κίνησε το ενδιαφέρον τόσο το κοινού, όσο και έγκριτων δημοσιογράφων του οίνου και της γεύσης, που υποστήριξαν θερμά την πρώτη στοχευμένη προσπάθεια του νησιού να κατακτήσει μία θέση στο γαστρονομικό χάρτη της χώρας.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις με την υποστήριξη του Aegean Cuisine, παραγωγών, επιχειρήσεων, Συλλόγων και του Δήμου Σύρου Ερμούπολης ξεκίνησε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου με την παρουσίαση της έκθεσης «Φάτε μάτια Σύρο» της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου στο δυτικό αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εντάσσεται και η έκθεση για την ιστορία του συριανού λουκουμιού στο Βιομηχανικό Μουσείο.

«Κόπιασαν» και εντυπωσιάστηκαν

Το «παρών» στη γαστρονομική γιορτή της Σύρου έδωσαν πρόσωπα που έχουν συνδέσει το όνομά τους και τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους με το πεδίο της γαστρονομίας, όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης (opinion leader), η Ντίνα Νικολάου (σεφ), η Ελένη Ψυχούλη (δημοσιογράφος), η Μυρσίνη Λαμπράκη (σεφ). Κοντά τους βρέθηκαν πολλές ακόμη προσωπικότητες από το χώρο της δημοσιογραφίας και της συγγραφής βιβλίων γαστρονομικού περιεχομένου, όπως η Μάγια Τσόκλη (ΤΑΜΑ), ο Γιώργος Πίττας (GREEK GASTRONOMY GUIDE) και ο Δημήτρης Ρουσσουνέλος (Γαστρονόμος).

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο θερινό κινηματογράφο «Παλλάς», με live μαγειρέματα και έκθεση τοπικών προϊόντων. Οι chefs των εστιατορίων του δικτύου Aegean Cuisine στη Σύρο αλλά και guest chefs μαγείραψαν συριανή κουζίνα για το κοινό και οι τοπικοί παραγωγοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους. Πλήθος επισκεπτών είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το γαστρονομικό πλούτο του νησιού, να δοκιμάσει πολλές και διαφορετικές γεύσεις και να «αλιεύσει» τα μαγειρικά μυστικά των παραγωγών (μελιού, τυριού, λουκουμιού, παραδοσιακών προϊόντων κ.α).

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται σήμερα με την παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου, η οποία ωστόσο είναι κλειστή στο ευρύ κοινό.

Αναλυτικότερα, στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας.