Ανάδειξη του γαστρονομικού «πλούτου» της Σύρου μέσα από το 1ο Syros GrEATings

Οι Συριανές νοστιμιές στο πιάτο μας

Τις γνωστές και άγνωστες «νοστιμιές» του επέδειξε και ανέδειξε το νησί της Σύρου, κάτω από την ομπρέλα του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού “Syros GrEATings” με το οποίο φιλοδοξεί να κατακτήσει μία θέση στο γαστρονομικό χάρτη της χώρας.

Το τυρί, η κάπαρη, το μέλι, τα λουκούμια, οι χαλβαδόπιτες και πολλά ακόμη τοπικά προϊόντα είχαν την τιμητική τους στην πρώτη γευστική «γιορτή» στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, που ένωσε παραγωγούς, επιχειρηματίες, σεφ και φορείς του νησιού με στόχο την προβολή της γαστρονομικής κουλτούρας της Σύρου.

Κάτοικοι, επισκέπτες, γνωστοί σεφ, αλλά και μία πλειάδα δημοσιογράφων οίνου και γεύσης είδαν, δοκίμασαν και απόλαυσαν τον γαστρονομικό πλούτο της Σύρου μέσα από σειρά δράσεων που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων με τη θερμή συμμετοχή μελών του Δικτύου «Aegean Cuisine», και την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Συλλόγου «Τερψιχόρη», και πολλών ακόμη φορέων.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, οι προσκεκλημένοι του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας του, τις δυνατότητες που προσφέρει στα μέλη του το Δίκτυο «Aegean Cuisine» αλλά και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων των νησιών.

Αμέσως μετά, οι 30 εκπρόσωποι του συνόλου των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ασχολούνται με τη γαστρονομία μεταφέρθηκαν στο Ινστιτούτο Κυβέλη, για ένα θερμό καλωσόρισμα με συριανά εδέσματα από μέλη του «Aegean Cuιsine», καθώς και τραγούδια από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών και Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το επόμενο πρωί, επισκέφτηκαν παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις εστίασης του νησιού, καθώς και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, όπου φιλοξενείται η έκθεση για την ιστορία του συριανού λουκουμιού. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του φεστιβάλ, παρουσιάστηκε επίσης η έκθεση της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου με τίτλο Φάτε μάτια Σύρο», στο δυτικό αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Ζωντανά μαγειρέματα και έκθεση τοπικών προϊόντων

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο θερινό κινηματογράφο «Παλλάς», με live μαγειρέματα και έκθεση τοπικών προϊόντων. Οι chefs των εστιατορίων του δικτύου Aegean Cuisine στη Σύρο αλλά και guest chefs μαγείρεψαν συριανές συνταγές για το κοινό και οι τοπικοί παραγωγοί έγιναν μία «αγκαλιά» παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους. Τα μαγειρέματα άνοιξαν οι σπουδαστές του ΔΙΕΚ Σύρου και έκλεισαν με μοναδικά coctails με γεύση από Σύρο. Πλήθος επισκεπτών είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το γαστρονομικό πλούτο του νησιού, να δοκιμάσει πολλές και διαφορετικές γεύσεις και να «αλιεύσει» τα μαγειρικά μυστικά των παραγωγών (μελιού, τυριού, λουκουμιού, παραδοσιακών προϊόντων κ.α).

Το φεστιβάλ τίμησαν, μεταξύ άλλων, πρόσωπα που έχουν συνδέσει το επαγγελματικό προσανατολισμό τους με το πεδίο της γαστρονομίας και τους οποίους έχουμε αγαπήσει μέσα από την τηλεοπτική παρουσία του, όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης (opinion leader), η Ντίνα Νικολάου (σεφ) και η Ελένη Ψυχούλη (δημοσιογράφος).

«Η Σύρος τα πήγε περίφημα»

Στη δυναμική και τις προοπτικές ανάπτυξης και καθιέρωσης του “Syros GrEATings” ως σημαντικού πολιτιστικού θεσμού, που θα αποτελεί το ετήσιο ραντεβού ανθρώπων της γαστρονομίας από όλη τη χώρα αναφέρθηκε η κ. Νικολάου. Όπως τόνισε «η Σύρος είναι ένα όμορφο νησί με έντονη γαστρονομική παράδοση και πλούτο, που διαθέτει τις βάσεις για μία μεγάλης εμβέλειας διοργάνωση, όπως αυτή». Σύμφωνα με την ίδια, η προώθηση της τοπικής κουζίνας δύναται να αποφέρει αξιόλογα οφέλη, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε ηθικό επίπεδο. «Πρέπει να πιστεύουμε στα τοπικά προϊόντα, να επενδύουμε σε αυτά και να τα τονώσουμε, καθώς αποτελούν μεγάλο κίνητρο τόσο για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, όσο και για την ενασχόληση νέων ανθρώπων με το αντικείμενο, που επιθυμούν να δημιουργήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πολλά και μοναδικά προϊόντα»

Εντυπωσιασμένη από τις προσπάθειες που καταβάλλει η Σύρος για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας της, εμφανίστηκε και η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Ελένη Ψυχούλη. «Το νησί έχει μεταμορφωθεί και πιστεύω ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ’ το Κάπρι, την Κυανή Ακτή και όλους αυτούς τους μυθικούς προορισμούς που έχουμε στο μυαλό μας και δίνουμε λεφτά για να τους επισκεφτούμε, αγνοώντας ουσιαστικά τι υπάρχει στον τόπο μας, επεσήμανε η κ. Ψυχούλη, υποστηρίζοντας ότι η Σύρος είναι ένα νησί που παράγει πολλά και μοναδικά προϊόντα. Καταλήγοντας, τόνισε «πως όλες αυτές οι προσπάθειες πρέπει να διαδοθούν και στις αγορές της υπόλοιπης Ελλάδας, ώστε ο κόσμος να έρθει και να απολαύσει τις άπειρες «νοστιμιές» του νησιού, γιατί το αξίζει τόσο αυτό, όσο και ο άνθρωπος που το επιλέγει ως προορισμό του».

Γέφυρες επικοινωνίας μέσα από τη γεύση

Για τη θεαματική στροφή της Σύρου με στόχο την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού μίλησε ο δημοσιογράφος του «Γαστρονόμου» και υπεύθυνης της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, Δημήτρης Ρουσσουνέλος, τονίζοντας πως είναι σημαντικό για τα νησιά να εντοπίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γαστρονομίας τους και να τα προβάλουν σ’ ένα κοινό τραπέζι, την Κυκλαδίτικη κουζίνα». «Τρώμε, μαγειρεύουμε και παράγουμε τα ίδια πράγματα κάτω από τον ίδιο ήλιο, τον ίδιο ουρανό και την ίδια θάλασσα, άρα είμαστε υποχρεωμένοι σε αυτό το κυκλαδίτικο οχυρό όπου ζούμε, να δημιουργούμε πράγματα που έχουν να κάνουν με τα προϊόντα που δημιουργούνται σε αυτή τη γη» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως «οι γέφυρες επικοινωνίας μέσα από τη γεύση θα πρέπει να είναι ανοιχτές».

«Γνωριμία των ντόπιων με τον πλούτο τους»

«Θετικό βήμα για την αναβάθμιση του τουρισμού αλλά και της ποιότητας ζωής» χαρακτήρισε τη διοργάνωση μεγάλων φεστιβάλ γαστρονομίας, όπως το «Syros GrEATings» ο δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων με θέμα τα πανηγύρια, τα καφενεία και τη γαστρονομία των Κυκλάδων, Γιώργος Πίττας. Όπως τόνισε, η χρήση και η κατανάλωση τοπικών προϊόντων αποτελεί κομμάτι πολιτισμού. «Στην Τοσκάνη που είναι ο μεγαλύτερος γαστρονομικός προορισμός, αυτοί που προτιμούν περισσότερο την τοπική κουζίνα είναι οι ντόπιοι. Το γεγονός, λοιπόν, ότι τόσος κόσμος ήρθε να δει και να γευτεί σήμερα αυτά τα προϊόντα είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για το νησί», κατέληξε.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Ρούσσος αναφέρθηκε στη μεγάλη συστράτευση του συνόλου των τοπικών φορέων για τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού στη Σύρου, που κρίνεται αρκετά ενθαρρυντική για την καθιέρωσή του και την κατ’ επέκταση ανάπτυξη του νησιού.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν χθες το πρωί με την παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με στόχο την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων τους.