Εργαστήρια πειραμάτων Φυσικής με απλά υλικά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου - Ερμούπολης

«Οι Μικροί Επιστήμονες» της Σύρου πειραματίζονται

Συνεχίζεται το ταξίδι των «Μικρών Επιστημόνων» της Σύρου στο μαγικό κόσμο της Φυσικής μέσα από τη σειρά εργαστηρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό Νεκτάριο Φαρασόπουλο.

Κάθε Τετάρτη, 20 μαθητές από Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού πραγματοποιούν τα πρώτα βήματά τους στο χώρο της επιστήμης, αντλώντας μέσα από θεωρητικές συζητήσεις και πειράματα, τις απαραίτητες γνώσεις για την κατανόηση του σύμπαντος .

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης η οποία άνοιξε και πάλι τις πόρτες της στους μαθητές του νησιού μετά τις «παραμυθοσαλάτες» που δημιούργησαν και σέρβιραν με επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι.

Εξοικείωση με τις φυσικές επιστήμες

«Βασικός σκοπός των εργαστηρίων είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τις φυσικές επιστήμες» σημείωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Φαρασόπουλος υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρώτου εργαστηρίου που έθεσε τις βάσεις για να περάσουν οι συμμετέχοντες στο πρακτικό σκέλος του προγράμματος. «Στόχος του ήταν να καταλάβουν και να μπουν στη λογική του επιστημονικού τρόπου σκέψης. Ότι για να επιβεβαιώσω κάτι το οποίο υποθέτω, θα πρέπει να κάνω ένα πείραμα. Ήταν ένα απλό εργαστήριο, μέσα από το οποίο οι μαθητές έλαβαν το μήνυμα ότι δεν παίρνω κάτι ως δεδομένο, μόνο και μόνο επειδή το σκέφτηκα ή μου το είπε κάποιος, αλλά περνάω σε επιστημονική απόδειξη. Κάνω μια υπόθεση, εφαρμόζω ένα πείραμα για να δω αν ισχύει ή όχι και μετά κάνω τη γενίκευση. Αυτό ήταν αρκετά επιτυχημένο, τα παιδιά πέρασαν καλά και μπόρεσαν και κατάλαβαν κάποιες βασικές αρχές» τόνισε ο δάσκαλος του ΣΤ’ Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Από τη θεωρία στην πράξη

Όπως εξήγησε, τα τρία επόμενα εργαστήρια έχουν περισσότερο κατασκευαστικό χαρακτήρα, καθώς τα παιδιά θα κληθούν να ζωγραφίσουν και να φτιάξουν πράγματα, χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως χαρτόνια, λάστιχα κλωστές κ.α. Παράλληλα, θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν κάποιες βασικές πτυχές των φυσικών επιστημών, όπως ο αέρας, το νερό και το φως.

Υπογραμμίζεται ότι τα εργαστήρια της Σύρου ακολουθούν τη φιλοσοφία των λεγόμενων «science clubs» του εξωτερικού, όπου παιδιά συγκεντρώνονται τα απογεύματα στα σχολεία και σε διάφορες λέσχες, συμμετέχοντας σε δράσεις σχετικές με τις επιστήμες.

«Τα εργαστήριά μας, αν και μικρής διάρκειας, αποτελούν μία καλή ευκαιρία για παιδιά από διαφορετικά σχολεία του νησιού να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των φυσικών επιστημών», επισήμανε ο κ. Φαρασόπουλος.

Ευρύ πεδίο συμμετεχόντων

Παρά το γεγονός ότι οι «Μικροί Επιστήμονες» έκαναν για πρώτη φορά φέτος την εμφάνισή τους στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο υπεύθυνος του προγράμματος αναφέρθηκε στην πολυετή συνεργασία του με την κ. Χαρούλα Σκαβάκη, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιεί με τους μαθητές του.

Ωστόσο τόνισε τη διαφορά μεταξύ των προγραμμάτων σε μια σχολική τάξη και των δράσεων σε ένα μεγαλύτερο χώρο, εξηγώντας ότι τα εργαστήρια της Βιβλιοθήκης προσφέρουν τη δυνατότητα για ένα ευρύτερο πεδίο συμμετοχών. «Αντίστοιχα πειράματα, θα κάνω και με τους μαθητές της τάξης μου, τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Απλά, με τη Βιβλιοθήκη επιχειρούμε μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση να δώσουμε την ευκαιρία και σε παιδιά από άλλα σχολεία που δεν θα έχουν εμένα ως δάσκαλο να έρθουν σε επαφή με το κομμάτι των φυσικών επιστημών».

Καταλήγοντας, πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα ενδέχεται να επαναληφθεί και μελλοντικά, δίνοντας τη δυνατότητα και σε παιδιά που δεν πρόλαβαν να εγγραφούν να περιπλανηθούν στον κόσμο των φυσικών επιστημών. «Αν η υλοποίηση του προγράμματος ανταποκριθεί στις αρχικές προσδοκίες μας και οι μαθητές μείνουν ικανοποιημένοι και μάθουν κάτι από όλο αυτό, τότε μπορεί να επαναληφθεί σε άλλο χρονικό πλαίσιο».

Τα εργαστήρια ολοκληρώνονται στις 16 Νοεμβρίου.

Χριστούγεννα θα ‘ρθουν πάλι

Το δυνατό φθινοπωρινό ξεκίνημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης προετοιμάζει το έδαφος για τις εορταστικές δράσεις της, που επί σειρά ετών αποτελούν μία αγαπημένη συνήθεια των μικρών φίλων της. Εν όψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου, η Βιβλιοθήκη θα διοργανώσει ένα «ιδιαίτερο» εργαστήριο κατασκευών αλλά και διάφορες εκδηλώσεις με γιορτινό άρωμα. Στόχος της Βιβλιοθήκης είναι η συνέχιση της συνεργασίας της με εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων, που επιθυμούν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στα παιδιά του νησιού μέσω εβδομαδιαίων προγραμμάτων ή δράσεων χωρίς κόστος, αλλά με πολύ κέφι.