Ο Σύνδεσμος Απανταχού Κείων στο 1ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Τομέα Πολιτισμού Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.

Έδωσαν την ψυχή τους στην παράδοση

Παραδοσιακούς χορούς από την Κέα όπως το συρτό, ο μπάλος, η πόλκα και ο βουλγάρικος, παρουσίασε η χορευτική ομάδα του Συνδέσμου Απανταχού Κείων στο 1ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Τομέα Πολιτισμού Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. με θέμα "Χοροί της Πατρίδας μας - Ήθη και Έθιμα".

Το φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» στο Μαρούσι με τη συμμετοχή περίπου 40 δήμων της χώρας είχε ως στόχο την ανάδειξη των Παραδόσεων της Πατρίδας μας, των ηθών και εθίμων που είναι άρρηκτα συνυφασμένα με την ιστορική φυσιογνωμία του Έλληνα.

Μέσα από την εκδήλωση «φωτίστηκαν» έθιμα με ιστορία, που χάνονται στα βάθη των αιώνων, πολιτισμικές πρακτικές, που διατηρούνται από την εποχή του Ομήρου, παραδόσεις δεμένες με τις διαφορετικές «φυλές» και κουλτούρες του τόπου, που σαγηνεύουν με το βαθύτερο νόημά τους την χαρακτηριστική φυσιογνωμία του Έλληνα.

Ανάδειξη αξιών, ηθών και εθίμων

Με το Φεστιβάλ Παράδοσης, ο Τομέας Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ πέτυχε το στοίχημα της διαδημοτικής συνένωσης και της προαγωγής της τοπικής κουλτούρας μέσα από την ανάδειξη του πλούτου, της ποικιλομορφίας και της «πολυχρωμίας» των ελληνικών παραδόσεων.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης έχουν χρέος να αναδείξουν και να τιμήσουν τις αξίες, τα ήθη και έθιμα που διατηρούνται από την εποχή του Ομήρου, τις παραδόσεις που είναι άρρηκτα δεμένες με τις διαφορετικές κουλτούρας της χώρας μας και συνθέτουν το βαθύτερο νόημα της εθνικής μας ταυτότητας. Πρόσθεσε επίσης ότι τέτοιας εμβέλειας Φεστιβάλ δίνουν την ευκαιρία σε δεκάδες συλλογικές ομάδες Δήμων της Αττικής να αναδείξουν το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και να συνθέσουν ένα μοναδικό φάσμα ιστορικής ελληνικής φυσιογνωμίας, μέσα από τα ήθη και έθιμα του λαού μας. «Αντλούμε δύναμη μέσα από κάθε διαδημοτική πρωτοβουλία και συνεχίζουμε να διευρύνουμε τα πεδία αυτοδιοικητικής συνύπαρξης και πολιτιστικής ανατροφοδότησης», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι τη χορευτική ομάδα του Συνδέσμου Απανταχού Κείων συνόδευσαν οι μουσικοί: Δημήτρης Δεμένεγας (λαούτο, τραγούδι), Αλεξανδρος Δεμενεγας (τσαμπούνα), Dimitris Zoulos (βιολί, τραγούδι), Mikoniatis Giannis (λαούτο) και Ντόμπρος Παρασκευάς (τουμπί).