Με χρώμα και επίσημους «καλεσμένους» από τα προϊστορικά Χάλαρα, τις Ινδίες, την Αμερική, τη Χονολουλού και το διάστημα «πλημμύρισαν» Άνω Σύρος και Ερμούπολη

Το Συριανό Καρναβάλι τα ‘σπασε

Στην ιστορία πέρασε το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2017 ως μία από τις καλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων ετών, που «απογειώθηκε» χάρη στο κέφι, την ευρηματικότητα και την πρωτότυπη θεματολογία των ομάδων, τις συμμετοχές από άλλες πόλεις της Ελλάδας, μα πάνω από όλα τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Παρά την ήπια βροχόπτωση, που προβλημάτισε αρχικά καρναβαλιστές, υπεύθυνους και παρευρισκόμενους τόσο στην παραλιακή ζώνη, όσο και στην πλατεία Μιαούλη, ο καιρός στάθηκε σύμμαχος στην κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων της Σύρου, συμβάλλοντας στην ομαλή διεξαγωγή της μεγάλης παρέλασης των αρμάτων στους δρόμους της Ερμούπολης.

Καρναβαλικό ξεφάντωμα στα σοκάκια της Άνω Σύρου

Το πρώτο ραντεβού μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών δόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, η οποία έχει παράδοση στο καρναβάλι για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Με σημείο εκκίνησης την Καμάρα, οι καρναβαλικές ομάδες τόσο της Σύρου, όσο και της Εύβοιας, της Θεσσαλονίκης και του Μεσολογγίου παρέλασαν στα γραφικά σοκάκια, δίνοντας στο κοινό μία πρώτη γεύση από τις εκπλήξεις που το περίμεναν την επόμενη ημέρα στο κέντρο της πόλης.

Τις ομάδες υποδέχτηκαν στην Πιάτσα της Άνω Σύρου, οι παρουσιαστές του Καρναβαλιού Γιώργος Ρούσσος και Μαριάννα Βακονδίου, που για μία ακόμη φορά επιστράτευσαν το χιούμορ και τη θετική ενέργειά τους, δημιουργώντας ένα ευχάριστο και πανηγυρικό κλίμα, που δεν θύμιζε σε τίποτα τις αμήχανες στιγμές στην τελετή έναρξης των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Τα μέλη των ομάδων μίλησαν για το θέμα τους, καλαμπούρισαν με τους παρουσιαστές, ενέτειναν την αγωνία του κόσμου για τα δυνατά χαρτιά τους και εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα των επισκεπτών του μεσαιωνικού οικισμού, η καρδιά του οποίου χτυπούσε από νωρίς το απόγευμα σε καρναβαλικούς ρυθμούς με επίκαιρα τραγούδια, αλλά και την προετοιμασία της παραδοσιακής φασολάδας που περίμενε τους φίλους της Άνω Σύρου στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου των Ζεϊμπεκιών στην πλατεία του Μάρκου Βαμβακάρη από το παραδοσιακό εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης».

Δεν έτυχε… πέτυχε

Χρώματα, εντυπωσιακά άρματα και «καλεσμένοι» από τα προϊστορικά Χάλαρα της Άνω Σύρου, τη Βενετία, τις Ινδίες, τη Χονολουλού, το Χόλυγουντ, αλλά και το διάστημα «πλημμύρισαν» το επόμενο απόγευμα την Ερμούπολη, στο πλαίσιο της μεγάλης παρέλασης με πρωταγωνιστή το σπουδαίο σατιρικό ποιητή της νεότερης γενιάς, Γεώργιο Σουρή.

Τον Σουρή υποδύθηκε ο ηθοποιός Γεώργιος Μιχαλάκης, πλαισιωμένος από τους ήρωες του Συριανού ποιητή, δημοσιογράφου και εκδότη, Φασουλή και Περικλέτο (Δημήτρη και Λάκη Καπέλλα). Οι τρεις τους κατέφτασαν στην πλατεία Μιαούλη με άρμα που επιμελήθηκε η Πηνελόπη Ασλάνογλου και παρουσίασαν ένα μοναδικό θεατρικό δρώμενο.

Ακολούθησε η ομάδα “Λίθιοι” που διακρίθηκε στο 3ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού, προετοιμάζοντας το έδαφος για την υποδοχή των καρναβαλικών ομάδων

Αστείρευτο κέφι και εντυπωσιακά άρματα

Την παρέλαση άνοιξαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Στροπώνων Ευβοίας με το θέμα “Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι...”. Τη σκυτάλη πήραν μικροί και μεγάλοι “Γονδολιέρηδες” του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος», οι οποίοι «πάντρεψαν» με το κουπί τους τον Άγιο Μάρκο της Βενετίας με τον Άγιο Νικόλαο της Σύρου. Συναισθήματα σκόρπισαν στη συνέχεια οι χαρούμενες φατσούλες του 6ου Δημοτικού Σχολείου, «γιατί έτσι τους αρέσει». Πρόωρα έφεραν το φετινό καλοκαίρι οι “σαγιονάρες” του Δημοτικού Σχολείου και των Νηπιαγωγείων Βάρης – Μάννα, που μαζί με τους «Ευχούληδες» του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου «βούτηξαν» την Ερμούπολη στο χρώμα και έφεραν το χαμόγελο στα χείλη όλων μας.

Με τον Super Αντωνάκη τους, παρέλασαν οι «Superοχοι» του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, δίνοντας το μήνυμα ότι είμαστε αρκετά δυνατοί για να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία στον δρόμο μας και να επιτύχουμε το στόχο μας. Το πρώτο μέρος της παρέλασης ολοκληρώθηκε με τον “Γυφτομαχαλά από την Χαλάστρα” του Χορευτικού Συλλόγου Χαλάστρας ΚΠΟΔΔ Θεσσαλονίκης και «Του Κουτρούλη τον Γάμο” από τον Λαογραφικό Αθλητικό Σύλλογο Μεσολογγίου.

“Μπάχαλο” τα έκαναν εκείνοι... οι Ζαβοί που με τις ευλογίες του Βούδα μας μετέφεραν στο “Ταζ Μπαχάλ”, σέρνοντας τις αγελάδες τους και δοξάζοντας την προστάτιδα τους τη «Μπαχάλω». Νεράιδες και παλικάρια ξεπήδησαν από την οθόνη της Φίνος Φιλμ στο λιμάνι της Σύρου και η Ερμούπολη έγινε πόλος έλξης για stars του Χόλυγουντ από το “Belle Epoque Cafe”.

Στη “Χωνωλουλού” πήγαν φέτος οι «Ωραίοι που έχουν χρέη», κάνοντας χούλα χουπ και μοιράζοντας στον κόσμο μπανάνες. Τα αγγελούδια της Απάνω Χώρας έριξαν τις ζεϊμπεκιές τους στην πλατεία Μιαούλη, όπου λίγο αργότερα προσγειώθηκαν οι Vourvourigans, έπειτα από έναν χρόνο απουσίας από το Συριανό Καρναβάλι, για έναν διαφορετικό πόλεμο των άστρων μαζί με την πριγκίπισσα Λέια και τους υπόλοιπους ήρωες της γνωστής σειράς ταινιών.

Από τα προϊστορικά Χάλαρα κατέφτασαν οι Φλίντστοουνς της Ομάδας Πεζοπόρων Σύρου, η οποία «έκλεψε» τις εντυπώσεις με το άρμα - «δεινοσαυράκι» της. Άρωμα από σαλούν της Άγριας Δύσης έφεραν οι «Άνω Ποταμών» με το θέμα “Σουβλάκι Γουέστερν και Πράσσειν Άλογα”, ενώ η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τις ”ψυχές” του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μέχρι την ανάδειξη των τεσσάρων νικητριών ομάδων από την Κριτική Επιτροπή, οι καρναβαλικές ομάδες επέδειξαν για μία ακόμη φορά τις χορευτικές ικανότητές τους με τo «Macarena» και άλλους αποκριάτικους χορούς.

Οι τέσσερις νικητές του Συριανού Καρναβαλιού 2017

“Οι Ωραίοι έχουν χρέη” ήταν οι μεγάλοι νικητές του Συριανού Καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής” 2017. Η ομάδα απέσπασε το βραβείο “Γεωργίου Σουρή” με το θέμα της “Στη Χωνωλουλού” και τις φρεσκότατες μπανάνες που μοίραζαν στο κοινό τα μέλη της.

Το βραβείο καλύτερης “κατασκευής” απονεμήθηκε στην Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου για το “προϊστορικό” άρμα της με τον Ντίνο το δεινοσαυράκι από τους Φλιντστόουνς. Η Βίλμα, ο Φρέντι, η Μπέτυ ο Μπάρνευ και η παρέα τους έκαναν βόλτα “στα Χαλαρά δια ροπάλου” και βρέθηκαν μεταξύ των τεσσάρων νικητών της μεγάλης διοργάνωσης.

Καλύτερη σατιρική ομάδα αναδείχθηκαν “Εκείνοι οι Ζαβοί” για το Ταζ Μπαχάλ τους, ενώ το βραβείο “πρωτότυπου θέματος” απονεμήθηκε στους stars του Belle Epoque που φιλοδοξούν να μετατρέψουν την Ερμούπολη σε Ermoupolywood. Σημειώνεται μάλιστα ότι από την παρουσίαση της ομάδας δεν έλειψε και η πηγή έμπνευσης του φετινού θέματος της ομάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, το πρόσωπο του οποίου περιφερόταν ανάμεσα σε πολλές προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ.

Το βραβείο παρέλαβαν η Μέριλιν Μονρόε που τραγούδησε και το “happy birthday” στον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, η Τζέσικα Ράμπιτ, ο Τσάρλι Τσάπλιν, το “ναυάγιο” του Τιτανικού και πολλοί ακόμα κινηματογραφικά ινδάλματα.

Τα βραβεία απένειμαν οι παρουσιαστές του Συριανού Καρναβαλιού, Γιώργος Ρούσσος και Μαριάννα Βακονδίου, μαζί με τον Δήμαρχο κ. Μαραγκό, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, τον ακούραστο εθελοντή του Καρναβαλιού κ. Μάρκο Ρούσσο και τον Γεώργιο (Σουρή) - Μιχαλάκη.

Γιόρτασαν την επιτυχία στον πεζόδρομο

Αμέσως μετά το πέρας της καρναβαλικής διοργάνωσης, μέλη των ομάδων μετέφεραν το κέφι, τα χαμόγελα και τη γλυκιά αποκριάτικη “τρέλα” τους στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη στην Ερμούπολη. Μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές χόρεψαν με την ψυχή τους στους ξέφρενους ρυθμούς γνωστών τραγουδιών, κλείνοντας την αυλαία της επιτυχημένης διοργάνωσης του Συριανού Καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής” 2017, με “άφθονο” χορό, πειράγματα κι αστεία πραγματοποιώντας ένα  όμορφο πάρτι έως τα μεσάνυχτα. Σε όλο το μήκος του πεζόδρομου και μπροστά από τα εμπορικά καταστήματα, μικροί πάγκοι είχαν τοποθετηθεί εκ μέρους αρκετών ομάδων, τα μέλη των οποίων απολάμβαναν αλλά και προσέφεραν στον διερχόμενο κόσμο λιχουδιές, κεράσματα και κρασί, ενώ οι συμμετέχοντες στις δύο παρελάσεις (Άνω Σύρο και Ερμούπολη), είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλους, προκειμένου να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η – κατά γενική ομολογία – επιτυχημένη καρναβαλική διοργάνωση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Η "Κοινή Γνώμη" θέλει να ευχαριστήσει τον Άγγελο Βαρθαλίτη για την παραχώρηση των εναέριων πλάνων που μας παραχώρησε"