Έγκριση χρηματοδοτήσεων των Φεστιβάλ του «Σύρος – Πολιτισμός 2017»

"Κουτσουρεμένο" budget, σταθερή ποιότητα

Μειωμένο κατά 5.000 ευρώ είναι το σύνολο των φετινών επιχορηγήσεων προς τους διοργανωτές των φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017».

Το ποσό που θα λάβουν συνολικά 9 φεστιβάλ του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ανέρχεται στις 36.000 ευρώ, έναντι των 41.000 ευρώ που είχαν δαπανηθεί την προηγούμενη χρονιά.

Ειδικότερα, με 2.000€ θα επιχορηγηθούν το Eye’s Walk Digital Festival και το Διεθνές Φεστιβάλ Αργεντίνικου Tango 2017, ενώ 3.000€, θα διατεθούν στο 5o Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου, στο 6ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου και στο 5ο Φεστιβάλ Χορού «Dance Fest 2017». Το ποσό των 4.000€, θα λάβουν το Syros International Film Festival και το 24ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, ενώ 5.000€ θα δοθούν στο 13ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής. Στην κορυφή των επιχορηγήσεων βρίσκεται το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων «animasyros» με 10.000€.

Εκτός χρηματοδοτήσεων το Φεστιβάλ Αιγαίου

Το μοναδικό φεστιβάλ, το οποίο δεν θα χρηματοδοτηθεί φέτος από τον Δήμο είναι το 13ο Φεστιβάλ Αιγαίου. Η διοργανώτρια εταιρεία «MidAme International INC» θα εισπράξει τα έσοδα των εισιτηρίων από τις παραστάσεις με μια παρακράτηση της τάξεως του 10% για την ενοικίαση του Θεάτρου «Απόλλων». «Είναι κάτι που δέχτηκαν και οι διοργανωτές» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, υπενθυμίζοντας ότι στα τρία χρόνια διοίκησης της υπάρχουσας δημοτικής αρχής, το Φεστιβάλ Αιγαίου χρηματοδοτήθηκε μόνο πέρυσι με το ποσό των 5.000 ευρώ.

Οι δαπάνες που εισηγήθηκε η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου εγκρίθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ είχε προηγηθεί ο προγραμματισμός των συγκεκριμένων φεστιβάλ του «Σύρος – Πολιτισμός» σε παλαιότερη συνεδρίαση πριν από την εκπνοή του 2016.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει μελλοντικά επόμενη εισήγηση της Επιτροπής προς το Σώμα για τη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, το οποίο θα συνδιοργανωθεί και πάλι με το Επιμελητήριο Κυκλάδων. «Αυτή τη στιγμή, περιμένουμε απάντηση τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την αιγίδα, όσο και από κάποιους άλλους χορηγούς ώστε να διαμορφωθεί το πρόγραμμα και να υποβληθεί η σχετική εισήγηση», υπογράμμισε η κ. Μενδρινού.

Έγκαιρος προγραμματισμός

Όπως υπογράμμισε, παρά την οικονομική κρίση, τα φεστιβάλ που αποτελούν το 70-80% του «Σύρος – Πολιτισμός» παραμένουν αλώβητα, καθώς ο Δήμος συνεχίζει να στηρίζει τις καθιερωμένες διοργανώσεις, αλλά και να εντάσσει και νέες στο πολιτιστικό πρόγραμμά του.

Πρόσθεσε δε, ότι, σημαντικό ρόλο στην ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών έπαιξε ο έγκαιρος προγραμματισμός για τη φετινή χρονιά, ο οποίος επιτεύχθηκε χάρη στην άμεση επαφή του Δήμου με τους διοργανωτές. «Ζητήσαμε από όλους να διοχετευτεί πιο γρήγορα το υλικό τους για να γίνει καλύτερη προώθηση όλων των φεστιβάλ και κατ’ επέκταση του Σύρος – Πολιτισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η έγκαιρη επιχορήγηση θα λύσει τα χέρια των υπευθύνων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν και άλλους χορηγούς, πλην του Δήμου.

«Αλώβητα» τα φεστιβάλ από τη μείωση του προϋπολογισμού

Όσον αφορά στο ύψος των χρηματοδοτήσεων, η Αντιδήμαρχος υποστήριξε πως παρά τη μείωση στον προϋπολογισμό του «Σύρος – Πολιτισμός» ο Δήμος κατάφερε να κρατήσει το σύνολο των φεστιβάλ, αλλά και να ενισχύσει οικονομικά και νέα, όπως το Φεστιβάλ Αργεντίνικου Tango. “Το φεστιβάλ αυτό εντάχθηκε πέρυσι στο πρόγραμμα, ενώ φέτος χρηματοδοτείται για πρώτη φορά. Έχει τεράστια δυναμική και περιμένουμε τους διπλάσιους επισκέπτες από την προηγούμενη διοργάνωση» τόνισε, προσθέτοντας ότι ένα ακόμη φεστιβάλ το οποίο στηρίζει ο Δήμος είναι το «Dance Fest» των Ακροποδητί. «Αυτό αποτελεί, μεταξύ άλλων και μια αναγνώριση της ομάδας που διακρίθηκε στα φετινά Βραβεία «Κάρολος Κουν» και κάνει σπουδαία δουλειά στο νησί μας».

Σημείωσε μάλιστα πως, ο Δήμος καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου οι περισσότερες εκδηλώσεις των φεστιβάλ να είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ενίσχυση των «αδύναμων» διοργανώσεων

Στόχο του Δήμου, σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, αποτελεί η επιχορήγηση όλων των διοργανώσεων που αποτελούν τη «σημαία» του Σύρος – Πολιτισμούς και κυρίως εκείνων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εξεύρεση χορηγιών. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, αλλά συμφωνήσαμε να γίνουν δύο δωρεάν παραστάσεις και τους προτείναμε η μία εξ’ αυτών να πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, προκειμένου να προβληθεί σε συνεργασία με την Καθολική Επισκοπή και το ιστορικό εκκλησιαστικό όργανο. Κάποια φεστιβάλ από μόνα τους έχουν και μεγάλους χορηγούς από πίσω και μεγάλη χρηματοδότηση και κάποια άλλα είναι λίγο πιο αδύναμα. Αυτά προσπαθούμε να τα στηρίξουμε» σημείωσε η κ. Μενδρινού.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τη σημασία του έγκαιρου προγραμματισμού, ο οποίος αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για τη χρηματοδότηση των φεστιβάλ, όσο και για την καλύτερη δυνατή προώθησή τους που θα παίξει βασικό ρόλο στην ενημέρωση των φίλων τους, αλλά και στην εξωστρέφεια του «Σύρος – Πολιτισμός» γενικότερα.