Στα χνάρια του μεγάλου Μάρκου

  • Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2017 - 06:15

Η μουσική παράδοση ενός τόπου αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ταυτότητάς του, σήμα κατατεθέν της κουλτούρας και του πολιτισμού, που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, σκορπίζοντας τα χρώματα και της μελωδίες του.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης δεν είναι απλά ο Πατριάρχης του ρεμπέτικου τραγουδιού στην Ελλάδα, αλλά ο Συριανός που κατάφερε μέσα από την αγάπη του για τη μουσική να κάνει τη γενέτειρά του επίκεντρο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η «Φραγκοσυριανή», τα «Μαύρα Μάτια» και πολλές ακόμη επιτυχίες του αείμνηστου Μάρκου παρασύρουν νοερά τους ακροατές στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, όπου κάθε καλοκαίρι στήνονται μοναδικά μουσικά γλέντια.

Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων δημιούργησαν πέρυσι το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Μάρκος Βαμβακάρης» που αποτέλεσε και τη ναυαρχίδα του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός».

Σημαντική επίσης στιγμή ήταν το αφιέρωμα του Μουσικού Ομίλου Σύρου στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος στο λόγο του μίλησε για το ρεμπέτικο, τον Μάρκο Βαμβακάρη, αλλά και για το χρέος του νησιού να διαφυλάξει αυτή την παρακαταθήκη που άφησε πίσω του, δημιουργώντας μία αντίστοιχη μουσική σχολή.

Το όραμα του μεγάλου συνθέτη φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα, καθώς πριν από λίγες ημέρες αναγνωρίστηκε από το Ειρηνοδικείο Ερμούπολης το Σωματείο με την επωνυμία «Εν Χορδαίς και Οργάνοις (Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή»). Σκοπός του Σωματείου είναι α) η διδασκαλία και εκμάθηση έγχορδων και άλλων μουσικών οργάνων, β) η διδασκαλία της ρεμπέτικης, παραδοσιακής και εν γένει λαϊκής μουσικής, η) η διάσωση και διάδοση της ρεμπέτικης μουσικής, δ) η διοργάνωση σεμιναρίων ρεμπέτικης και παραδοσιακής μουσικής, ε) η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ημερίδων και συναυλιών με σκοπό τη διάδοση των παραπάνω μουσικών ειδών και στ) η δημιουργία εργαστηρίων για τη μελέτη, καταγραφή, διάδοση και διδασκαλία της ρεμπέτικης παραδοσιακής και εν γένει λαϊκής μουσικής.