Δωρεάν παραχώρηση καταλόγων από παλαιότερες εκθέσεις της Πινακοθήκης Κυκλάδων, με τη σφραγίδα του συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Το «πέρασμα» μεγάλων εικαστικών που άφησε εποχή

Αίτημα του γνωστού συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη περί δωρεάν παραχώρησης καταλόγων από εικαστικές εκθέσεις, που φιλοξενήθηκαν κατά το παρελθόν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, θα τεθεί μελλοντικά στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η πρόταση του κ. Ιωαννίδη αφορά σε εκθέσεις σημαντικών και διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων επί Δημαρχίας Γιάννη Δεκαβάλλα, όταν ο ίδιος είχε το ρόλο υπευθύνου στον τομέα των εικαστικών.

Στο σχετικό έγγραφό του προς το Τμήμα Πολιτισμού και την Αντιδήμαρχο Θωμαή Μενδρινού, πρότεινε την πώληση του συγκεκριμένου υλικού, τα έσοδα από την οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για σκοπούς του Δήμου.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως οι διαθέσιμοι κατάλογοι ανέρχονται στα 1.700 κομμάτια, τα οποία θα δοθούν στον Δήμο, αμπαλαρισμένα σε κουτιά. Το υλικό προέρχεται από εκθέσεις καταξιωμένων ζωγράφων που έχουν εκθέσει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Γιάννης Γαΐτης, ο Άλκης Πιερράκος, ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Θεόδωρος Μανωλίδης, ο Κώστας Τσόκλης, ο Θανάσης Τσίγκος,ο Παύλος Σάμιος, ο Σαράντης Καραβούζης, ο Βασίης Σπεράντζας, ο Γιάννης Κότης, ο Μιχάλης Μακρουλάκης, η Όπυ Ζούνη, ο Κώστας Παιάρας, ο Σωτήρης Σόρογκας κ.α.

Καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο

΄Όταν παρουσίαζα τις μεγάλες εκθέσεις στο νησί, συνήθιζα πάντα να φτιάχνω με δικά μου χρήματα γύρω στους 200-300 καταλόγους» σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Ιωαννίδης, εξηγώντας πως, από τη στιγμή της απομάκρυνσής του από τα εικαστικά του Δήμου, έπειτα από 18 χρόνια καλής δουλειάς, το υλικό αυτό του είναι άχρηστο». Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να πεταχτεί, καθώς τα βιβλία δεν πετιούνται, ούτε σκίζονται. Στην επιστολή του προς την κ. Μενδρινού διευκρινίζει ότι η παραχώρηση των καταλόγων δεν προϋποθέτουν καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμου. «Εγώ δεν θέλω χρήματα» υποστηρίζει, καθιστώντας δε γνωστό ότι, στο παρελθόν είχε δωρίσει μέρος των εσόδων από την πώληση καταλόγων σε φύλακα της Πινακοθήκης, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ανάδειξη του διαχρονικού καλλιτεχνικού γίγνεσθαι στη Σύρο

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσφορά του έχει διττή σημασία, καθώς πέρα από την πιθανή συγκέντρωση εσόδων, φιλότεχνοι επισκέπτες της Σύρου θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πλούσιο εικαστικό γίγνεσθαι του νησιού, που κάθε καλοκαίρι αποτελεί σημείο αναφοράς μεγάλων καλλιτεχνών του τόπου μας και όχι μόνο. «Είναι σημαντικό να μάθει ο κόσμος πως, από την Πινακοθήκη έχουν περάσει όλοι οι μεγάλοι εικαστικοί, όπως ο Τσόκλης και ο Δρούγκας. Για το λόγο αυτό, χαίρομαι και χειροκροτώ τους υπεύθυνους για την πρωτοβουλία τους να φιλοξενήσουμε έργα του Κώστα Βαρώτσου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Επισημαίνει μάλιστα πως τα τελευταία χρόνια, κατέθεσε και ο ίδιος στη δημοτική αρχή προτάσεις για πραγματοποίηση εκθέσεων, χωρίς κανένα κόστος για τον δήμο, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές. Ωστόσο, έχει παραγγείλει ένα γλυπτό τριών μέτρων, το οποίο πρόκειται να τοποθετεί στην πλατεία του Φοίνικα, μετά το τέλος της ανάπλασης, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί η παιδική χαρά στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Ποσειδωνία με δική του χορηγία. «Πονάω αυτό το νησί όσο λίγοι και η ψυχή μου βρίσκεται εδώ. Αφήνουμε πίσω μας διαφωνίες και κόντρες του παρελθόντος και κοιτάζουμε μόνο πώς μπορούμε να ομορφύνουμε ακόμη περισσότερο αυτόν τον τόπο», καταλήγει.

Ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα του κ. Ιωαννίδου τέθηκε προς συζήτηση στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία και ενέκρινε ομόφωνα την δωρεάν παραχώρηση των προσφερόμενων καταλόγων. Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος Γιώργος Παπαμανώλης τόνισε ότι το εν λόγω υλικό θα μπορούσε να πωληθεί σε χώρους, όπου ο Δήμος έχει εγκαταστήσει ταμειακές μηχανές, όπως το Βιομηχανικό Μουσείο και το Θέατρο Απόλλων.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο Νίκος Φωτεινιάς αναρωτήθηκε κατά πόσο θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους επισκέπτες του νησιού για υλικό παλαιότερων εκθέσεων, καθώς και για το αν κρίνεται απαραίτητη η εξασφάλιση ειδικής άδειας από την Εφορία.

Ο κ. Παπαμανώλης εξήγησε ότι το θέμα της πώλησης των καταλόγων, καθώς και ο ορισμός της τιμής τους θα αποφασιστούν από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα αξιολογήσει με τη σειρά του το αίτημα του κ. Ιωαννίδη. Ωστόσο, τόνισε ότι «η εκτίμησή του για τα τεμάχια που θα μπορούσαν να πουληθούν είναι πολύ συντηρητική». Συμπλήρωσε δε, πως εφόσον στο παρελθόν υπήρχαν αντικείμενα προς πώληση, ο Δήμος είχε ήδη δηλώσει στην εφορία τη σχετική δραστηριότητα.

Συνήθης τακτική πολιτιστικών χώρων

Όσον αφορά στις επιφυλάξεις για το όφελος από την αξιοποίηση ενός τέτοιου υλικού, σημειώνεται ότι, το φαινόμενο πώλησης υλικού που περιλαμβάνεται στο αρχείο ενός πολιτιστικού χώρου δεν είναι καινούριο. Εκτός από Μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, πολλά θέατρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό διαθέτουν προς πώληση προγράμματα και βιβλία στα οποία είναι βασισμένα παλαιότερες παραγωγές τους για όσους ενδιαφέρονται να τα αποκτήσουν. Επομένως, ανάλογη διαχείριση εκθεσιακών καταλόγων από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος φιλοξενεί διαχρονικά δουλειές σημαντικών καλλιτεχνικών με μεγάλη πορεία στον χώρο, δεν θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, ούτε συνεπάγεται κάποια οικονομική ζημία για το Δήμο.