Με επιλεγμένες προβολές για παιδιά και ενήλικες συνεχίζεται η αγαστή συνεργασία μεταξύ του μεγάλου πολιτισμικού φορέα και της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Η ΕΛΣ στο «Σύρος – Πολιτισμός 2018»

Η προβολή δύο επιτυχημένων παραγωγών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα αποτελέσει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018», θα μεταδοθούν στο Θέατρο Απόλλων, οι παραστάσεις «Ο Πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της Φωτιάς» για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και «Ο Μικάδος» για το ευρύ κοινό.

Ο θεσμός των προβολών της ΕΛΣ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2016 με τις όπερες «La Traviata» και «Καρμενσίτας», οι οποίες άνοιξαν το χριστουγεννιάτικο πολιτιστικό πρόγραμμα του νησιού.

Έμφαση στη γνωριμία των παιδιών με το λυρικό θέατρο

«Είναι σημαντικό ο Δήμος μας να διατηρεί συνεργασία με τόσο σημαντικούς φορείς», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού. Ωστόσο, δεν έκρυψε πως, επιθυμία του αρμόδιου Τμήματος ήταν η φιλοξενία μίας ζωντανής παράστασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στόχος ανέφικτος, λόγω του υψηλού κόστους και της μείωσης του προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό.

Σημειώνεται μάλιστα πως, ο Δήμος είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για να συμπεριλάβει κάποια προβολή στο περσινό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμά του. «Είχαμε αποστείλει σχετικό αίτημα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Έτσι, επιδιώξαμε την ένταξη εκδηλώσεων στο πρόγραμμα «Σύρος-Πολιτισμός» εξήγησε η κ. Μενδρινού, καθιστώντας γνωστό πως, ο Δήμος επιθυμεί τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας, καθώς η μεγάλη απήχηση που γνώρισαν οι δύο προηγούμενες προβολές στο νησί αποδεικνύει ότι, το νησί «αγκαλιάζει» το έργο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Υπενθυμίζεται ότι, η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, εν αντιθέσει με άλλες παρόμοιες δράσεις, δίνοντας στον κόσμο τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σπουδαίες παραγωγές, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

«Η αθρόα προσέλευση του κόσμου πριν από ενάμιση χρόνο μας εξέπληξε και μας έδωσε ένα κίνητρο για να το επαναλάβουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδρινού, διευκρινίζοντας ότι, μέσα από αυτή την προσπάθεια, δίνεται έμφαση στη γνωριμία και επαφή των παιδιών με το λυρικό θέατρο. Τέλος, δεν έκρυψε την επιθυμία της για μελλοντική ένταξη της Σύρου στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εναλλακτικής Σκηνής «Οι νότες αρμενίζουν» και «Τρίτο Κουδούνι», τα οποία ήδη υλοποιούνται στην Τήνο και τη Μύκονο.  

Ιδεώδης εισαγωγή στον κόσμο της λυρικής τέχνης

Τα πρωινά της 1ης και 2ης Οκτωβρίου 2018 θα μεταδοθεί, στο Θέατρο Απόλλων, η όπερα για παιδιά και νέους «Ο Πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της Φωτιάς» του σημαντικού συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή. Το έργο βασίζεται σε γνωστό παραδοσιακό ρώσικο παραμύθι, στο οποίο βασίστηκε επίσης και το διάσημο μπαλέτο του Ίγκορ Στραβίνσκι. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και στοχεύει να αποτελέσει μια ιδεώδη εισαγωγή στον κόσμο της λυρικής τέχνης, από έναν δημιουργό με σύγχρονο μουσικό και θεατρικό ιδίωμα. Το λιμπρέτο είναι της Σοφιάννας Θεοφάνους, ενώ το εξαμελές ενόργανο σύνολο διευθύνει ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

Η ιστορία του έργου μιλά για το Πουλί της φωτιάς, ένα μεγαλόσωμο, πανέμορφο πτηνό με μαγικές ικανότητες και μεγαλοπρεπές φτέρωμα στο χρώμα της φωτιάς, το οποίο όμως βάζει σε μεγάλες περιπέτειες όποιον επιχειρεί να το αγγίξει. Το ασυνήθιστο και εκθαμβωτικό ον συμβολίζει την απόλυτη ελευθερία και η κατάκτησή του σχετίζεται με την πραγματοποίηση των πιο δύσκολων στόχων, των πιο μεγάλων επιθυμιών.

Κεντρικό θέμα του παραμυθιού είναι η αλαζονεία ως ένας δρόμος που οδηγεί στην απομόνωση και τελικώς την καταστροφή. Στις παραστάσεις μου η σκηνοθεσία και η μουσική γεννιούνται μαζί. Οι σχέσεις των ηρώων και οι συνθήκες των σκηνών καθοδηγούν τη συνθετική σκέψη, με στόχο να υπηρετηθεί η δραματουργία του έργου. Οι μουσικές δομές δημιουργούνται κατ’ αρχάς ως αποτέλεσμα της μουσικής απεικόνισης μιας σκηνικής συμπεριφοράς, όμως στο επόμενο στάδιο, και καθώς διαμορφώνεται η συνολική φόρμα της παράστασης, η μουσική αναλαμβάνει να οδηγήσει τη δραματουργία αξιοποιώντας συνθετικές και ενορχηστρωτικές τεχνικές.

Κοφτερή σάτιρα των κοινωνικοπολιτικών ηθών του 19ου αιώνα

Το βράδυ της Τρίτης 2 Οκτωβρίου 2018, θα μεταδοθεί για το ευρύ κοινό της Σύρου η ξεκαρδιστική εξωτική όπερα «Ο Μικάδος» των Ουίλλιαμ Σβενκ Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν, σε μουσική διεύθυνση–ενορχήστρωση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.

Η απόδοση του λιμπρέτου, παραγγελία για τη συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και της ομάδας μουσικού θεάτρου Ραφή, ανήκει σε δύο διακεκριμένους μεταφραστές, τον Γιώργο Τσακνιά, που ανέλαβε την απόδοση των πεζών μερών και την Κατερίνα Σχινά, που απέδωσε στα ελληνικά τα μελοποιημένα μέρη.

Οι δημιουργοί του έργου, εμπνεύστηκαν από την ατμοσφαιρική Άπω Ανατολή για να συνθέσουν μια κοφτερή σάτιρα των κοινωνικοπολιτικών ηθών του 19ου αιώνα. Η βία, η διαφθορά, ο λαϊκισμός, η υποκρισία και ο πουριτανισμός μπαίνουν στο στόχαστρο του δαιμόνιου καλλιτεχνικού διδύμου, που στηλιτεύει με χιούμορ και ελαφράδα τα κακώς κείμενα της εποχής του.

Στη μαγική πολιτεία του Τιτιπού, όπου ο Μεγάλος Αυτοκράτορας (Μικάδος) είχε απαγορεύσει το κόρτε, οι ερωτύλοι ράφτες γίνονται δήμιοι για να μην αποκεφαλίσουν... τον εαυτό τους, οι βουλευτές αυτοανακηρύσσονται σε «άρχοντες των πάντων» και τα απαγορευμένα φλερτ ανθίζουν στις πιο απίθανες εκδοχές. O συνθέτης Άρθουρ Σάλλιβαν θεωρούσε τον Μικάδο το αριστούργημά του, με το οποίο πραγματοποίησε την πολυπόθητη σύζευξη ανάμεσα στην «ελαφριά» βρετανική οπερέτα και τη «σοβαρή» αγγλική όπερα, όπου το «χιούμορ, η σάτιρα, οι χαρακτήρες και η υψηλής ποιότητας μουσική συνυπάρχουν σε θαυμαστή ισορροπία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Μικάδος αποτέλεσε την απόλυτη πηγή έμπνευσης για τα μιούζικαλ των Τζωρτζ και Άιρα Γκέρσουιν στο Μπρόντγουεϊ και το Χόλλυγουντ. Ο ίδιος ο Τζωρτζ Γκέρσουιν θεωρούσε το δίδυμο Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν πρότυπό του. Το έργο σημείωσε τεράστια επιτυχία ήδη από τον πρώτο χρόνο παρουσίασής του το 1885 (περίπου 150 θίασοι σε όλο τον κόσμο είχαν εντάξει τον Μικάδο στο ρεπερτόριό τους μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς) και παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα μουσικού θεάτρου όλων των εποχών.